BOLFAN VINSKI VRH

BOLFAN VINSKI VRH Datum: 02.03.2015.

Bolfanov Vinski vrh – eko proizvodnja grožđa i vina TRSJE SE U MUCI IZAŽIMA Ekološka proizvodnja grožđa i vina u svijetu raste, i zbog odabranih potrošača, ali i svjesnih i savjesnih znalaca koji su već dokazali da raubanjem eko sustava modernom tehnologijom skraćujemo opstanak vlastite populacije. Povratak u ravnotežu, rijetki hrabri i misleći ljudi pokušavaju na nekoliko načina a ovo je jadan od primjera totalnog opredjeljenja i angažmana kako u... Opširnije »

Žumberak-Slapnica

Žumberak-Slapnica Datum: 27.05.2011.

Destinacija za ciljane skupine ljubitelja prirode Jeste li kad razmišljali, da svojoj dječici, koja ujutro startaju u život s obaveznim kunama za bočicu „izvorske vode“, te je dodaju mobitelu i ostalim „teglećim“ predmetima (oni pametniji bočicu napune sa još uvijek korisne slavine), priuštite izlet u prirodu, pa kad se umore i ožedne pohrle na izvor ili potok. To je u Lijepoj našoj itekako moguće, pa i na samoj margini metropole... Opširnije »

Firma Kencek-Uroić iz zagrebačke Čilinečke ceste nas upozorava na sjeckalice za otpadne grane

Firma Kencek-Uroić iz zagrebačke Čilinečke ceste nas upozorava na sjeckalice za otpadne grane Datum: 31.03.2011.

Suvremena tehnika i tehnologija za ogrjevno i otpadno drvo Poštovani! Tvrtka Kencek-Uroić d.o.o. Zagreb ima osmogodišnje iskustvo u plasmanu strojeva za proizvodnju ogrjevnog drva renomiranog austrijskog proizvođača “POSCH” Leibnitz za područje Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije. Želimo Vas obavijestiti da uz naš standardni program strojeva u ponudi imamo i profesionalne strojeve za sjeckanje granja. Do sada smo takve strojeve... Opširnije »

Lješnjak proljeće navješćuje

Lješnjak proljeće navješćuje Datum: 17.03.2011.

Lješnjak proljeće navješćuje Znadete li točno što je lješnjakov cvijet – to su ove male crvene zvjezdice od jednoga do nekoliko milimetara velike na vrhu rodnoga pupa i u prirodi su, u odnosu prema velikim resama-prašnicima gotovo nevidljive. Još tijekom zime, pred njezin kraj proviruju svojim crvenim sabljicama poput nekih morski biljaka i životinja. Zato se pouzdano može reći da je uz vrbove mace, šafrane, visibabe, drijen... Opširnije »

Vuglec breg - turističko selo

Vuglec breg -
turističko selo Datum: 24.10.2010.

  Završetak berbe veselje nepcu navješćuje Govoriti o naprednim imanjima seoskog turizma, kakva nasreću niču i u ovo recesijsko vrijeme, ne može se samo kroz pravilnike o zvjezdicama, pravilnike o proizvodnji i kategorizaciji vina ili kroz restoranske normative. Vrhunski standardi podrazumijevaju se, ali ukupna kakvoća ovisi o tome kakva će patina i mašak obiteljskoga domaćinstva, šarma, gostoljubivosti i umijeća «poprašiti» ono... Opširnije »

Seoski turizam Vuglec breg

Seoski turizam
Vuglec breg Datum: 10.10.2010.

Turističko selo na najvišoj razini Diljem Lijepe Naše niču sve ozbiljniji objekti seoskog turizma, a najdotjeraniji kao da se natječu: imati sve što je čovjeku za blagostanje potrebno. Komfor, rekreacija, boravak u lijepom prirodnom okruženju, blizina, ugodni apartmani, vrhunska hrana i još boljka vina. Kategorija je to u kojoj se ostaje duže od jednoga dana, jede i pije po božjim, a ne tržišnim pravilima, u kojoj se ne ostavljaju veliki... Opširnije »

Ivanić Grad -putevi seoskog turizma

Ivanić Grad -putevi seoskog turizma Datum: 20.04.2010.

Okoliš i oblizeki jednako privlačni Ivanićki vinari, turistički radnici, a ponajviše vlasnici objekata za seoski turizam na najbolji mogući način otvorili su vinske, pješačke i biciklističke pute svojim krajem. Nevelik ali Bogom dani prostor između triju rijeka, zvani otok, ili oko općine Kloštar Ivanić i Grada Ivanić Grada te prirodnog prostora Marča, pruža velike mogućnosti i užitke, a sve nedaleko metropole u najdoslovnijem smislu riječi.... Opširnije »

LUŽNICA - riznica duha i prirode

LUŽNICA - riznica duha i prirode Datum: 12.03.2010.

Nova frizura za starce hrastove Dvorac Lužnica u Šibicama, sastavnom dijelu Grada Zaprešića, kao i okolne šume, polja i savske naplavine vrlo je vrijedan prirodni kompleks, ekološka cjelina i spomeničko središte nadomak same metropole. Dvorac sa stotinama jutara plodne zemlje i šuma vlasništvo je Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, poznatih naših milosrdnica iz Frankopanske ulice u Zagrebu, na čijim web stranicama o... Opširnije »

Obitelj Majsec udomila Hrvatsku peruniku

Obitelj Majsec udomila Hrvatsku peruniku Datum: 16.07.2009.

Tiha i samozatajna obitelj Stjepana Majsec iz Donje Stubice, malo priča o ekologiji, ruralnom razvoju, seoskome turizmu, ali kuda prođe, krajolik se iz šikare u bajku pretvara. Jedan cijeli brijeg s potokom i pripadajućim cestama uredili su gotovo u etnografski park, tri drvena objekta napravljena su u stilu nekadašnje seoske gradnje, obnovljen je mlin, koji radi na vodu iz potoka, ali su pridruženi i turističko ugostiteljski sadržaji, koji mogu opslužiti veće skupine... Opširnije »

Sljez vrtni – cvjetna straža ispred kuće

Sljez vrtni – cvjetna straža ispred kuće Datum: 11.07.2009.

Vrtni sljez (Alcea rosea) nedvojben je cvjetni znak pravoga ljeta. Svojim visokim kopljima okićenim raznobojnim «traturima» odvajkada stoji ispred obiteljskih kućica, najčešće s vanjske strane ograde. Oni sa dužim pamćenjem prisjetit će se, što je kućica bila manja, to je bila ljepše oličena, a «cvjetna straža» ispred nje viša i naočitija. I danas je mnogo vlasnika okućnica, koji vole ovu lijepu vrtnu biljku. U narodu je i imena... Opširnije »

Štefica Bukovina - lijepi vrt nagrade donosi

Štefica Bukovina - lijepi vrt nagrade donosi Datum: 24.06.2009.

Poslovna žena Štefica Bukovina od posla se domara poslom – u svom lijepom i njegovanome vrtu. Za nedavne cvjetne izložbe u Zagrebu dobila je i prvu nagradu u svojoj kategoriji – dvije tisuće četvornih metara. Da je vrt obitelji Bukovina zaista poseban, vidi se tek kad se prođe s unutrašnje strane. Izvana se doima kao imanje ograđeno visokim zelenilom, kao vizualnom barijerom. Prema sredini terena to se zelenilo «urušava» u sve nižim... Opširnije »