Bjelovarski sajam - male životinje iz cijele Hrvatske

Bjelovarski sajam - male životinje iz cijele Hrvatske Datum: 25.11.2010.

NA SAJAMSKOM PROSTORU BJELOVARSKOG SAJMA U GUDOVCU SLIJEDEĆEG VIKENDA 80 RAZLIČITIH PASMINA MALIH ŽIVOTINJA IZ  SVIH ŽUPANIJA

Labuđe jezero na Bjelovarskom sajmu

Neke od malih životinja koje će biti izložene skuplje su od velikih. Papige amazonke prodavat će se za više od 2000 eura

BJELOVAR - Udruga „MALI UZGAJATELJ“ Bjelovar i Bjelovarski sajam d.o.o. bili su domaćini pomalo neobične press-konferencije povodom održavanja 7. državne izložbe hrvatskih pasmina, 19. međužupanijske izložbe malih životinja i 1. specijalke hrvatske patuljaste kokoši, koje će biti održane 25. 26. i 27. studenog ove godine na Sajamskom prostoru Gudovac. Naime, novinarima je u utorak 23. studenog pored podataka o sajmu malih životinja slijedećeg vikenda bila predstavljena i nova pasmina Hrvatske patuljaste kokoši čije će službeno priznavanje biti upriličeno na Sajmu 27. studenoga, kao i posebna izvorna pasmina kunića pod imenom Hrvatski veliki bijelo-opaljeni kunić koja je nastala kombinacijama parenja kunića pasmine velika činčila prije 30 godina u Bjelovaru.
Novinare su o nadolazećem Sajmu malih životinja izvijestili Davor Konjević – predsjednik organizacijskog odbora i predsjednik udruge „Mali uzgajatelj“ Bjelovar, Dražen Biličić – član predsjedništva Hrvatskog saveza uzgajivača malih životinja, Zvonko Kalabek – međunarodni sudac-instruktor za kuniće te Dominka Pretula, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije.
Na sajmu će ove godine biti izloženo oko 1000 malih životinja, ptica, kunića, peradi, golubova i ostalih malih kućnih ljubimaca, ukupno oko 80 različitih pasmina, dok će pozornost posjetitelja zasigurno posebno privlačiti jezero s labudovima.
Na 7. Državnoj izložbi hrvatskih pasmina izlažu se samo domaće pasmine golubova, kunića i peradi. Organizatori posebno izdvajaju golubove sisačkog prevrtača i slavonskog gaćana koji će biti izloženi u najvećem broju te od peradi dravsku gusku, kokoš hrvaticu i posavsku kukmastu kokoš. Očekuje se da će se ovogodišnja izložba malih životinja ipak najviše pamtiti po službenom priznavanju i prvom javnom predstavljanju hrvatske patuljaste kokoši u narodu poznatijih pod nazivom Đurek i Katica na 1.specijalki hrvatske patuljaste kokoši. Na press-konferenciji je o toj izvornoj hrvatskoj vrsti kokoši govorio Dražen Biličić jedan od najuspješnijih uzgajatelja te vrste kokoši u Hrvatskoj:
- Nakon što je hrvatska pauljasta kokoš bila na pragu izumiranja uslijedila je aktivnost hrvatskih uzgajatelja 2007. godine koja je obnovila tu vrstu i uspjela dovesti do međunarodnog priznanja ove vrste kao autohtone hrvatske pasmine. U uzgoju je trenutno oko 500 jedinki od kojih će gotovo stotinu biti na izložbi, obavijestio je novinare Dražen Biličić.
Na izložbi malih životinja pojavit će se velik broj različitih vrsta ptica među kojima neke od njih na tržištu imaju cijenu veću od 2000 eura što je skuplje od najviše izlicitirane krave na ovogodišnjim aukcijama stoke. Organizatori su novinarima na press-konferenciji predstavili i Hrvatskog velikog opaljenog kunića u 2 boje, bijeloj s crnim paležom i crnoj s bijelim paležom kojega su stvorili bjelovarski uzgajatelji. Zvonko Kalabek je novinarima posebno napomenuo da uskoro slijedi i europsko priznavanje bjelovarskog, odnosno hrvatskog kunića koji će ući u europski katalog kao posebna pasmina.
- Svaka takva manifestacija doprinos je afirmaciji i čuvanju tradicijskih vrijednosti hrvatskih uzgajatelja malih životinja koja je bila zapostavljena. Pored uspjeha u uzgoju velikih životinja ne treba zanemariti ni uspjehe koji se postižu u uzgoju malih životinja u čemu Bjelovarsko-bilogorska županija prednjači u Hrvatskoj i široj regiji, rekla je Dominka Pretula dip.ing.agr. pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu županije.
Sajam malih životinja će u petak 25. studenog u 10 sati otvoriti župan Bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija. Prvi dan ima edukativno obilježje jer se očekuju organizirani dolasci djece vrtića i škola za koje će biti organizirana predavanja i radionice, dok je subota dan priznavanja novih hrvatskih pasmina, a nedjelja u znaku dodjele nagrada i priznanja te tradicijskog najvećeg hrvatskog sajma kućnih ljubimaca na kojem će posjetitelji moći izabrati i kupiti sve što će biti ponuđeno na prodaju. Ulaz je za djecu do 15 godina besplatan, a za sve ostale 15 kuna.