PČELARSKI SAJAM

8. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM – NAJVEĆA PČELARSKA MANIFESTACIJA U EUROPI 4. I 5. VELJAČE NA BJELOVARSKOM SAJMU
Pčelari se ne boje zime nego pesticida
8. Međunarodni pčelarski sajam na sajamskom prostoru Gudovac kod Bjelovara okupit će u subotu i nedjelju 4. i 5. veljače više od stotinu izlagača na 4.500 četvornih metara izložbenog prostora. Ti podaci govore da je riječ o najvećem okupljanju pčelara u Europi na kojem će se predstaviti pored pčelara iz Hrvatske i pčelari Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke, čak iz Finske, a po prvi put iz Albanije. Organizatori najavljuju da će biti predstavljene sve vrste meda koje se proizvode u Hrvatskoj kao i svi drugi pčelinji proizvodi i proizvodi na bazi meda te pčelarska oprema i najnovije tehnologije.
Valja naglasiti da se iz godine u godinu povećava ne samo obim Pčelarskog sajma po veličini izložbenog prostora i broju izlagača, nego i razni zanimljivi sadržaji privlače sve veći broj posjetitelja. Uz već poznate tri sajamske cjeline, izložbenu, prodajnu i edukativnu, od prošle se godine pojavljuje jedna nova posebna sajamska cjelina. To su inovacije u pčelarstvu gdje se na posebnom prostoru predstavljaju novi proizvodi, oprema i tehnologija. Da Pčelarski sajam postane potpuna i zaokružena cjelina pripremljen je i medni gastronomski kutak s natjecanjem u pripremi medenih kolača na kojem će posjetitelji moći degustirati razne vrste jela s medom.
Prema riječima Martina Kranjeca, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza središnja tema ovogodišnjeg sajma je problem pesticida koji opasno ugrožavaju pčelarsku proizvodnju. Tom će se temom pčelari morati i ubuduće sustavno baviti i posvetiti posebnu pozornost edukaciji poljoprivrednika koji koriste pesticide od kojih neke treba što prije zabraniti kao u nekim drugim europskim zemljama.
Obzirom na očekivane snježne vremenske prilike i niske temperature, Sajamski prostori Bjelovarskog sajma već su se počeli zagrijavati kako bi boravak izlagačima i posjetiteljima i ovog hladnog vikenda bio ne samo zanimljiv i koristan nego i ugodan. Sajam se za posjetitelje otvara u subotu u 9 sati. Svečanost otvorenja je u 10 sati. Očekuje se da će 8. Pčelarski sajam otvoriti novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.
PROGRAM STRUČNO-EDUKATIVNOG SKUPA 8.međunarodnog pčelarskog sajma u Gudovcu
Subota 04. veljače 2012.
10:00 Svečano otvaranje međunarodnog pčelarskog sajma
10:45 Milutin Petrović ( Srbija) „Tehnologija pčelarenja LR košnicom“
11:45 dr.sc. Dražen Lušić ( RH ) „Apis mellifera carnica Pol., jamac održanja nektarnih izvora i biološke raznolikosti“
12:30 mr.sc. Violeta Santrač (B i H) "Prevencija pčelinjih gubitaka”
13:15 Zlatko Tomljanović, dr.vet.med „Dobra veterinarska praksa u pčelinjaku“ – smjernice za bolju zdravstvenu zaštitu pčelinjih zajednica“
Nedjelja 05. veljače 2012.
10:00 doc.dr.sc. Ivana Tlak Gajger (RH) „Otrovanja pčelinjih zajednica“
11:00 mr.sc. Milorad Šubić, dipl.ing.agr. ( RH ) „Otrovnost i opasnost sredstva za zaštitu bilja na pčele“
11:30 Franc Šivic ( Slovenija) „Pčelarski turizam“
12:15 Igor Petrović, dipl.ing.agr. ( RH) „Profitabilno pčelarenje“
13:15 Josip Križ "Uzgoj matica i selekcija pčela "

Tugomir Pemper