Jabuke mr.sc.Frane Ivković

Jabuke
mr.sc.Frane Ivković Datum: 04.10.2010.

Jabuke jedite, ali i pijte.......

Godina za jabuke bila jedobra, bolja nego, primjerice za grožđe ili koštičavo voće (koštunice su plodovi s komoricama s više sjemenki). Ljubitelji jabuka, a posebice koji ih cijene zbog hranidbene i zdravstvene vrijednosti, doći će na svoje.
Novo je to, da većina proizvođača nastoji ponuditi što više jabuke 1. klase za prihvatljivu cijenu. Ona za razliku od deklasiranih ima obilje poželjnih najkvalitetnijih sastojaka. Poznato je da, ako plod ne dosegne određeni postotak mase od optimuma za pojedini sortiment, nije za humanu konzumaciju. Kad zagrizete jabuku, posve je drugo kad pršti od ugodna i aromatična soka i zdravog mesa, a opet drugo kada mršti lice i steže usta. Znalci će najčešće odabrati srednje krupne plodove lijepa izgleda a konzumirati ih u užitnoj zrelosti.

Jabuke ne treba guliti

Napretkom tehnologije sve je više moguća integrirana proizvodnja (kemije samo koliko je nužno), a to bi bilo zapravo: ekološki na znanstveni način, jer čistom ekološkom proizvodnjom teško bi digli vlastitu potrošnju od desetak kilograma po glavi, na desetak vi više puta veću evropsku potrošnju. I sama su sredstva poboljšana, u Hrvatskoj se ne treba prskati za bolju boju plodova, a (novi) fungicidi za čuvanje nakon berbe, imaju karencu od sedam dana i nisu opasani za ljudsko zdravlje. Jabuku dakle operite, ali je ne gulite, jer pod kožom su vitamini, minerali, pektini, arome, sve najkorisnije od te mitske i biblijske voćke navodno himalasko-tibetanskoga podrijetla.

Novo je u nas da jabuke doslovce možete i piti. Usporedo s evropskim proizvođačima liniju za proizvodnju čistog jabučnog pasteriziranog soka nabavio je i već legendarni hrvatski voćar mr.sc. Frane Ivković, pa se petlitarski kartoni s pipicom za točenje mogu kupiti u većini velikih trgovačkih lanaca. U liniju s jedne strane ulaze oprani plodovi (2. klase i zbog arome dodatak starih sorata iz seoskih voćnjaka), koji se melju, cijede i talože, te vakumskim cijevima odlaze do paterizatora i stroja za punjenje. Vrijedi kušati........

Poželjno udruživanje proizvođača

Zagrebačka županija ima značajnu vlastitu proizvodnju hrane, slobodno bi se usudili reći, vezanu za eru mr.sc. Josipa Kraljičkovića, danas državnog tajnika za poljoprivredu, pa tako i voća. Nakon Todorićeva Agrofruktusa i Peraićeve Fragarije Ivković je s nekoliko desetaka hektara voćnjaka veliki, ali ne i proizvođač s poželjnom akumulacijom. U nas voćar (s ovogodišnje 2,5 kune za kilogram) dobije za uloženi novac malo više od kamata u banci. Zato je, s obzirom na velika ulaganja u suvremenu opremu (pršenje vode za obranu od mraza, grijanje zraka topovima, pokrivanje mrežom, navodnjavanje, suvremene berilice, traktori, transpoprteri i sl.) rješenje udruživanje, (kao što primjerice samo austrijska Eva okuplja proizvođače sedam tisuća vagona – 70.000 tona jabuka), a kod nas bi pilo minimalno udruživanje na bazi tisuću vagona (10.000 tona) proizvodnje.
Evropa kaže: 75 dekagrama sezonskoga voća po glavi na dnevnome jelovniku, seoska baka na nedavnom sajmu uz jabuku ovijenu rupcem savjetuje: jedna jabuka dnevno – doktora ne treba pri hiži.......Što sami činimo? Kada ste obitelji zadnji puta za desert uz objed servirali svježu jabuku, kompot (za one koje svježe voće i povrće napuhava) ili pečenu jabuku, primjerice s orasima i šlagom? Zato jabuke svakodnevno jedite ili pijte! 

Teskt i slike: Rajko Polić Zeleni list

Jabuke, Frane Ivković - učiteljica Jadranka Biruški iz OŠ Retkovec Zagreb na terenskoj nastavi, približiti djeci voće od najranijih nogu Jabuke, Frane Ivković - na voćnjaku već tradicionalno čašćenje i educiranje učenika Jabuke, Frane Ivković - Mr.sc. Ivković, praktični voćar i  veliki promicatelj voćarstva, sa suradnicima,  gotovo da pregleda plodove i pojedinačno Jabuke, Frane Ivković - stroj za "vađenje" soka iz jabuke i preostaje još samo pasterizacija Jabuke, Frane Ivković - uza sve poslove i brige Ivković nađe vremena da uz degustaciju  "tekuće jabuke" djeci održi i malo predavanje Jabuke, Frane Ivković - Stroj koji još topli sok puni u najlonski spremnik, pa u kartonsku kutiju s malom slavinom Jabuke, Frane Ivković - edukacija i neposredni (plemenitiji) odnos s budućim potrošačima i kupcima Jabuke, Frane Ivković - današnja oprema za voćnjake vrlo je ekonomična i praktična, ali i skupa te dostupna samo velikima ili udruženima Jabuke, Frane Ivković - ujesen najveći je teret na berači(ca)ma Jabuke, Frane Ivković - tekuće jabuke Frane Ivkovića u trendu i sve veće potrošnje prirodnih sokova u Evropi, na račun gaziranih i cola