6.dani mladom maslinovog ulja u Vodnjanu

6.dani mladom maslinovog ulja u Vodnjanu Datum: 23.11.2010.

Vodnjan se kulinarstvom krasi, vinom veseli, a uljem sjaji

 Dani mladoga maslinovog ulja u Vodnjanu nisu više samo sajam, izložba ruralnih proizvoda i kušaonica božanske spize. To je način razmišljanja, življenja i opće orijentacije žitelja u suživotu s dobijenim prirodnim darom.
Gotovo svakoga stanovnika, a o ugostiteljima, turističkim radnicima, gradonačelniku s gradskom upravom, članovima zadruga, velikih gospodarskih čimbenika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, samih proizvođača, svih mislećih ljudi ovoga kraja da se i ne govori. Za ulje, vino, sir i druge vrhunske proizvode se živi, na svakome telefonskom broju i internetskom portalu mogu se dobiti brze informacije, adrese, cjenici........sve se to u studenome na jednome mjestu može vidjeti i probati u već čuvenome šatoru, ili čuti u dvorani za predavanja kroz koju su prodefilirali svi oni koji o agraru imaju što reći. Tako je (i opet za korak bolje i uspješnije) šesti put za redom, bilo i ove godine.
U općenito i ukupno dobrome primjeru teško je izvlačiti pojedince no recimo primjerice da su dva ulja ušla u 15 svjetskih zlata, da na baru maslinova ulja sa stotinjak uzoraka koje je osjenjivala rovinjska udruga kušača, nije bilo ulja s greškom, da su istarski pršutari (tehniologija: suhi pac+sušenje bez dima) briljirali kao i uvijek ručno režući dugačke plojke, koje cirkular ne može imitirati, mladi kuhari u organizaciji agencije za ruralni razvoj skuhali su i razdijelili tisuće porcija fine hrane,  kakvu je teško naći u općoj turističkoj ponudi...........
Opću primjedbu da imamo fine stvari, ali ne u dovoljnim, količinama za svjetsko tržište, uspješno demantira porečka Agrolaguna, koja je po formuli ulje+vino+sir imala najviše degustatora, te dokazala da nešto veliko kombinatsko može biti i vrhunsko. Na svoje su došli i zainteresirani za opremu, alate i strojeve, sve do satelitski vođenoga čudovišta od 350 konjskih snaga, koji vinogradima i maslinicima slaže «prostirku» od kamena i jadranske crvenice.
Mlado ulje u rifuzi kupovalo se po 85 do 95 kuna za kilogram, a ciljane sorte ili kupaže sa određenim senzorskim karakteristikama u luksuznim bočicama 03,05 ili 1 litre šaroliko (vezano i za marku ulja) i u stotinama kuna.

(drugi tekstovi vezani za Vodnjan slijede)
Autor: Rajko Polić Zeleni-list.net

6. dani mladog maslinovog ulja Vodnjan - veliki broj posjetitelja nije privukla samo vrhunaska hrana nego i prateće manifestacije 6. dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu - stari recepti i mladi kuharu.za prste polizat 6. dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu - agrolaguna i veliko je vrhunsko, ali i sposobno za velike tržišne bitke 6. dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu - u druga siatrskih pršutara načinila je od svinjskih butova ono što se  najbolje može 6. dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu - niti u gradsku uljaru ne dolaze nepoželjni plodovi, pa nema dvojbe o vrhunskoj kakvoći što budno prati i mlada ali poduzetna i pametna Vlatka