VETERINARSKI DANI 2011.

VETERINARSKI DANI 2011. Datum: 19.11.2011.

O CEHOVSKIM I EVROPSKIM PERSPEKTIVAMA

“VETERINARSKI DANI 2011.”- znanstveno-stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanjem, najveći godišnji skup hrvatskih veterinara, ove godine održani su od 26. do 29. listopada 2011. u “Hotelskom naselju Solaris”, Šibenik, u organizaciji Hrvatske veterinarske komore, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta.
Savjetovanje je održano pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva znanosti obrazovanja i športa i Županije Šibensko-kninske.
Ovogodišnji “Veterinarski dani “ održani su u godini u kojoj je Republika Hrvatska zatvorila sva pregovaračka poglavlja, uključujući i poglavlje 12. (Veterinarstvo, sigurnost hrane i fitosanitarna politika) te je u iščekivanju skorog potpisivanja pristupnog ugovora, s definiranim datumom ulaska u Europsku uniju.

Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s legislativom Europske unije u Poglavlju 12, kao jednom od najzahtjevnijih poglavlja i postizanje potrebitih standarda i mjerila koja proizlaze iz usklađenog zakonodavstva, trajao je dosta dugo te je izravno i neizravno utjecao na provedbu reformi unutar veterinarske struke.
Najveće promjene u pristupnom procesu nastupile su u području službenih kontrola hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje, ustroju veterinarske inspekcije i uspostavi institucije “kontrolnog tijela” (ovlaštena veterinarska organizacija akreditirana prema normi ISO 17020), na koje ministarstvo kao nadležno tijelo u skladu s Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o hrani prenosi obavljanje poslova službenih kontrola.
Također, u skladu s obvezama koje su proizašle iz novog zakonodavstva, u proteklom vremenu radi povećanja kvalitete obavljanja veterinarske djelatnosti, ovlaštene veterinarske organizacije intenzivno su radile na izradi i implementaciji sustava upravljanja kvalitetom, temeljenog na principima dobre veterinarske prakse.

Na savjetovanju su prezentirana 42 znanstveno-stručna rada, kroz uvodna predavanja te pet sekcija, iz područja:
• veterinarske epidemiologije,
• zoonoza,
• veterinarskog javnog zdravstva,
• dobrobiti životinja,
• veterinarske zaštite okoliša,
• sustava provedbe veterinarske djelatnosti.

Na skupu je bilo više od 360 veterinara iz Hrvatske i susjednih zemalja, a kao gosti, nazočili su i:
• direktorica Veterinarske uprave Republike Slovenije,
• direktor Veterinarskog ureda Bosne i Hercegovine,
• direktor Uprave za veterinarstvo Republike Srbije,
• direktor Uprave za veterinarstvo Crne Gore

Također, bitno je za naglasiti da su ovogodišnji "Veterinarski dani" specifični i po tome što su održani u godini u kojoj se obilježava 250. godišnjica osnivanja prve veterinarske škole u Lionu.
Prvu veterinarsku školu osnovao je francuski veterinar Claude Bourgelat, 1761. godine, a što predstavlja prvi početak organizirane edukacije veterinara, odnosno osnivanje veterinarske profesije. Temeljem navedenog, 2011. godina proglašena je svjetskom godinom veterinarske medicine. Iskreno se nadamo da je i ovaj skup doprinio obilježavanju navedene obljetnice i afirmaciji veterinarske znanosti i struke.

Uz veoma opsežan stručni program skupa, bilo je vremena za druženje i razmjenu stručnih iskustva te je održana i “glazbena večer”, na kojoj je nastupao Veterinarski zbor, gudački kvintet i duet na harmonici i gitari, isključivo u izvedbi veterinara, koji su nastupom upotpuniti dobar ugođaj održavanja skupa. Također, tijekom skupa održani su i sportski susreti, u sklopu kojih je održan turnir u košarci na koji se je prijavilo pet ekipa.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovoga skupa te svim sudionicima koji su svojom nazočnošću i aktivnim sudjelovanjem doprinijeli uspješnosti održali.

dr. sc. Saša Legen, dr. med. vet., v.r.       dr.sc. Anđelko Gašpar, dr. vet. med.