MALE ŽIVOTINJE 2011

MALE ŽIVOTINJE 2011 Datum: 01.11.2011.

Male životinje veliki broj ljubitelja imaju

Iz Zaprešića na najvažniji ogled u Bjelovar i Ivanec

Golubovi, perad, ptice i kunići, rječju male životinje hrvatskih uzgajivača šepure perje i glancaju krzno za predstojeću državnu izložbu u Bjelovaru 9. I 10. prosinca 2011, te izložbu hrvatskih pasmina u Ivancu 6.-8. Siječnja 2012. Uvertira je bila na međužupanijskoj izložbi, koju je umjesto Zagreba ugostio Zaprešić u poznatoj Jelačićevoj vršilnici.
Poznato je da je uzgoj malih životinja svakoj zemlji važan zbog održavanja raznovrsnosti vrsta i pasmina, ali i genetskih linija, koje se kroz povijest koriste za oplemenjivanje i odabir u ljudskoj prehrani odnosno intenzivnoj proizvodnji i življenju na okućnici. Ostale namijene su hobizam, ukrašavanje grunta, natjecanje na izložbama i sl. U nas je kao i u drugim malim zemljama problem nedovoljnog broja životinja za osvježavanje krvi, pa naši uzgajivači već tradicionalno odlaze na evropske sajmove po reprodukcijski materijal. Recesija je i tu ostavila traga pa su pojedine vrste i pasmine dosta degradirane a na sajmovima s dobrim grlima nastupaju najuporniji, najvještiji i najiskusniji uzgajatelji.
Izložbu je organizirala i lijepi katalog izdala Udruga uzgajatelja malih životinja „Zagreb1925“ iz Zagreba, Ilica 421. Od golubova prevladavali su gušani i prevrtači. Od peradi izrazito krupne i patuljaste pasmine, a od ptica prepelice i grlice. Izloženo je najviše kunića mesnatih pasmina.
Na slikama je
- dio najagilnijih članova i organizatora redom: Ivica Vrbat, Ivan Jakuš, Dragutin Krešić, Ivan Marković, Dragutin Knežić Ivan Tunuković i Stjepan Žigulić.
-supružnici Igrec s grlicama i dalmatinskom zimovkom
-veliki šarci Davora Vodopijevca iz Zeline, koji nisu bili na izloženi, nego nam je poslao slike najavljujući nastup u Bjelovaru
-brahma uzgajivačke legende Ivana Tunukovića
-ovnoliki kunić Augusta Čenakija
-presnimak naslovnice kataloga 


male životinje - grlice i zimovke supružnikaa Vrbat male životinje - šarac davora vodopijevca iz zeline male životinje - danas su jako popularni ovnoliki kunići male životinje - lijepa i praktična volijera za prodajni prostor male životinje - dio najaktivnijih uzgajivača