6. MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA I KULINARSTVA 24.-25.XI. REGENT ESPLANADE

6. MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA I KULINARSTVA 24.-25.XI. REGENT ESPLANADE Datum: 23.11.2011.

 VINSKA FEŠTA ZAGREBU SE SMIJEŠI


ZAGREB VEĆ ŠESTU GODINU ZAREDOM POSTAJE MEĐUNARODNO SREDIŠTE OKUPLJANJA LJUBITELJA VINA I GASTRONOMIJE
• Izložbeni dio festivala otvara vrata 25. i 26. studenog
• Sadržaj festivala bit će obogaćen vođenim radionicama, okruglim stolom, humanitarnom večerom i posjetom međunarodnih novinara Istri
• Radionice s najboljim godištima vina proteklog desetljeća će po prvi put u Hrvatskoj održati dvije ugledne vinarije iz Bordeauxa  

NA SLICI: KOVAČ, DROPULJIĆ, SUHADOLNIK 

– Šesti Međunarodni festival vina i kulinarstva u Zagrebu će od 24. do 26. studenog okupiti ugledne hrvatske i međunarodne vinare te okruglim stolom, nizom radionica, humanitarnom večeri i drugim popratnim događanjima učvrstiti ugled jednog od središnjih mjesta susreta profesionalaca, stručnjaka i zakljubljenika u gastronomiju. Na današnjoj konferenciji za medije, najavljeno je kako festival svoja vrata za posjetitelje otvara 25. i 26. studenog u prostorima hotela The Regent Esplanade, dok će se vezane aktivnosti dogoditi i u danima koji prethode izložbenom dijelu.
Međunarodni festival vina i kulinarstva u cijelosti je posvećen kulturi stola kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i jednoj od vodećih ponuda hrvatskog turizma. Temeljem već pristiglih prijava, kao i interesa proteklih godina, očekuje se rekordna nazočnost izlagača, njiih više od 230, što festival čini najvećim dosad. Uz domaće vinare, očekuje se dolazak proizvođača iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Španjolske i Crne Gore dok će mnogi biti zastupljeni putem uvoznika. Na prestižnoj lokaciji hotela The Regent Esplanade okupit će se - uz vinare - i vodeći proizvođači hrane, maslinovih ulja, tartufa, sireva, pršuta i meda, koji će predstaviti svoje proizvode i gastronomsku ponudu.
Ovogodišnji izložbeni dio bit će obogaćen nizom popratnih događanja. U sklopu radionica s domaćim i međunarodnim vinarima, po prvi će se put u Hrvatskoj organizirati vođene radionice s najboljim godištima dviju uglednih francuskih vinarije - Château Clinet i Château La Dominique. Okrugli stol će na temu uloge vina u razvoju turističkog brenda okupiti ključne aktere tog procesa, dok će se na humanitarnoj večeri-aukciji prikupljati sredstva za Kuću Sv. Josipa za nezbrinutu djecu iz Hrvatskog Leskovca.
„Festival se tijekom godina etablirao kao prepoznatljivo i nezaobilazno mjesto okupljanja vinara, enologa, ugostitelja, hotelijera, trgovaca, sommeliera i drugih ljubitelje gastronomije. Ovogodišnji festival obogatili smo nizom događanja za posjetitelje, čime želimo kulturu stola približiti što je širem krugu ljudi moguće. Manifestacije ovog tipa od velikog su značaja za promociju vina i kulinarstva, kako prema domaćoj, tako i prema međunarodnoj publici, stoga nam je zadaća ostati referencom kada je u pitanju mjesta na kojem se raspravlja o razvoju gastronomije, dogovaraju partnerstva i suradnje te zabavlja", izjavio je Ivan Dropuljić, direktor Međunarodnog Festivala vina i kulinarstva.
Radionice i okrugli stol
Kako bi posjetiteljima omogućio što više zanimljivog sadržaja, predviđen je niz atraktivnih radionica i eno-gastro edukacija s vrhunskim hrvatskim i međunarodnim vinima i vinarima. Riječ je o događanjima osmišljenima za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, ali i za ljubitelje vina i hrane koji se amaterski zanimaju u gastronomiji. U tri odvojena prostora - restoranu Zinfandel, prostoru casina te na Oleandar terasi – održat će se radionice s domaćim i međunarodnim vinarima, gastro blogerima, udrugama posvećenima gastronomiji te organizacijama vezanima uz turizam i gastronomsku ponudu.
Među radionicama se ističe dolazak predstavnika dviju uglednih vinarija iz Bordeauxa – Château Clineta i Châtea La Dominiquea. Smješten u apelaciji Pomerol, Château Clinet se danas, u svjetskim razmjerima, smatra jednom od ključnih vinarija desne bordoške obale. Predvođena karizmatičnim i mladim Ronanom Labordeom, vinarija je pažnju javnosti zaokupila u posljednjih 15 godina te proizvodi neka od najtraktivnijih vina regije. Vinograd veličine 9 hektara proizvodi koncentrirana i bogata, ali istodobno i balansirana vina koja se i kvalitetom i cijenom danas uspoređuju s proizvođačima poput Petrusa, Lafleura i Le Pina. Vinarija će u Zagrebu predstaviti svoja vina Ronan, Le Fleur de Clinet te Château Clinet najboljih bordoških godišta - 2000., 2005. i 2008. Château La Dominique je Grand Cru Classé vinarija iz St.Émiliona, smještena na granici s apelacijom Pomerol i naslonjena na vinograde kultne vinarije Cheval Blanc. Vinarija će u Zagrebu predstaviti cjelokupni izbor svojih vina, koji uključuje Château La Dominique, Château Fayat te Château Clement Pichon. S obzirom na terroir i kvalitetu vina, te i dalje izuzetno povoljnoj cijeni, riječ je o vinariji kojoj stručnjaci predviđaju ubrzan rast i razvoj sljedećih godina.
Sa željom otvaranja rasprave o aktualnim temama, organizatori će u sklopu festivala , 24. studenog, okupiti ključne sugovornike na temu uloge vina u razvoju turističkog brenda. Predstavnici institucija, organizacija, udruga i vinara osvrnut će se na ključne izazove u iskorištavanju potencijala vina u izgradnji hrvatske kao vrhunske međunarodne destinacije.
Kako bi hrvatsku gastronomiju promovirao i izvan granica zemlje, u organizaciji festivala će se održati i posjeta 25 međunarodnih novinara i trgovaca specijaliziranih za tematiku vina i vinarija. Oni će od 21. studenoga na posebno organiziranim stručnim turama, upoznavati Istru, tamošnje vinare i ugostitelje te eno-gastro ponudu.
Humanitarna večera i aukcija arhivskih vina
U svojoj želji da pomogne onima kojima je to najpotrebnije, Međunarodni festival vina i kulinarstva nastavlja s humanitarnim aktivnostima te, dan uoči svečanog otvorenja, 24. studenog, organizira humanitarnu aukciju arhivskih vina i gala večeru koja će se održati u hotelu The Regent Esplanade. Organizator će ove godine pomoći Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu koja pruža obiteljski dom djeci i mladima koji iz određenih razloga ne mogu odrastati u vlastitim obiteljima.
Vrijedna arhivska vina za ovu priliku su donirali mnogi privatni kolekcionari, vinari, tvrtke i drugi pojedinci, a odlikuje ih vrhunska kvaliteta te ostale osobitosti koje ih čine izrazito zanimljivima za kolekcionare i ostale ljubitelje dobroga vina. Sredstva prikupljena na aukciji bit će donirana domu kako bi se podmirili troškovi obnove trošne zgrade koja predstavlja dom za 29 djece i mladih u dobi od 8 do 22 godine. Određeni broj mjesta na gala večeri i vinskoj aukciji još uvijek je slobodan te se pozivaju svi koji žele sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji da se obrate organizatoru.
Više informacija o Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva možete pronaći na web stranici www.vino.com.hr.
Za sudjelovanje na Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva možete se registrirati ispunjavanjem obrasca za prijavu dostupnog na službenoj stranici festivala - www.vino.com.hr - pod kategorijom Press/Akreditacije

Kontakti za medije: Bojana Mandić Kursor komunikacije Žerjavićeva 17, Zagreb T +385 1 88 90 888 M +385 91 762 10 81 E bojana@kursor.hr
Marko Kovač VinMedia Vukotinovićeva 7, Zagreb T +385 1 36 67 160 M +385 99 735 73 99
E marko@vinmed


 


RASPORED DOGAĐANJA 
PETAK 25.11.2011
Naziv radionice: Decanterovi slatki šampioni
Vrijeme održavanja: 14:00 – 15:15
Moderator: Marko Kovač, VinMedia
Gosti: Nikola Benvenuti (Benvenuti), Boris Drenški (Bodren), Vlado Krauthaker (Krauthaker)
Broj mjesta: 25
Vina radionice: TBC
Jelo radionice: Panna cotta od istarskog pršuta, prepeličje jaje i naranča s cimetom, rižoto od majčine dušice - parfimiran tartufima.
Cijena: 140 kuna
Kontakt i rezervacije: Marko Kovač, marko@vinmedia.eu
Naziv radionice: Crvena Slavonija
Vrijeme održavanja: 15:30 – 16:30
Moderator: Marko Kovač, VinMedia
Gosti: slavonski vinari
Tvrtka: Udruga Graševina Croatic
Vina radionice: TBC
Jela radionice: Komadići svinjetine, crispy štapići od kulen i prženo grožđe
Cijena: 140 kuna
Kontakt i rezervacije: Marko Kovač, marko@vinmedia.eu
Naziv radionice: Šarmer Pomerola - Château Clinet
Vrijeme održavanja: 19:30 – 23:30
Moderatori: Monique Montepini, Château Clinet; Marko Kovač, Label Grand
Tvrtka: Label Grand i Chateâu Clinet
Broj mjes
Vina večeri:
Ronan 2009.
Fleur de Clinet 2009.
Chateau Clinet 2000. magnum (Wine Advocate 93, Wine Spectator 96)
Chateau Clinet 2005. (WA 93-95, WS 92-94, Jancis Robinson 17.5/20)
Chateau Clinet 2008. (WA 94+, WS 93, JR 17/20)
Jela večeri:
Pržena kapesanta, pržena piletina, tuna burger, vafl guščje jetre
Jaje – poširano u maslinovom ulju, carpaccio, pjenica vrganja, botarga
Rižoto – sir caccio cavallo, disk minestronea od poriluka
Govedina – lagano posoljeni, dimljeni goveđi file s roštilja, crispy rep, karamela mrkve, pileća esencija
Cijena: 720 kuna
Kontakt i rezervacije: Marko Kovač, marko@labelgrand.com
SUBOTA 26.11.2011
Naziv radionice: Adut u rukavu - Château La Dominique
Vrijeme održavanja: 12:30 – 13:30
Moderatori: Yannick Evenou, Château La Dominique; Marko Kovač, Label Grand
Tvrtka: Label Grand i Château Clinet
Broj mjesta: 25
Vina:
Château La Dominique 2008.
Château La Dominique 2007.
Château La Dominique 2006.
Château La Dominique 2001.
Jelo radionice: Pržena kapesanta, pržena piletina, tuna burger, vafl guščje jetre
Cijena: 200 kuna
Kontakt i rezervacije: Marko Kovač , marko@labelgrand.com
Naziv radionice: Bijela Dalmacija
Vrijeme održavanja: 14:45 – 15:45
Moderator: Marko Kovač, VinMedia
Gosti: Alen Bibić (Bibich), Ivo Duboković (Duboković), Marko Pavlak (Korta Katarina)
Broj mjesta: 25
Cijena: 140 kuna
Kontakt i rezervacije: Marko Kovač, marko@vinmedia.eu
Naziv radionice: Riedel predstavlja Heart to Heart seriju čaša
Vrijeme održavanja: 16.15 – 18:00
Moderator: Kornel Dura, Riedel
Tvrtka: MIVA d.o.o.
Broj mjesta: 25
Cijena: 250 kuna
Kontakt i rezervacije: Marko Kovač , marko@vinmedia.eu
Naziv radionice: Adut u rukavu - Château La Dominique
Vrijeme održavanja: 20:00 – 24:00
Mjesto održavanja: Restoran Apetit City, Zagreb
Moderator: Yannick Evenou, Château La Dominique; Marko Kovač, Label Grand
Tvrtka: Label Grand i Château Clinet
Broj mjesta: 80
Vina večeri:
Château Clement Pichon 2009.
Château Fayat 2009.
Château La Dominique 2008.
Château La Dominique 2007.
Château La Dominique 2006.
Château La Dominique 2001.
Jela večeri: TBC
Cijena: TBC
Kontakt i rezervacije: Marko Kovač, marko@labelgrand.com i izravno u Apetit City, 01/4811 077
Oleander
PETAK, 25.11.2011.

Naziv radionice: Pošipelj - Vinska cesta Međimurja
Vrijeme održavanja: 12:00 - 13:00
Voditelj radionice: Tomislav Radić
Broj mjesta: 30
Opis: Pošipelj – vinska cesta Međimurja
Kontakt i rezervacije: Tomislav Radić, t.radic@hrt.hr ili 091 200 4918
Naziv radionice: Vina podruma Mladina
Vrijeme održavanja: 15:00 - 16:00
Voditelj radionice: Robert Brkić
Tvrtka: Agrokor vina
Broj mjesta:30
Opis: Sljubljivanje vina podruma Mladina s jelima kuhara Branka Ognjenovića.
Vina: Pjenušac POJ, Gaj Rajnski rizling, Gaj Sauvignon, Gaj Traminac i Portugizac Podrum Mladina 2011.
Kontakt i rezervacije: Ivana Pandža, 098 312 458
Naziv radionice: Tajne Vinske ceste Zagrebačke županije
Vrijeme održavanja: 16:00 - 17:00
Moderator: Ivana Rendulić
Tvrtka: Zagrebačka županija
Broj mjesta: 30
Naziv radionice: CVIČEK PTP – Svjetska vinska posebnost
Vrijeme održavanja: 18:00 - 19:00
Moderatori: Gojko Škorić, Janez Živič, Rudi Kos
Voditelj radionice: Rene Bakalović
Tvrtka: Vinski podrum Krško, Kmečka zadruga Krško z.o.o.
Broj mjesta: 10
Kontakt i rezervacije: Katarina Simončić, katarina.simoncic@kz-krsko.si ili +386 41 254 867

SUBOTA 26.11.2011.
Naziv radionice: Dravska neman
Vrijeme održavanja: 13:00 - 14:00
Moderator: Ivica Fodor
Broj mjesta: 30
Kontakt i rezervacije: Ivica Fodor, ivica.fodor@gmail.com ili 098 189 5794
Naziv radionice: Istarska škola kuhanja na Stanciji 1904.
Vrijeme održavanja: 15:00 - 16:00
Voditelj radionice: Draženka Moll
Tvrtka: Stancija 1904.
Broj mjesta
Kontakt i rezervacije: Draženka Moll, info@stancija.com
Naziv radionice: Ličke pole
Vrijeme održavanja: 16:00 - 17:00
Voditelj radionice: Ivan Buturac
Broj mjesta: 30
Kontakt i rezervacije: Ivan Buturac, 098 425 210
Naziv radionice: Tri vinarke - moj život s vinom: Anita Naprta, Mare Mrgudić, Antonela Kozlović
Vrijeme održavanja: 17:00 - 18:00
Voditelj radionice:Alena Bročilović
Moderator:Sanja Muzaferija
Tvrtka: WOW
Broj mj
Kontakt i rezervacije: Sanja Muzaferija, sanja.muzaferija@zg.t-com.hr ili 099 8000 303 
CASINO
PETAK, 25.11.2011
Naziv radionice: Kozlović - vertikalno kušanje najboljih berbi
Vrijeme održavanja: 12:00 - 13:00
Moderatori: Saša Špiranec i Gianfranco Kozlović
Voditelj radionice: Saša Špiranec
Broj mjesta: 25
Cijena: 100 kuna
Kontakt i rezervacije: Ivana Suhadolnik, suhadolnikivana@gmail.com ili 098 616 621
Naziv radionice: Ocjenjivanje vina s profesionalnim sustavom Touchscale
Vrijeme održavanja: 13:00 - 14:00
Voditelj radionice: Mislav Kašner
Tvrtka: EMGD d.o.o.
Broj mjesta: 25
Kontakt i rezervacije: Mislav Kašner, mislav@emgd.hr ili 098 430 929
Naziv radionice: Neotkrivena Dalmacija
Vrijeme održavanja: 14:00 - 15:00
Moderator: Nenad Trifunović - Vinopija
Voditelj radionice: Nenad Trifunović - Vinopija
Tvrtka: Taste of Croatia
Broj mjesta: 25
Cijena: 40 kuna
Kontakt i rezervacije: Morana Zibar, info@tasteofcroatia.org
Naziv radionice: TERAN I BAROLO… VELIKA VINA… PUT ILI STRAMPUTICA… ISTINA ILI MIT…
Vrijeme održavanja: 15:00 - 16:00
Moderator: Darko Baretić
Voditelj radionice: Moreno Coronica
Broj mjesta: 25
Opis: Teran i Barolo... velika vina... put ili stramputica... istina ili mit
Kontakt i rezervacije: Moreno Coronica, atc@coronica.com
Naziv radionice: ATELJE OKUSA
Vrijeme održavanja: 17:00 - 19:00
Voditelj radionice: Mladen Horić, Željko Suhadolnik
Tvrtka: MAM-VIN
Broj mjesta: 25 .
Kontakt i rezervacije: Željko Suhadolnik, zeljko.suhadolnik@zg.t-com.hr
SUBOTA 26.11.2011.
Naziv radionice: Vina iz amfore
Vrijeme održavanja: 13:00 - 14:00
Moderator: Ivo Ivaniš
Broj mjesta: 25
sa vinom od kultnog amforaša Gravnera.
Kontakt i rezervacije: Ivo Ivaniš, ivo.ivanis@du.t-com.hr
e: Prezentacija autohtone sorte Grk
Vrijeme održavanja: 14:00 - 15:00
Moderator: Tomislav Stiplošek
Voditelj radionice: Tomislav Stiplošek
Tvrtka: Oleo Eno d.o.o.
Broj mjesta: 25 .
Kontakt i rezervacije: Silvija Munda, silvija.munda@gmail.com ili 091 972 2786
Naziv radionice: Degrassijeve kupaže
Vrijeme održavanja: 15:00 - 16:00
Moderatori: Moreno Degrassi, Siniša Škaberna
Voditelj radionice: Siniša Škaberna
Broj mjesta: 25.
Cijena: 30 kuna
Kontakt i rezervacije: Siniša Škaberna, sinisa.skaberna@gmail.com ili 099 223 70 54
Naziv radionice: Večernjakove čašice
Vrijeme održavanja: 16:00 - 17:00
Moderator: Silvano Gospodarić
Voditelj radionice: Silvije Šimac
Broj mjesta: 25
Opis: Dodjela Večernjakovih vinskih čašica za najbolja vina na hrvatskom tržištu
Kontakt i rezervacije: Silvije Šimac, Silvije.Simac@vecernji.net