CARIN LIJEČI I VATROM

CARIN LIJEČI I VATROM Datum: 04.07.2017.

    Zemlja, voda, vatra i zrak često su kroz povijest bili aduti iscjelitelja koji su uza svoju karmu dobro razvili i korištenje spomenutih elemenata. Baš u bogatstvu tih elemenata na Dropuljićevoj Slapnici bili smo nedavno svjedoci malome čudu kada je prijateljici Karin Mimice, a majci poslovnog čovjeka Marka Erdeljca prišao mladi mistik i iscjelitelj vižlastih i vitkih pokreta te briljantnog oka te (kako se nama činilo) s dva, tri pokreta ruku... Opširnije »

STUBIČKI VRT PERUNIKA GODINA NI PERUNIKAMA NIJE SKLONA

STUBIČKI VRT PERUNIKA

GODINA NI PERUNIKAMA NIJE SKLONA Datum: 30.05.2016.

Već smo dosta puta pisali o Hrvatskom vrtu perunika kojega je zasnovala Turistička zajednica Stubičkog kraja a na svome ladannjskom imanju Majsecov mlin "zakopitio" upravo taj ugledni poduzetnik i njegovatelj ruralne autohtonosti i ljepote okoliša s obitelji. Vrt je sada formiran uz atraktivni vodeni park i hotel Jezerčica a ove nam ga je godine pokazala  stručna suradnica u TZ, mr.tur.MARINA BREBER inače autorica i projektantica još nekih turističkih... Opširnije »

SRETAN JUKIĆ: SMILJE LEGALNO I ILEGALNO

SRETAN JUKIĆ: SMILJE LEGALNO I ILEGALNO Datum: 04.11.2015.

Oko smilja nema milja pa Jukić dokaze dostavlja poliiciji, ali traži i učinak inspekcije zaštite okoliša Sada već svjetski značajan proizvođač eteričnog ulja samoniklog bilja s težištem  na smilju koje ima visoku cijenu i stigmu eliksira za besmrtnost kože i dalje neumorno radi na ukazivanju na neusklađenost zakona o zaštićenome bilju i njegovog provođenja na terenu. Tako jj i nama donio video marerijale (i snimke automobilskih registracija)... Opširnije »

Lunjske masline samo tovare i ruksake primaju

Lunjske masline samo tovare i ruksake primaju Datum: 30.10.2013.

Priroda se poigrala s otokom Pagom kada ga je zanimljivo uobličila, a posebice kada mu je, na k sjeveru uperenom „prstu“ čiji je „nokat“ živopisni Lun, još u Kristovo doba dala kiće od divljih maslina. Danas je to maslinska šuma spomenik na tristotinjak hektara, a nastala je suživotom težaka, domaćih životinja i stoljećima pa i milenijima „iskiparenih“ debala, koje iskonsku domovinu s Kristom i dijele. Na divljake težaci su, iznad dometa propetih goveda u visoko... Opširnije »

BJELOVARSKI SAJAM JESEN 2012

BJELOVARSKI SAJAM JESEN 2012 Datum: 06.09.2012.

Sajam na koji ljudi vole dolaziti! Priznanja pojedincima i tvrtkama koji su sudjelovali na najviše sajamskih priredbi od 1993. godine Veći broj izložene stoke u odnosu na sve prethodne godine Na press-konferenciji ususret 20. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji će se održati od 7. do 9. rujna mr Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma umjesto podsjećanja na 20-godišnju povijest najvećeg hrvatskog poljoprivrednog sajma okupljenim je novinarima predstavio... Opširnije »

ZWGW

ZWGW----tekstovi i potpisi dolaze Opširnije »

HRFHV-HRANA I VINO U ZAGREBAČKOJ ARENI

HRFHV-HRANA I VINO U ZAGREBAČKOJ ARENI Datum: 05.03.2012.

Završio prvi Hrvatski festival festival hrane i vina  Pred više od 10.000 posjetitelja, koji su u tri dana imali priliku kušati neka od najboljih hrvatskih autohtonih jela, uživati u aromomama najboljih hrvatskih vina, svoje su kulinarsko umijeće pokazali neki od najboljih hrvatskih kuhara, dok su svi ljubitelji dobre kapljice uživali i u vinskim radionicama priznatih enologa i someliera iz svih hrvatskih regija. O kvaliteti hrvatskog festivala, njegovoj... Opširnije »

PČELARSKI SAJAM

8. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM – NAJVEĆA PČELARSKA MANIFESTACIJA U EUROPI 4. I 5. VELJAČE NA BJELOVARSKOM SAJMU Pčelari se ne boje zime nego pesticida 8. Međunarodni pčelarski sajam na sajamskom prostoru Gudovac kod Bjelovara okupit će u subotu i nedjelju 4. i 5. veljače više od stotinu izlagača na 4.500 četvornih metara izložbenog prostora. Ti podaci govore da je riječ o najvećem okupljanju pčelara u Europi na kojem će se predstaviti pored pčelara iz Hrvatske... Opširnije »

VINCEKOVO 2012

VINCEKOVO 2012 Datum: 22.01.2012.

Fina vina Brdovečkog kraja Brdovečki kraj, od Zaprešića do granice sa Slovenijom pravi je prirodni dragulj, gotovo uza samu metropolu. Plodna Savska dolina s močvarnim šumama i raslinjem, lovačkim prostorima i domovima, obilje je prostora za sve ljubitelje prirode. S njezine se sjeverne strane, dižu se blagi brežuljci oko dvoraca nekadašnjih vlastelina i autohtonih domicilnih nastamba koji su odvajkada njedrili vinovu lozu i dobru kapljicu. Ta se tradicija snažno... Opširnije »

PSI I MAČKE - MEĐUNARODNE IZLOŽBE 2011. U ZAGREBU

PSI I MAČKE - MEĐUNARODNE
IZLOŽBE 2011. U ZAGREBU Datum: 18.11.2011.

  PRAVA SVJETSKA  MANIFESTACIJA Imalo se što vidjeti. Na svoje su došli i profesionalci i amateri, da ne kaženo i čistokrvni ljubitelji. Uvijek ima primjera i za kritiku  (i po Zakonu o dobrobiti)  no mi se bavimo pozitivnim primjerima, pa kao prvo ističeno Hrvatski kiniološki savez i njegove žene i   muškarce, veliku ljubav između životinja i vlasnika,  požrtvovnost onih koji su došli izdaleka te edukacijsku... Opširnije »

DANI JABUKA POŽEGA 2011.

DANI JABUKA POŽEGA 2011. Datum: 09.11.2011.

J A B U K A M A  POŽEGA SE DIČI Izložba Dani jabuka Požega 2011. odvijala se u novom prostoru restorana „Sara“ u Babinom viru u Požegi. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Požeško-slavonska županija i Grad Požega. Generalni sponzor je bila Hrvatska gospodarska komora. Organizator izložbe je Hrvatska poljoprivredna komora, Javna poljoprivredna savjetodavna služba, područnog Odjela... Opširnije »

MALE ŽIVOTINJE 2011

MALE ŽIVOTINJE 2011 Datum: 01.11.2011.

Male životinje veliki broj ljubitelja imaju Iz Zaprešića na najvažniji ogled u Bjelovar i Ivanec Golubovi, perad, ptice i kunići, rječju male životinje hrvatskih uzgajivača šepure perje i glancaju krzno za predstojeću državnu izložbu u Bjelovaru 9. I 10. prosinca 2011, te izložbu hrvatskih pasmina u Ivancu 6.-8. Siječnja 2012. Uvertira je bila na međužupanijskoj izložbi, koju je umjesto Zagreba ugostio Zaprešić u poznatoj Jelačićevoj vršilnici.... Opširnije »

Bjelovarski proljetni sajam 2011

Bjelovarski proljetni sajam 2011 Datum: 29.03.2011.

14.PROLJETNI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM OD 25. DO 27. OŽUJKA POSJETILO VIŠE OD 30.000 POSJETITELJA Sajam - tračak nade za bolju poslovnu godinu Na Proljetnom sajmu koji je bio u znaku poljoprivredne mehanizacije, sadnica, cvijeća i sjetvenog repromaterijala izlagači su ostvarili gotovinski promet od 2 milijuna eura, a zaključeni su poslovi od dvadesetak milijuna eura Proljetni sajam potvrdio je prethodnu najavu direktora Bjelovarskog sajma Zlatka Salaja da ovaj 14. po... Opširnije »

Vincekovo 2011.

Vincekovo 2011. Datum: 24.01.2011.

Vuglec bregom, Vinko  brije,  vinček grije... Sveti Vinko, mučenik, iako u životu nije imao veze s grožđem i vinom, uza sv. Juraja (23. travnja), sv. Ivana Krstitelja (24. lipnja), sv. Mihovila (29. rujna) i sv. Martina (11. studenoga) jedan je od najvažnijih vinskih svetaca. Na njegov se dan prvim ulaskom u vinograd obilježava početak nove sezone. Ulazak je u vinograd svečan i simboličan, a legenda kaže da će gorice roditi prema tomu kako gospodar na Vincekovo... Opširnije »

6.dani mladom maslinovog ulja u Vodnjanu

6.dani mladom maslinovog ulja u Vodnjanu Datum: 23.11.2010.

Vodnjan se kulinarstvom krasi, vinom veseli, a uljem sjaji  Dani mladoga maslinovog ulja u Vodnjanu nisu više samo sajam, izložba ruralnih proizvoda i kušaonica božanske spize. To je način razmišljanja, življenja i opće orijentacije žitelja u suživotu s dobijenim prirodnim darom. Gotovo svakoga stanovnika, a o ugostiteljima, turističkim radnicima, gradonačelniku s gradskom upravom, članovima zadruga, velikih gospodarskih čimbenika, obiteljskih... Opširnije »

6. dani mladog maslinovog ulja

6. dani mladog maslinovog ulja Datum: 17.11.2010.

6. dani mladog maslinovog ulja – Vodnjan 19. – 21. studenoga 2010. Već tradicionalna manifestacija maslinova ulja, vina, autentične i autohtone hrane vrhunske kakvoće i marki, i ove se godine još bogatija otvara proizvođačima, potrošačima i općenito poklonicima kulture dobra jela i pića. Manifestacija je dobrodošla onima koji o našim delicijama ne znaju mnogo, ali i znalcima, jer svake se godine kroz predavanja i razgovore... Opširnije »

Bjelovarski sajam

SKOK 2010   Priopćenje s press-konferencije Bjelovarskog sajma održane u srijedu 22. rujna NA PRESS KONFERENCIJI BJELOVARSKOG SAJMA I HRVATSKOG CENTRA ZA KONJOGOJSTVO 22.RUJNA NOVINARI OBAVIJEŠTENI DA JE ODGOĐENO ODRŽAVANJE 3.SKOKA – SAJMA KONJA I OPREME ZA KONJE KOJI SE TREBAO ODRŽATI 2. I 3. LISTOPADA NA SAJAMSKOM PROSTORU GUDOVAC SKOK uskočio u LOREKO! Bjelovar – Gudovac Bjelovarski sajam je nakon uspješno organiziranih četiri sajma u 2010.... Opširnije »

Institut Osijek

Voćarski susret u nedjelju U Osijeku, 13.09.2010. Poštovani, POZIVAMO VAS da popratite i posjetite „Dan voćarstva“ Poljoprivrednog instituta Osijek koji će se održati dana 19. rujna 2010. godine (nedjelja) u suradnji s tvrtkom Ricardo d.o.o., tvrtkom Plodovi Fructus d.o.o., tvrtkom OLT d.d., Klasterom Slavonska jabuka, HZPSS-om i OPG-om Vesna Bašić u voćnjaku tvrtke Ricardo d.o.o. koji se nalazi u Baranji, na izlazu iz... Opširnije »

Od prakse do znanosti - o voćarstvu sve na jednom mjestu

Od prakse do znanosti - o voćarstvu sve na jednom mjestu Datum: 25.08.2010.

Peti međunarodni sajam voćarstva u Donjem Kraljevcu Opširnije »

Lika - Vagir konjogojstvo vuče

Lika - Vagir konjogojstvo vuče Datum: 03.05.2010.

Konji se s ljubavlju i kroz sport vraćaju U Gospiću je održana zanimljiva manifestacija, koja je privukla desetke konjara i njihovih hladnokrvnjaka, te mnogobrojnu publiku. Razlog skupa bilo je natjecanju u vuči trupaca ili šlajsu, što su konji odvajkada radili u velebitskim šumama. Sada posao s drvima rade traktori od stotine wata ili konjskih snaga, a konji imaju više tradicijsku, sportsku i emocionalnu ulogu. Kao i njihovi vlasnici i zaljubljenici,... Opširnije »

Konji - Smotra hrvatskih pastuha

Konji - Smotra hrvatskih pastuha Datum: 22.04.2010.

Konji – smotra hrvatskih pastuha Na zagrebačkom hipodromu ponovno je viđena konjska (rasplodna) muškost i to u organizaciji HCK(Hrvatskog centra za konjogojstvo – Državna ergela Lipik). Smotra je po konjima i publici bila skromnija, ali, uzme li se recesija i gospodarski problemi u obzir i optimističnija – ostali su oni što misle ozbiljno i koji sebi i svojim konjima priželjkuju dobru perspektivu. Sportaši preuzimaju vodstvo Konjogojstvo je... Opširnije »

Zagreb wine gourmet festival

Zagreb wine gourmet festival Datum: 22.02.2010.

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 12. i 13. veljače 2010. održan je Zagreb wine gourmet festival direktorice Laniva d.o.o: Igrid Badurina Danielson. To je treća manifestacija, kojoj je 140 vinara i proizvođača delikatesne hrane dalo  svjetski sjaj, pa i značenje jer su sudjelovali i međunarodni  chefovi, licencirani svjetski vinski stručnjaci i trgovci vinom. Od izložaka do specifičnog muzejskog prostora s interpoliranim šatorom za kuhanje bilo je... Opširnije »

IV.međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb

IV.međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb Datum: 01.12.2009.

   U hotelu Esplanade pravi zagrebački štih i užitak svim čulima ...Festival je osim gurmanske umjetnosti i vinskih maglica odisao ladanjskom atmosferom, jer ovdje se nije došlo zaraditi nego pokazati i ... Metropola i vina zaista se vole t(r)ajno. Zagreb je kao i Hrvatska oduvijek bio vinski grad. Kupice i kaplice. Samo se povremeno pojavi neko pomodarstvo, poput «stojećih pića» primjerice žestice s kolama i sl. Vina, biramo li pravu... Opširnije »

5.dani mladoga maslinovog ulja Vodnjan

5.dani mladoga maslinovog ulja Vodnjan Datum: 26.11.2009.

5. dani mladog maslinovog ulja Vodnjan U Vodnjan najbolja maslinova ulja probati Zaista je Vodnjan na putu da postane jadranska Meka maslinara i ljubitelja maslinovog ulja. Ulja su već tu, ove godine oko 150 uzoraka od pedesetak proizvođača. Broj posjetitelja vikend-sajma popeo se na 18 tisuća, a «gastro-pobočnici», Gastronomadi (osebujan restoran iz zagrebačke Jurišićeve 1 na čeli s Robertom Riplijem, tel 4820 200) podvorili su čak 75OO porcija raznih... Opširnije »

Hrvatski festival maslinovih ulja 2009

Hrvatski festival maslinovih ulja 2009 Datum: 19.11.2009.

I Zagreb se predao božanskim užicima Treći hrvatski festival maslinovih ulja u Zagrebu (16.-19.studenog 2009.) zaista je bio događaj vrijedan pažnje. Lijepe i važne maslinarske priče, misleći ljudi, hedonistički ugođaj.... Najbolja maslinova ulja Hrvatskom se šire Dvije fešte od mladog maslinovog ulja koncem studenoga postale su već tradicionalne, ali i znakovite za položaj tog važnog hrvatskog proizvoda na svjetskoj ljestvici. Manifestacije su Hrvatski... Opširnije »

EKO-ETNO 2009.

EKO-ETNO 2009. Datum: 19.10.2009.

  Organizatorima hvala, a izlagačima, kako kome... Prošlog su vikenda Zagrepčani i drugi posjetitelji u već legendarnoj Areni zaista imali prilike vidjeti veliku izložbu domaće autohtone hrane i etnosa hrvatskih županija, ali i međunarodnih gostiju. Eko-etno! Kako smo novina Dobrih primjera, a vjerujemo da ih je i ovaj puta zaista bilo u izobilju, hvala na ustrajnosti: organizatorima, potpori i hrvatskim ministarstvima, da nam ovakvu sajmišnu priredbu spravljaju... Opširnije »

GD Kamilo Blagaić: 27. izložba gljiva

GD Kamilo Blagaić:
27. izložba gljiva Datum: 12.10.2009.

  U četvrt stoljeća promijenili svijest o gljivartsvu U zagrebačkom Studentskom centru održana je 27. (tradicionalna) izložba gljiva u organizaciji i prezentaciji isto toliko starog Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, koje danas ima stotinjak članova ali je odgojilo tisuće gljivara i općenito promijenilo svijest o toj grani ljudskoga zanimanja i aktivnostima vezanim za nju. Između ostalog, nikli su i deseci gljivarskih društava diljem zemlje. Zaista, ... Opširnije »

Jesen u Lici 2009.

Jesen u Lici 2009. Datum: 05.10.2009.

  Dobri duh i slasni zalogaji Like Gospodarsko-turistička manifestacija s prizvukom ličkoga etnosa i obilježjem obiteljskih manufaktura dobre domaće hrane, Jesen u Lici, odbrojila je jubilarnu dekadu i prešla u tradicionalne. I to svake godine u sve privlačnije i veselije predstavljanje dobrog duha Like. Nudi se i roba profesionalnih sajamskih trgovaca, ali sve više prevladava produkt autohtonih i autentičnih obiteljskih gospodarstava od plavih do zelenih dijelova... Opširnije »

Bjelovarski sajam:

Bjelovarski sajam: Datum: 14.09.2009.

Nema biznisa bez pogleda u oči i pljeska o dlan Još jedna bjelovarska sajamska priredba (17. međunarodni stočarski i gospodarski sajam) pokazao je da je sajmovanje svakome potrebno. Neka teoretičari standardnog jezika riječ sajmovanje ne ocjenjuju prestrogo. Sigurni smo da ona znači i promociju i posao i folklor i društvo, pljuckanje i pljesak dlana o dlan, šepirenje i ponos uza prvoklasna grla, susret prijatelja uz koltovinu, zagledavanje djevojaka i momaka, u... Opširnije »

Voćarski sajam Donji Kraljevec: Proizvodnja veća, voće kvalitetnije, voćari zreliji...

Voćarski sajam Donji Kraljevec:
Proizvodnja veća, voće kvalitetnije, voćari zreliji... Datum: 08.09.2009.

Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu, kojeg je ove godine otvorio (i s voćarima konkretno porazgovarao) ministar Petar Čobanković, po malo, ali sigurno utire svoj sajamski put (imidž), te se nazire sve veće zanimanje bitnih gospodarskih čimbenika u profesionalnoj proizvodnji voća. Veliki proizvođač i suorganizator sajma Anđelko Horvat ističe: dogovorena je cijena jabuka i potpore za konzumnu i industrijsku jabuku. Nije postignut maksimum, na koji, smatraju voćari,... Opširnije »

Vinski svijet u Zagrebu

Vinski svijet u Zagrebu Datum: 06.07.2009.

U Zagrebu je uspješno održan kongres svjetske vinogradarske i vinarske organizacije OIV. S obzirom na brojnost (287) prihvaćenih radova, te zanimljivost i raznovrsnost tema o njemu će se iz znanstvenih pera dosta čuti u slijedećem razdoblju, također i u našoj zemlji, jer su čak 53 hrvatska znanstvena rada pozitivno ocijenjena i prihvaćena. I teme su nam bile bliske: vino kao hrana, vino i ruralni razvoj, turizam i ponuda autohtonih sorti, a glavna je tema bila vino i... Opširnije »

41. (7.) izložba vina kontinentalne Hrvatske Sv. Ivan Zelina 23.-28. lipnja 2009.

41. (7.) izložba vina kontinentalne Hrvatske Sv. Ivan Zelina 23.-28. lipnja 2009. Datum: 24.06.2009.

Organizator izložbe grad Zelina, pokrovitelj Vlada RH, suorganizatori HZPSS i HZVV, partner Vinarija Vinski vrh Hrašćina, urednik sistematičnog i kvalitetnog kataloga Ivica Kukovačec. Organizacijski odbor: Vlado Žigrović, Gordana Županac, Nataša Puhelek i još 30 članova. Komisija za ocjenjivanje: Stanka Herjavec, Ana Jeromel, Zdenko Ivanković i još 22 člana. Za natjecanje su prijavljena 293 vina iz vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, a ocijenjena... Opširnije »

FloraArt, Zagreb okupan cvijećem

FloraArt, Zagreb okupan cvijećem Datum: 05.06.2009.

Primjedbe su se opet čule na novu lokaciju – jezero Bundek. Tu su «cvjetne plahte» rasute po prirodnom lijepo uređenom zelenilu, nije sve nabijeno kao u Boćarskome domu. Tako ipak prevladava dojam ležernosti i bogatstva prostranstva, te se svi elementi od jezera poput školjke, do starih topola i obrijanih travnjaka sažimaju u jedno – ugodnu šetnju po rajskome vrtu u kojem ništa ne fali od uporabne robe za vrtlarstvo, cvjetne umjetnosti do ića i... Opširnije »

Ledena berba na Plešivici

Ledena berba na Plešivici Datum: 05.06.2009.

Reprezentativni podrum i vinogradi Mladina u Plešivičkom vinogorju imali su ovih dana prave uvjete za zimsku berbu i to nakon punih petnaest godina u kojima su zime bile preblage. Sedamdesetak hektara vinograda, danas u sastavu Agrokora po posebnim ekološkim i klimatskim uvjetima (broj sunčanih sati i raspored oborina), ali i tehnologiji, predisponirani su za predikate, proizvodnju vrhunskih vina, a u perspektivi za pjenušce šampanjskom metodom. Primjerice,... Opširnije »

Hrvatska na vrhu maslinove grančice

Hrvatska na vrhu maslinove grančice Datum: 05.06.2009.

Fešta od mladoga ulja okupila je najbolje od najboljega što se maslinovog ulja, vina, sira, pršuta i domaćih specijaliteta tiče. Pod velikim šatorom tijekom vikenda posjetitelji su mogli degustirati na desetke vrsta maslinova ulja, sira, ili neke od pet tisuća porcija autohtonih specijaliteta. Cijene su bile simbolične, bon od 10 kuna za jela ili kupnja čaše na vezici za degustaciju vina. Time je ostvaren i strateški cilj, kako kaže... Opširnije »