7. BUČIJADA IVANIĆ GRAD 15.-16. X

7. BUČIJADA
IVANIĆ GRAD 15.-16. X Datum: 05.10.2011.

           

 Buče slasne i sjajne u Ivanić Grad mame 

 Ta tradicionalna gospodarsko-turistička i gastronomska manifestacija koja se održava 15. i 16. listopada, ove se godine odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Na press konferenciji su sudjelovali predstavnici Grada Ivanić-Grada, Krešimir Malec zamjenik gradonačelnika i Ankica Bešter direktorica TZ Ivanić-Grada, te Božica Brkan književnica i novinarka te autorica internetskog magazina Oblizeki.
Kako je naglasio Krešimir Malec zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada, Grad je izuzetno ponosan što će Predsjednik Josipović sudjelovati na otvorenju Bučijade te posjetiti tradicionalni izložbeno-prodajni sajam buča, proizvoda i prerađevina od buča i ostalih eko-etno proizvoda, na kojem je prošle godine sudjelovalo 130 izlagača s područja Grada, Hrvatske, i zemalja regije, a jednako i više izlagača očekuje se i ove godine. Predsjednik će obići i prodavaonicu proizvoda domaćih proizvođača „Vrata Posavine“ te Konferenciju o bučinom ulju i zdravlju. Na toj će konferenciji ističu organizatori, po prvi puta biti predstavljena bučina ulja hrvatskih proizvođača.
Na press konferenciji je naglašeno kako su ove godine pokrovitelji Bučijade i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, Zagrebačka županija, Hrvatska turistička zajednica. Grad Ivanić-Grad je organizator cijele manifestacije u suradnji s Turističkom zajednicom Ivanić-Grada, Udrugom proizvođača bučinog ulja Hrvatske i OPG-om Masnec.
Nakon press konferencije kojom je najavljena ovogodišnja Bučijada, u restoranu Ivanićanka po prvi je put u organizaciji internetskog magazina „Oblizeki“, a u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom i Turističkom zajednicom Grada, organizirana Gastroradionica, Oblizeki preporučuju „Njezino veličanstvo buča, bučino ulje, koštice“.
Autorica knjige „Oblizeki“ i istoimenog internetskog magazina koji njeguje svakidašnju kulturu stola, hrane, prehrane i druženja oko stola, Božica Brkan, inače književnica i novinarka, na gastroradionicu je dovela i Robera Slezaka jednog od najcjenjenijih hrvatskih chefova, inače executive chef de cusine u Lobbyju u Zagrebu, koji je za tu prigodu pripremio gastronomske delicije s bučom. Osim što je bilo riječi o buči i njenim kvalitetama kao nedovoljno korištenoj prehrambenoj namirnici, posjetitelji su imali priliku vidjeti i kušati jela ugostitelja iz Ivanić-Grada koja će biti i dio ugostiteljske ponude tijekom Bučijade. Bila je ovo prigoda da se predstave obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja grada koja već nekoliko godina prerađuju buče (OPG Masnec - proizvodi od buča, OPG Hlevnjak - bučino ulje, koštice, OPG Francetić - buče i ljekovito bilje, OPG Alić - liker i sapun od buče) kao i Otvoreni Atelier Ožetski sa svojim suvenirom i sapunom od buče.
Na gastroradionici sudjelovali su restoran Garfield, restoran Ivanićanka, Gradska pivnica Ivanić, Selski turizam Kezele, Ben-Mar, pekarna Peksi, slastičarnica Janica, pizzerija Rošo, predstavivši slasna jela kao što su pureći odrezak u omotaču od tikvica, juha od buča, ražnjići s tikvicama, carbonara od tikvica, bučnica, čokoladne kocke od bundeve, varivo od buče, kremšnite od buče, pizza s bučom , a sve to možete kušati i tijekom Bučijade u Ivanić-Gradu 15. i 16. listopada.
Oblizeke probale i nama se javile
Ankica Bešter i Maja Dundović Pleša

bučijada-ivanić grad - skup kulture i gastronomije bučijada ivanić gard - skup gastronomije i kulture bučijada ivanić grad - skup gastronomije i kulture bučijada ivanić grad - o oblizekima, bučinu ulju i kulturi stola imaju što reći i pisci i kuhari bučijada ivanić grad - skug gastronomije i kulture