Bjelovarski sajam 2011

Bjelovarski sajam 2011 Datum: 05.09.2011.

Bjelovar svojima sajmovima potiče gospodarstvo, posebice agrar

Ususret 19. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, koji se održava 9. 10. i 11. rujna na sajamsku prostoru Gudovac, u Zagrebu je održana konferencija za novinare. 

Predstavljen je program ovogodišnjeg Sajma, a sudjelovali su direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj, pomoćnica ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije dr.sc. Maja Dražić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo Bjelovarsko-bilogorske županije Milan Biljan, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i Valna Bastijančić, dopredsjednica Udruge „Bilogorski turistički put“.


Direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj kazao je kako Sajam i ove godine nastavlja svoju tradiciju u smislu pozitivnih rezultata u sva tri segmenta – stočarskom, gospodarskom i obrtničkom. Tako je broj izlagača i ove godine, a unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, povećan za 10%, a veća je i ukupna izložbena površina, koja netto iznosi nešto više od 30.000 m². Kao i prijašnjih godina, i ove se očekuje, naglasio je Salaj, da se tijekom tri sajamska dana ostvari više milijuna eura izravne prodaje. Dodao je pritom kako su gospodarski učinci Sajma i puno veći, a obzirom da se poslovna suradnja i kontakti ostvareni na Sajmu nastavljaju tijekom cijele godine. Salaj je kazao i kako Bjelovarski sajam nastoji svake godine unijeti neke novitete, pa je tako i ove godine uloženo dosta sredstava u uređenje prostora, parkirališta i šetnica, a izgrađen je i novi sanitarni čvor uključujući i onaj za osobe s invaliditetom.
Pokrovitelj 19. jesenskog međunarodnog sajma je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a Sajam će otvoriti, što je također postala tradicija, predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović.


U ime Hrvatske poljoprivredne agencije, suorganizatora 19. državne stočarske izložbe kao vrlo važnog segmenta cjelokupne manifestacije, novinarima je govorila zamjenica ravnatelja Agencije dr.sc. Maja Dražić. Istaknula je pritom kako Jesenski sajam u Gudovcu zauzima središnje mjesto u Hrvatskoj kad se govori o stočarskim izložbama, obzirom da se radi o najvećoj i najvažnijoj izložbi u Hrvatskoj. Osnovni cilj je, istaknula je Dražić, prezentirati konvencionalne vrste stoke, prvenstveno u govedarstvu, a potom u ovčarstvu, kozarstvu i naposljetku pčelarstvu i peradarstvu, koje će ove godine biti zastupljenije više nego prijašnjih. U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije tijekom tri sajamska dana bit će održano više okruglih stolova, a svakodnevno će se održavati prezentacije kolekcija, dok će dodjela priznanja najboljima biti održana već tradicionalno u nedjelju.


U ime Bjelovarsko-bilogorske županije kao jednog od suvlasnika Bjelovarskog sajma na konferenciji je govorio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo Milan Biljan. Kazao je između ostalog kako Bjelovarsko-bilogorska županija uvijek nastoji poduprijeti sve manifestacije Bjelovarskog sajma, pa tako i ovu, jer one imaju velik gospodarski, ali i turistički značaj za cijelu županiju. Dodao je i kao su se prijašnjih godina Proljetni i Jesenski sajam bitno razlikovali, dok je danas razlika gotovo neprimjetna i obje manifestacije, ali i sve ostale koje se tijekom godine održavaju na prostoru Bjelovarskog sajma imaju potporu Županije, posebno kada je riječ o novim ulaganjima u standard izlagača i posjetitelja.

U sklopu press-konferencije predstavljena je Udruga „Bilogorski turistički put“ iz Velikog Trojstva koja će na 19. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu biti predstavljena na štandu Mikroregije Bilogora. Novinarima i sudionicima su prezentirani tradicionalni bilogorski proizvodi, ali i ponuda Bilogorskog turističkog puta koja uključuje predstavljanje tradicionalnih obrta i zanata, kulture, povijesti i umjetnosti ovoga kraja (muzej, etno-kuća i etno-park, galerija na otvorenom) te športsko-rekreacijsku ponudu.

Tugomir Pemper