Bjelovarski proljetni sajam 2011

Bjelovarski proljetni sajam 2011 Datum: 29.03.2011.

14.PROLJETNI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM OD 25. DO 27. OŽUJKA POSJETILO VIŠE OD 30.000 POSJETITELJA

Sajam - tračak nade za bolju poslovnu godinu

Na Proljetnom sajmu koji je bio u znaku poljoprivredne mehanizacije, sadnica, cvijeća i sjetvenog repromaterijala izlagači su ostvarili gotovinski promet od 2 milijuna eura, a zaključeni su poslovi od dvadesetak milijuna eura
Proljetni sajam potvrdio je prethodnu najavu direktora Bjelovarskog sajma Zlatka Salaja da ovaj 14. po redu Proljetni sajam ulijeva nadu u jednu bolju poslovnu godinu. Sajamski prostor u Gudovcu bio je ispunjen izlagačima i posjetiteljima sva tri sajamska dana kao u najboljim danima. Procjenjuje se da je sajam posjetilo 35.000 posjetitelja.
- Broj izlagača i posjetitelja govori da za ovakve sajamske manifestacije postoji interes što je naznaka dolaska boljih vremena.Vjerujem da će se poslije jednog kriznog perioda nastaviti povećavati broj izlagača i kupaca i posjetitelja. Tim je riječima otvorio ovogodišnji 14. Međunarodni proljetni bjelovarski sajam ministar poljoprivrede Petar Čobanković izražavajući svoju vjeru da će ova godina biti uspješna poljoprivredna godina.
Riječi ministra Čobankovića dobile su svoju potvrdu u podatku na kraju trodnevnog sajmovanja da je sajam posjetilo više od 35.000 posjetitelja i da je gotovo 400 izlagača ostvarilo promet veći za čak 30 do 40 posto nego prošle godine. Svakako je najveći promet ostvaren prodajom dva bioplinska postrojenja u vrijednosti od dvadesetak milijuna eura. Značajan dio izlagača poljoprivredne mehanizacije prodao je svu izloženu robu i ubilježio narudžbe za slijedećih nekoliko mjeseci. Može se reći da je 14.proljetni sajam svakako bio rekordan prema broju izloženih traktora. Ne računajući dvadesetak oldtimera, nekih starih gotovo stotinu godina, ukupno je na sajmu bilo izloženo više od 300 traktora različitih proizvođača i modela. Neki od njih imali su cijenu i 200.000 eura, ali upravo takvi najskuplji i ovaj su puta našli put do kupca. Najposjećeniji su bili sajamski prostori na kojima su bili predstavljeni u Hrvatskoj po prvi puta neki modeli traktora i poljoprivredne mehanizacije kao vrhunac svjetske tehnologije. Njihova je hrvatska premijera već na sajmu zainteresirala velik broj kupaca. Posebno je vrijedno spomenuti da su sajamske cijene s popustom iskoristili mnogi posjetitelji koji su nabavljali voćne sadnice, cvijeće i repromaterijal za proljetnu sjetvu tako da su mnogi izlagači ostali bez robe. 
(dominantni traktor Fendt snimljen je na danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu)
Tugomir Pemper