VINCEKOVO 2012

VINCEKOVO 2012 Datum: 22.01.2012.

Fina vina Brdovečkog kraja

Brdovečki kraj, od Zaprešića do granice sa Slovenijom pravi je prirodni dragulj, gotovo uza samu metropolu. Plodna Savska dolina s močvarnim šumama i raslinjem, lovačkim prostorima i domovima, obilje je prostora za sve ljubitelje prirode. S njezine se sjeverne strane, dižu se blagi brežuljci oko dvoraca nekadašnjih vlastelina i autohtonih domicilnih nastamba koji su odvajkada njedrili vinovu lozu i dobru kapljicu. Ta se tradicija snažno obnavlja zadnjih godina a posebice zahvaljujući vinskoj udruzi Trsek, (aktualni je predsjednik Vlado Kosmat) koja okuplja najuspješnije vinare, podrumare, hobiste i poštovatelje vina.

Da je to tako potvrdio je i veliki odaziv na Trsekovu proslavu Vincekova, sveca čiji se spomen dan računa kao početak vinogradarske godine. Proslava je i veselica održana na imanju Dubravke i Slaveka Glogovića u Prigorju Brdovečkom a priredili su je članovi udruge tako da nitko nije ostao gladan niti žedan. Za mir i blagoslov u trsju pobrinuo se brdovečki župnik Ivan Gretić za dobro raspoloženje zbor KUD-a Januševac i tamburaši Rančeri iz Marija Gorice. Hranom je s prijateljima rukovodio ugledni voćar, vinogradar i vinar Zdenko Hribar koji nas je i pozvao na feštu, a za kolače su se pobrinule supruge članova, za lijepu domaću pogaču primjerice gospođa Videk.
Brdovečko prigorje
postaje zaista atraktivan vinski i izletnički prostor, pa je za očekivati, a to potvrđuje i ova uspjela fešta, da će se i dalje razvijati njegove ruralne i turističke prednosti.
O lepršavosti i ljepoti brdovečkih vina, perom i kamerom posvjedočio Rajko Polić

vincekovo - brdovečki vinski puti vincekovo - brdovečki kraj s više moedernih vinograda vincekovo - Prigorje Brdovečko vincekovo - zaprešićki i brdovečki kraj sve više kvalitetnih vkinara ima vincekovo - plemenite sorte iznad Save rastu vincekovo - brdovečki kraj vincekovo - brdovečki kraj vincekovo - brdovečki kraj vincekovo - brdovečki kraj vincekovo - na bregu su svi vin(če)ka od srca i veselo pozdravili