KONJI KAO DIO TURISTIČKE PONUDE

KONJI KAO DIO TURISTIČKE PONUDE Datum: 12.10.2011.

1. MEĐUNARODNI KONGRES KONJIČKOG TURIZMA RH - SUBOTA 15.10. 2011.
(PRIOPĆENJE ORGANIZACIJSKOG ODBORA)
Predsjednik dr.sc. Mato Čačić  099 78 68 424  mcacic@inet.hr
U organizaciji uzgojnih i sportskih konjičkih udruženja na prostoru Bjelovarsko-bilogorske županije, te znanstvenih institucija, konjogojskih udruženja i pravnih subjekata iz drugih dijelova Hrvatske, a uz veliku podršku Bjelovarsko-bilogorske županije i Sportsko rekreacijskog centra Kukavica (SRC Kukavica), dana 15.10.2011. /subota/ u prostoru SRC Kukavica s početkom u 10.00 sati će se održati 1. Međunarodni kongres konjičkog turizma RH 2011. SRC Kukavica se nalazi na glavnoj cesti između Bjelovara i Daruvara, Općina Velika Pisanica.
Generalni pokrovitelj kongresa je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, a prema najavi ministar turizma gosp. Damir Bajs će službeno i otvoriti kongres, a ministar će također nazočiti i promociji knjige u kojoj je osobno dao svoj predgovor i podršku razvoju konjičkog turizma kao posebnog oblika turističke ponude u hrvatskoj turističkoj industriji.
Ovo je prvi kongres koji je ujedno odmah od samog početka organizacije međunarodnog karaktera, a osim toga za istaknuti je i podatak da se radi o općenito prvoj organizaciji skupa na temu konjičkog turizma u Republici Hrvatskoj, na bilo kojoj razini. U okviru kongresa biti će prezentirano 13 predavanja istaknutih stručnjaka iz područja konjogojstva i drugih gospodarskih grana koji su svoje znanje prilagodili potrebama konjičkog turizma, svaki sa svog stajališta. Strani predavači iz Republike Mađarske prezentirati će nam vrlo organiziran sustav mađarskog konjičkog turizma.
U okviru kongresa održati će se i promocija prve publikacije (knjige) u hrvatskoj literaturi na temu konjičkog turizma pod naslovom "Konjički turizam u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“, autor dr. sc. Mato Čačić, izdavač Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije.
Općenito, konjički turizam je značajan i rastući sektor turističke industrije u mnogim zemljama, kao i općenito konjička industrija. Možemo reći da trendovi u našem konjogojstvu i turizmu upravo su sukladni svjetskim trendovima, a razvoju konjičkog turizma upravo može doprinijeti hrvatska tradicija uzgoja i bavljenja konjima kao dobar temelj razvoja hrvatske konjičke industrije pa tako i hrvatskog konjičkog turizma unutar nje. Ovaj kongres je početak rada na ustroju i razvoju hrvatskog konjičkog turizma. Naš krajnji cilj zbog kojeg pokrećemo razvoj konjičkog turizma je osiguravanje dijela ili cjelokupne egzistencije kroz bavljenje konjičkim turizmom, stavljanje u gospodarsku funkciju svih dijelova RH, posebice zapuštenih ruralnih područja, promoviranje naše kulturne baštine kroz turizam, razvoj konjičkog turizma kao odgovornog i održivog posebnog oblika turizma, povezivanje ostalih posebnih oblika turizma (gastronomski, vinski, lovni, itd.), povezivanje urbanih i ruralnih krajeva, poboljšanje zdravlja i kvalitete življenja općenito, a u konačnici prosperitet cjelokupne lijepe naše.
Ovim putem pozivamo medije na nazočnost na kongresu, sa zamolbom da podrže našu inicijativu i javnosti prezentiraju konjički turizam kao jednu od vrlo potencijalnih gospodarskih grana, kako poljoprivrede i stočarstva, tako i turizma. Hvala unaprijed na podršci!
Za sve nejasnoće ili dodatne informacije molimo Vas da nas kontaktirate na gore navedene kontakte.
Do skorog viđenja, lijep pozdrav!
Predsjednik Organizacijskog odbora
dr. sc. Mato Čačić