RASADNIK KERESTINEC -SADNJA VOĆNJAKA UJESEN

RASADNIK KERESTINEC
-SADNJA VOĆNJAKA UJESEN Datum: 04.11.2015.

Novi postupci omogućuju sadnju cijele godine Na pitanje: kada saditi voćke, kao laici i ljubitelji najradije bismo odgovorili  u v i j e k. Jesenska sadnja je povoljnija, ako godina klimatski i meteorološki nije izrazito loša. Ne zbog samih sadnica koliko zbog uvjeta za rad na zemlji. U slučaju optimalnih uvjeta, ako je tlo toplije od pet šest stupnjeva, a sa sadnicama je ispravno postupano može se „ušparati“ i jedna cijela godina. Zato... Opširnije »

JAGODE - UVIJEK PRIVLAČNE

JAGODE - UVIJEK PRIVLAČNE Datum: 22.05.2012.

I viseće jagode sočno se rumene Jeste li kad vidjeli viseće jagode? Pa naravno da jeste, jer sve jagode vise na stabljici ili ako se ona od roda povine, leže na tlu, prostirci ili foliji. Ovo je samo mala šala na račun nepostojeći jagoda penjačica i nadamo se da netko ne će opet zvati i pitati gdje se mogu kupiti viseće jagode. Ali posadit ih možete sami i to u stari badanj kao i mi i dobit ćete mali jagodnjak do kojega ne mogu puževi, a plodove kiša ne zamaže... Opširnije »

ŠTETE NA BILJKAMA OD EKSTREMNIH VREMENSKIH UVJETA

ŠTETE NA BILJKAMA OD EKSTREMNIH VREMENSKIH UVJETA Datum: 07.02.2012.

Mikrobiološki preparati u funkciji smanjenja šteta  U zadnje vrijeme svjedoci smo,  da uslijed globalnog zatopljenja i klimatskih promjena uvjeti za uzgoj poljoprivrednih kultura niti jedne vegetacijske sezone nisu isti. Ekstremne vremenske pojave: suša, poplave, izrazito visoke ili niske temperature, tuča, olujni vjetrovi nanose velike gospodarske štete sektoru poljoprivrede te smanjuju njen proizvodni potencijal. Posebice su sve učestalije... Opširnije »

KAKTUSI TIHI SUSTANARI

KAKTUSI TIHI SUSTANARI Datum: 29.09.2011.

Željko Baljkas ljubimce kaktuse “ugradio” u temelje kuće Geodeta po struci, svjetski putnik stjecajem okolnosti i istinski zaljubljenik u biljke i životinje Željko Baljkas majviše je ljubavi ipak posvetio kaktusima I drugim sukulentima. Toliko da ih je I u temelje kuće u Zaprešiću, uvjetno rečeno ugradio. Kako se kaktusima, nakon ljubavi na prvi pogled s jednim malim kupljenim prije 30 godina, bavi dugo i neki su već veliki I teški za... Opširnije »

Jabuke mr.sc.Frane Ivković

Jabuke
mr.sc.Frane Ivković Datum: 04.10.2010.

Jabuke jedite, ali i pijte....... Godina za jabuke bila jedobra, bolja nego, primjerice za grožđe ili koštičavo voće (koštunice su plodovi s komoricama s više sjemenki). Ljubitelji jabuka, a posebice koji ih cijene zbog hranidbene i zdravstvene vrijednosti, doći će na svoje. Novo je to, da većina proizvođača nastoji ponuditi što više jabuke 1. klase za prihvatljivu cijenu. Ona za razliku od deklasiranih ima obilje poželjnih najkvalitetnijih... Opširnije »

Kruške ljetne - uživanje u ranom voću

Kruške ljetne - uživanje u ranom voću Datum: 19.07.2010.

Kruške ljetne – uživanje u ranom voću Tko ne bi poželio probati rano voće, posebice ako je u užitnoj zrelosti, a ne da ju je stjecalo u «buksama» brodova, hladnjača, šlepera i vagona. Za rane trešnje, šljive, jabuke, kruške, stoga se uvijek nađe poneko mjesto na okućnicama i voćnjacima. Posebna su priča ljetne kruškice, naročito ako su slatke sočne i aromatične poput nekih novih, ali i dobro poznatih starih... Opširnije »

Vina zaprešićkog prigorja

Vina zaprešićkog prigorja Datum: 10.03.2010.

Plemići novoga  vremena - Gotovo dječačka igra prije desetak godina dovela je do ozbiljne momačke borbe za što kvalitetnije vino i to na području Samoborskog vinogorja u podregiji Plešivica, ali u naravi u savsko-sutlanskom prigorju od Zaprešića do granice sa Slovenijom. Stariji (Joža Bočak) i mlađi (Zvonko Prišlec) šmekeri diskusiju oko toga tko ima bolje vino pretvorili su u okladu. Skupljeno je tridesetak uzoraka, organizirana je degustacija i... Opširnije »

LIČKI KRUMPIR

LIČKI KRUMPIR Datum: 01.10.2009.

Marka s pokrićem - hoće li ove godine imati pravo mjesto na tezgama ? Hoćemo li jesti lički krumpir,  "lički krumpir", Lički krumpir ili možda samo dobar ili loš krumpir. Hoćemo li jesti dobar krumpir s markom (brend) ili bez marke ili ćemo možda jesti krumpir upitne kakvoće? Da bi proizvod bio marka ili brend potrebna je određena procedura, a uz nju određena znanstvena i praktična aktivnost, koju moraju potvrditi nadležni organi, te tehnologija po... Opširnije »

Propisi o obliku plodova u prodaji

Propisi o obliku plodova u prodaji Datum: 20.09.2009.

Krastavac može biti krivi Kumice se u vicu rugaju izbirljivim damicama na placu: –Jedna traži dugački krastavac, jedna malo zmotani, druga debeli i tako redom, kažu. - Na kraju dođe gospođa i kaže, meni jednoga za salatu molim.... Tako je i u evropskim vladama bilo raznih komentara i podsmijeha, kada su doneseni pravilnici o tome kako plodovi povrća koji dođu na tezgu moraju imati standardan oblik. Ne smiju imati deformitete i neuobičajen izgled. Određena je... Opširnije »

Zeljarijada Vidovec

Zeljarijada Vidovec Datum: 19.09.2009.

Varaždinsko zelje već kiselinom diši Zelje ili kupus, kroz povijest, gotovo da je važna biljka poput žitarica, koje su prehranile čovječanstvo. Draška nepce sladokusaca (najčešće u kombinaciji s mesom) još od prethistorijskih vremena. Mali je broj autohtonih agrarnih područja, koja se njime mogu pohvaliti kao pravim obilježjem svoga kraja, poput varaždinskog područja. Varaždinsko zelje danas je popularno diljem cijele domovine, a usavršavanjem... Opširnije »

Vrijeme za: Cijepljenje je pravi težački posao

Vrijeme za:
Cijepljenje je pravi težački posao Datum: 02.09.2009.

Kolovoz i dio rujna vrijeme je za okuliranje voćaka na našim širim prostorima. Kada koncem ljeta u lanjske podloge počne dolaziti sok, cjepljari se laćaju svojih specijalnih «kusturica» i kreću u kampanju u kojoj se posao nerijetko traži i preko državnih granica. Ove smo godine sezonu cijepljenja pratili kod renomiranog rasadničara dipl. inž. Branka Cara (Agro Car d.o.o. iz Novaka - Donja Bistra) i njegovih dvojice sinova, također već agronoma, koja je... Opširnije »

Jagode "penjačice": Visoka samo cijena

Jagode "penjačice":

Visoka samo cijena Datum: 20.08.2009.

Tijekom godine u novinama se pojavljivao napadan oglas o jagodama penjačicama, koje je moguće kao frigo-sadnice kupiti pouzećem. Dakako višestruko skuplje nego što provjerene sorte i klonovi koštaju kod licenciranih rasadničara. Iako bez uobičajenih podataka,  novine su oglas ponavljale, očito, posao je anonimnom mešetaru dobro išao. Struka je odmah rekla svoje (prof.dr. B. Duralija na portalu Jagode i dr.), da se radi o danas već manje... Opširnije »

Lunjske masline - povijest težačka u drvetu sažeta

Lunjske masline - povijest težačka u drvetu sažeta Datum: 17.07.2009.

Lunjske masline, kako ih sam narod s vrha otoka Paga zove, zaista su pravi prirodni fenomen. Zatekne li se čovjek i tom mističnom krajoliku u bilo koje doba godine, izmučena debla sa stoljetnim reljefima, isprano kamenje i ovce, dračom pročupana runa, motivi su koji će ga zaista vratiti u doba živućega Krista. A, otada, kažu neki, pojedina stabla lunjskih maslina žive i danas. Ima po Mediteranu dosta starih stabala, ali nastala su uglavnom sjedinjavanjem naknadno iz korijena... Opširnije »

Vrijeme za.... Cijepljenje loze u zeleno

Vrijeme za....
Cijepljenje loze u zeleno Datum: 17.07.2009.

Donosimo još jedan dobar primjer, kako u tijeku ljeta, cijepiti lozu u zeleno, a uči nas gospodin Zdenko Hribar, jedan od onih gruntovčana, kojima su i ruke i prsti «zeleni», pa i kolac kad zabode u zemlju on prolista. Temeljito ćemo ga predstaviti u temi o podizanju travnatih voćnjaka, starih sorti na divljoj podlozi, te o uzgoju divljaka za podlogu, u čemu surađuje sa isto takvim zaljubljenikom Dragom Mikanom. To će biti u kolovozu u vrijeme cijepljenja voća... Opširnije »

Šljivina osica poharala nezaštićene šljivike

Šljivina osica poharala nezaštićene šljivike Datum: 16.07.2009.

Šljive su ovoga proljeća diljem Hrvatske lijepo i bogato cvale, ali rodom su ostali razočarani mnogi vlasnici okućnica i manjih šljivika. Ponegdje je rod potpunoma izostao, pa su se slabije upućeni pitali što se događa. -Ova je godina vrlo pogodna za šljivinu osicu (Hiplocampa flava – žuta i H. Minuta – crna osica) i trebala je dobra pripravnost za njezino suzbijanje, kaže nam voćarski bard i stručnjak za šljive, prof. dr. Zlatko... Opširnije »

Drago Ciban: trs je milenijima opstao, i dalje će

Drago Ciban: trs je milenijima opstao, i dalje će Datum: 08.07.2009.

Iako se (dobar primjer) plešivičkog vinara i poslovnog čovjeka Dragu Cibana spremamo temeljito predstaviti, naročito u skladu sa smjernicama nedavnoga vinogradarskog kongresa «autohtono, lokalno, izvrsno, na svjetski način, pa i Internetom, ponudi turizmu i svijetu da užije», jer je on odavno na tome putu, preduhitrila nas je slučajna «vižitacija» trsju ovih kišnih dana. Travanj je bio sušan, a zadnjih tjedana stalna kiša i pripeka... Opširnije »

Bamija posebna biljka

Bamija posebna biljka Datum: 18.06.2009.

Kada se mladi umirovljenik, ekonomista Pero Perija odlučio karijeru okruniti odazivom prirodi i zemlji svakako nije želio neka banalna iskustva. Sam život mu je nametnuo odabir. Biljke, posebne, delikatne i dragocjene bile su mu poznate još iz djetinjstva u Brčkome. Tako je i na svom gruntu u Krnjaku i OPG Zejbek u Krnjaku (Krnjak 48, tel: 047/727-157) odlučio uzgajati bamiju, rabarbaru i šafrane (brnduše). Bamija Hibiscus esculentus; Abelmoshus esculentus je... Opširnije »

Lavanda se udomaćila, komorač i kadulja manje

Lavanda se udomaćila, komorač i kadulja manje Datum: 05.06.2009.

Lavanda, koja je kao kultura bila vezana uz jadranske otoke, posebice Hvar i njegovu sunčanu i toplu klimu danas uspješno raste od Slavonije do središnje i gorske Hrvatske. Proizvodnja je masovnije potaknuta znanstvenim projektom i istraživanjem zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, Zavoda za povrćarstvo, kojeg je vodila dr. sc. Ivanka Žutić, a odnosio se na uvođenje aromatičnih biljaka lavande, kadulje i komorača u kontinentalne dijelove Hrvatske. Poslovnu podršku... Opširnije »