NAŠE PLAVO POLJE

NAŠE PLAVO POLJE Datum: 06.07.2017.

U  ISTRI ULJA KAO MORA I PRVI MUZEJ U NAS Otvorila ga je povjesničarka  umjetnosti LORENA BOLJUNČIĆ sa suprugom u središtu Pule, na 500 četvornih metara s preko 25 istarskih maslinara, te proizvodima od lavande, tartufa , domaće rakije. Cilj je bio ponuditi najbolje istarske brendove te posjetiteljima pripremiti degustaciju i edukaciju odnosno program i priču za koju mnogi stranci kažu da je na visokom nivou i u odnosu na najpoznatije maslinarske zemlje u... Opširnije »

PRŠUT - ŠTO TO JEST?

PRŠUT - ŠTO TO JEST? Datum: 29.11.2011.

Pršut jest kralj, ali do krune ne dolazi se lako O pršutu, razgovarali smo sa znanstvenikom dr.sc. Ivicom Kosom, čija su aktivnost i zanimanje usmjereni prema nutritivnim vrijednostima, kakvoći i sigurnosti mesa Od prvih uspjeha čovjeka da sačuva meso sušenjem, kao hranu za teže dane, priča o sušenju svinjskih (i drugih) butova, kao anatomski najzanimljivijih komada, prati i ljude naših krajeva. Negdje se to odnosilo na sočne i bogate... Opširnije »

Zaboravljena jela

Zaboravljena jela Datum: 05.09.2011.

"Krumpir nakiselo" i djevenica "kulen" Kao i uvijek naše dobre primjere donosimo iz konkretnog života o čemu svjedoče i fotografije. Imali smo prilike i ovoga ljeta kušati svakakve fine pa i zaboravljene hrane. Koliko budemo stigli podijelit ćemo i s vama. Krumpir nakiselo, nekada je bio ljetni objed djeci draži od mesa. Piletine je bilo premalo, jer nije bilo tovljenika, a govedina je bila od starih krava iskoristiva samo za juhu, svinje su se osim... Opširnije »

V. međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb

V. međunarodni festival  vina i kulinarstva Zagreb Datum: 01.12.2010.

Zagrebačka fiesta po svim nas je osjetima pomilovala Festival u hotelu Regent Esplanade 26,27. studenoga 2010. polako ali sigurno teži prema svjetskim visinama. Broj visokokvalitetnih izlagača raste, a pravu publiku nije moglo obeshrabriti ni posebno loše vrijeme. U izvješćivanju bismo bili realni, kao što smo to načinili u najavi, kad bi naveli i opisali sve prisutne, kad bi to bilo moguće. Dobro je za znatiželjne, koji nisu vidjeli (okusili) festival,... Opširnije »

Rajčica na kraju ljeta

Rajčica na kraju ljeta Datum: 22.08.2010.

Od rajskoga  ploda božanstveni sok Isplati li se na okućnici konzervirati rajčicu, spravljati zimnicu, uz obilje jeftinih industrijskih prerađevina a i mogućnost smrzavanja u ledenici? Svakako da, opet ćemo ponoviti, ako je sirovina dobra! Ako je rajčica dobre sorte, optimalno uzgojena, dobrog odnosa kiselina i slada, te ako je potpunoma zrela, sok od nje bit će vrlo ukusan i višestruko upotrebljiv. Ako vam rajčica mršti lice probate li je svježu, ne mećite... Opširnije »

Ivan Dropuljić, vinsku kulturu u prirodi širi

Ivan Dropuljić, vinsku kulturu u prirodi širi Datum: 25.05.2010.

Žumberku i nedirnutoj prirodi, vinski  poklonici "vječnu kapljicu odali" Podvrh kanjona Slapnice, desetak kilometara u njedrima Žumberka skupili su se vrhunski vinari, vinoljupci i poslovni ljudi iz vinske branše, te proizvodnje hrvatskih autohtonih kulinarskih delicija. Sazvao ih je njihov istomišljenik, vlasnik vinske trgovine i vinoteke Dropi p.z. ( u Zagrebu Krešićeva 32 , tel 230 8017) i inicijator Međunarodnog vinskog festivala, Ivan... Opširnije »

USKRS-uživanje u dobroj hrani

USKRS-uživanje u dobroj hrani Datum: 01.04.2010.

Obrok može biti skup, ali i totalni neuspjeh bez dobrih ulaznih sastojaka Ako se već dajete u trošak, da se o blagdanu bolje jede, svakako sugeriramo, kao i uvijek, birajte namirnice, koje idu na stol. Bez dobrih ulaznih sirovina usprkos kuharskom umijeću i skupim dekoracijama gozbe neće biti. Uskrsni zalogajčić Iskusni (i stariji) obično kupuju jaja s okućnice, ne samo zbog onečišćenosti lijekovima, hranom i sintetičkim preparatima, nego i zbog okusa i gurmanskog... Opširnije »

Slavonski kulen Adama Zvonarevića

Slavonski kulen Adama Zvonarevića Datum: 09.12.2009.

Kulenom se hrani, časti, dariva, slavi, ali i svoje korijene održava ...Relativno jednostavan proizvod, dobro napravljen, među autohtonim delikatesama visoku cijenu drži... Slavonija se oduvijek ponosi svojim kulenom. Nema gazde i domaćina, koji u njegovu spravljanju nije želio postići najviše domete. Neki su zaista i uspjeli, o čemu smo i sami svjedočili na mnogim večernjakovim kulenijadama. A uspjeli su oni koji su osim mnogo truda, poštovali i pravila struke... Opširnije »

KRUH 2009. PETA GIMNAZIJA

KRUH 2009.
PETA GIMNAZIJA Datum: 23.10.2009.

Slano, slatko, mljac-mljac... Pet aaaaa... Lijep sajam i zabavu za Dan kruha priredila je zagrebačka Peta gimnazija. Najpoznatija zagrebačka gimnazija nosi mnoge naj-epitete i to s pokrićem. Tako smo je i odabrali za naš Dobar primjer. Mnogi današnji prvaši i drugaši, među brojnim zvanjima bit će i stručnjaci za prehranu, proizvodnju dobre hrane, očuvanje naše prirode i planeta i td. Po domaćem kruhu, te slanim i slatkim, kolačima koje su... Opširnije »

Autohtoni poljoprivredni proizvodi:

Autohtoni poljoprivredni proizvodi: Datum: 12.09.2009.

Katin sir, lički škripavac iz Bužima O ličkome škripavcu  uglavnom se znade sve, jer je vrlo jednostavan proizvod. Siri se od svježeg mlijeka, jutarnje ili večernje mužnje, nekada sa telećim želučićem, danas s industrijskim sirilom. Blago se tiska i blago soli, pa je i blagog okusa s dosta masnoće. Mlijeko prije sirenja može malo i odstajati na sobnoj temperaturi, a tako se i sir konzumira – odmah nakon sirenja.Dok njegova gumasta struktura za... Opširnije »

Domaća hrana i turizam: Janjetina iz Potkove naširoko poznata

Domaća hrana i turizam:
Janjetina iz  Potkove naširoko poznata Datum: 06.08.2009.

Dobar primjer, kako nešto izvorno dobro nije pokvareno, što se nerijetko kod nas i događa, nego je usavršeno i unaprijeđeno, našli smo u Gospiću u restoranu Zlatna potkova Ivana Jovanovića. Tamo osim Ličana na vruću janjetinu ili ličku pečenku, svakodnevno dolaze i putnici s autoceste A-1 i drugih turističkih smjerova. Kada je prije tridesetak godina Gospićanin Ivan Jovanović na rubu grada otvarao ugostiteljski obrt, već je imao viziju kultnog... Opširnije »

Vrijeme za..... Uživanje u ljetnim "laganicama"

Vrijeme za.....

Uživanje u ljetnim "laganicama" Datum: 17.07.2009.

Užijete li dovoljno mladoga povrća u tijeku ljeta. Ako imate svoj vrt uživate li dovoljno u blagodatima koje pruža? Podsjetimo nasumce.... Cikorija, kultivirani radić (divlja je ona po grabama sa žilavim granama i malim svjetloplavim cvjetovima u obliku ivančice) mlada se rabi za salate u svježem stanju, a kada sazrije može se obariti za lešade. Ako ima previše gorčine, dobro ju je pomiješati s drugim lisnatim povrćem ili mahunarkama i krumpirom. Sve... Opširnije »

Pušćanske salame i slanina zaprešićkoga kraja

Pušćanske salame i slanina zaprešićkoga kraja Datum: 05.06.2009.

U Zagrebu i okolici razvijena je tradicija spravljanja domaćih salama, te manufakturnih kobasičarskih proizvoda. Pušćanska salama zaprešićkoga kraja i članovi njezine Udruge već tradicionalno svake godine u travnju priređuju ocjenjivanje na salamijadi, a cjenjivački sud vodi zaprešićki veterinar Damir Benčević, sin barda znanstvenih opisa suhomesnatih proizvoda prof.dr. Krste Benčevića. Udruga se ovih dana sastala zbog «vižitacije» salama,... Opširnije »