BUMBARI IZ LIKE VRIJEDNI OPRAŠIVAČI

BUMBARI IZ LIKE VRIJEDNI OPRAŠIVAČI Datum: 03.10.2011.

Mirko Milković - uzgoj bumbara pčelarstvo upotpunjuje

Znanstvenim prikazom bumbara počastila nas je dipl.inž.biol. s PMF-a Andreja Brigić, koja će doktorirati na osebujnoj skupini trčci

Red: Hypocrita - opnokrilci
Porodica:
Apidae – pčele
Rod:
Bombus
U svijetu postoji preko 250 opisanih vrsta, koje uglavnom naseljavaju Sjevernu polutku. No, pojedine vrste dolaze i na Novom Zelandu i Tasmaniji. Uglavnom dolaze na viši geografskim širinama i nadmorskim visinama, izuzev tropskih vrsta. Primjerice, vrste Bombus polaris i B. alpinus doalze na pojedinim arktičkim otocima (Ellesmer Island), a razlog tome je taj što bumbari mogu regulirati svoju temperaturu tijela preko sunčevog zračenja (proces heterotermije).
Ovi, svima dobro poznati kukci, imaju robustno, dlakavo tijelo crne boje išarano žutim ili bijelim trakama u obliku prstena. Na glavi se nalaze ovalne složene oči, izražena ticala i usni organi za lizanje i sisanje.
Bumbari su socijalni ili zadružni kukci, koji žive u kolonijama. Koloniju čini ženka, mužjak i radilice. U proljeće je započinje oplođena kraljica koja se probudila iz zimskog sna. Kolonija se nalazi pod zemljom (obično u napuštenim jazbinama malih glodavaca Ili na nekom drugom skrovitom mjestu). Ženka (kraljica) u gnijezdo donosi polen, nektar i vlati trave. Nakon što sakupi dovoljnu količinu hrane, ženka počinje lijegati jaja. Prvo liježe jaja iz kojih se izlijegu radilice koje se brinu za kraljicu i koloniju. Radilice proširuju i uređuju gnijezdo, donose nektar i polen, grade saće, dok kraljica nosi samo jaja. Na kraju ljeta kraljice liježu neoplođena jaja iz kojih se razviju trutovi. Trutovi su karakteristični po tome što nemaju žalca. Oni opraše novo izlegle kraljice. Trutovi su potpuno neovisni o samoj koloniji, oni žive sami. Veličina kolonije može doseći promjer od 12 cm. Kolonija broji uglavnom manje od 50 jedinki. Za razliku od pčela, kod bumbara novooplođene kraljice ne odlaze već ostaju u matičnom gnijezdu. Odlaze tek kada se temperature spuste i započinju svoj zimski san. Niske zimske temperature uzrokuju ugibanje stare kraljice, radilica i trutova, a dolaskom proljeće započinje novi životni ciklus.
Bumbari uglavnom oprašuju biljke koje su udaljene 1-2 km od njihove kolonije. Imaju tendenciju obilaska iste cvjetne rute, sve dok na istoj nalaze polen i nektar, navika poznata pod pojmom – cvjetna konstantnost. U potrazi za hranom dosežu brzinu od 15 m/s (54 km/h).
Znanstvena su istraživanja pokazala kako nekolicina vrsta bumbara ostavlja mirisni trag na cvijetu koji je određeni bumbar posjetio. Miris odvraća druge bumbare od istog cvjeta, sve dok s vremenom ne nestane.
Bumbari su izuzetno važni oprašivači crvene djeteline i biljaka s dubokim cvatom. Kada se u prirodi jave u većem broju, povećava se višestruko i prinos leguminoznih biljaka. Koriste se i pri oprašivanju u staklenicima, primjerice prilikom uzgoja rajčice. Također, su polinatori npr. brusnice, borovnice, boba, kivija, lubenice itd.
Česte vrste u Europi:
Bombus terrestris - zemni bumbar
Bombus pratorum – livadni bumbar
Bombus lapidarius –bumbar kamenjar
Bombus agrorum – poljski bumbar                                               Andreja Brigić, dipl.inž.biol.


Mirko Milković uspješno povezao pčelarstvo s uzgojem domaćih bumbara
Iako sama pomisao na Liku kao geografski i ekoliški pojam sugerira da je to idealan kraj za pčelastvo, pčelara je tamo sve manje. Vrijednu tradiciju uporno održava i usavršavanjem znanja unaprijeđuje Mirko Milković uz pomoć supruge Verice već gotovo tri desetljeća. Danas su poznati kao OPG Zlatni bumbar (053/573-305 mob 099/687-4003) a u praksi su uzgoj pčela i bumbara dobro povezali, pa postižu prije svega visok stupanj kakvoće i vitalnosti, te Liku s kratkim ljetom, a dugom zimom koriste kao komparativnu prednost.
-O smanjenju košnica i pčelinjaka navode se razni razlozi, od bolesti do pesticida, ali ja nisam mogao naći potvrdu ni za jedan od tih razloga pojedinačno. Prije će biti istina da se od samoga meda više ne može dobro živjeti, pa je idealna kombinacija surađivati s povrćarima i voćarima. Njima svakako u prirodi oprašivača nedostaje, a u zaštićenim prostorima su neophodni, kaže vrijedni i samozatajni Milković, koji i općenito prati I čuva floru I faunu Like. Ističe kako se u pčelarstvu ne smije biti lakom (za medom I zaradom), pa tijekom ljetne sezone nije niti vrcao puštajući društva da jačaju.
Zanimljiv je smještaj za bumbare, koji žive u mraku I na stabilnoj temperaturi. Za to je dobrodošla tradicionalna lička konoba, koja je zbog svojih stabilnih uvjeta stoljećima u predindustrijsko doba prehranjivala pučanstvo. Sada je tu dakako mnogo suvremenih materijala I automatike, ali očito je da bumbarima prija, jer se dobro razmnožavaju, a u plastenicima (između ostalih I dalmatinskima) izvrsno rade.
-Slatko hranivo, koje se daje u košnice bumbara samo je “gorivo” za let i  rad, a za razvoj legla, uzgoj kraljica ili matica, te radilica ili bumbara radnika u njihovim leglima (klupko pamučne vate) ovisan je o pčelinjim proizvodima, pa otuda ta povezanost, kaže Mirko Milković, koji sve radi temeljito i originalno, pa I rakiju (destilat) od meda, a ne zameđenu rakiju. 
Autor: Rajko Polić

bumbari oprašivači mirka milkovića - leglo bumbara radnika bumbari oprašivači mirka milkovića - skupina mladih matica, koje će nakon hibernacija zasnovati kolonije       fo: rajko polić bumbari oprašivači mirka milkovića iz gospića - tip livadnoga bumbara bumbari oprašivači mirka milkovića iz  gospića - bumbar, koji  se gnijezdi pod zemljom bumbari oprašivači mirka milkovića iz gospića - opsluživanje bumbara i komore u kojoj je kontrolirana klima obavlja se u mraku  s crvenom lampom
fo: rajko polić bumbari oprašivači mirka milkovića iz  gospića - kartonska košnika je pravi patent s regulacijom za kretanje i boravak
fo:rajko polić bumbari oprašivači mirka milkovića iz gospića - lijepi pčelinjak smješten je u smiljanu
fo:rajko polić bumbari oprašivači mirka milkovića iz gospića - meda za prodaju ove godine uglavnom nema, ali tu su i pripravci na bazi ljekovitih pčelarskih produkata bumbari oprašivači mirka milkovića iz gospića - milkovići u skladu s prirodom žive pa gospođa verica i u lici kadulju suši bumbari oprašivači mirka milkovića iz gospića - tu je i božikovina i to uzgojena iz sjemena vlebitskih biljaka