HRFHV-HRANA I VINO U ZAGREBAČKOJ ARENI

HRFHV-HRANA I VINO U ZAGREBAČKOJ ARENI Datum: 05.03.2012.

Završio prvi Hrvatski festival festival hrane i vina

 Pred više od 10.000 posjetitelja, koji su u tri dana imali priliku kušati neka od najboljih hrvatskih autohtonih jela, uživati u aromomama najboljih hrvatskih vina, svoje su kulinarsko umijeće pokazali neki od najboljih hrvatskih kuhara, dok su svi ljubitelji dobre kapljice uživali i u vinskim radionicama priznatih enologa i someliera iz svih hrvatskih regija.

O kvaliteti hrvatskog festivala, njegovoj važnosti i veličini možda će najbolje pokazati podatak da su posjetiteljima kuhali i predstavili svoje recepte, renomirani kuhari: Marin Rendić, Tom Gretić Branko Ognjenović Tomislav Špiček, Ivica Štruml, Marijo Čepek, Dražen Jakopović, Stephan Macchi, slastičarke Mirjana Kozlina i Petra Jelenić, ali i predstavnici kluba Gastronomada.

U nešto ležernijem tonu za posjetitelje su na kuharskim pozornicama oduševile i mnoge poznate osobe iz javnog i društvenog života Hrvatske, pa su tako pod voditeljskom paskom Tatjane Jurić, Nevene Rendeli i Ivana Vukušića, svoje kuharsko umijeće pokazali: Indira Vladić, Suzy Josipović Redžepagić, hokejaši Medveščaka, Sanja Doležal, Željka Ogresta, ali i mnogi drugi koji su pokazali da odlično barataju kuhinjskim pomagalima u dječjoj radionici: Meritasice - Anita Valo, Meri Jaman i Lana Klingor.

Na svoje su došli i svi posjetitelji sajma kojima je preokupacija vino jer su svoja znanja sa njima podijelili vrhunski enolozi i sommelieri: Saša Špiranec, Darko Baretić, Sandi Paris, Ivana Nemet, Lucija Matijević i drugi.

Sajam je imao i svoje posebne izlagača, pa su tako prvi dan specijalni gosti bili članovi Udruge Graševina Croatica, drugi dan ta čast je pripala hvarskom gradonačelniku Pjerinu Bebiću koji je predstavio Dane hvarskih restorana i vina, dok su treći dan u VIP zoni posjetitelji mogli uživati u specijalitetima Slavonije i Podunavlja.

Za vrijeme trajanja festivala prvi dan održalo se i posebno natjecanje za učenike središnje hrvatske u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Na natjecateljskim pozornicama natjecalo se 100-njak učenika i to u 9 disciplina od čega je 8 timskih i jedna individualna. Natjecanje je nadziralo 50 mentora te članovi prosudbenog povjerenstva kao i poznati hrvatski kuhari koji su i na taj način dali dodatnu podršku nastojanju Hrvatskog festivala hrane i vina da pomažu mlade talentirane kuhare i pokrenu prva aktivnosti Zaklade Mladi kuhar.

Ali Mirza Mulabegović

www.festivalhraneivina.hr www.facebook.com/hrfhv

Dio u Areni viđenoga

Teško je (a u skladu s našim principom dobrih primjera) sve dobro i dojmljivo prikazati. Ali evo nekih naglasaka....

-Bavim se ugostiteljestvom, cateringom i promidžbom vrhuske hrane i pića, a u tome vodim 65 ljudi, pa je ideja o festivalu logičan slijed, rekla nam je direktorica ĐURĐICA PROTIĆ iz poznaih Zvona.

-Što je budućnost hrvatskih vina (glede Evrope)? Ja svoja vina sva mogu prodati u svijetu, rekao nam je Dobri Duh hrvatskog (i svjetskog) vinarstva, g. Ivan Enjingi osobno dočekujući vinoljupce na svome štandu.

 -Dakle potrebna je vrhunska kvaliteta, autohtona prepoznatljivost i dovoljne količine. U nas je dosta dobrih vinogradara i vinara, a psoebice mladih ljudi, koji žele startati po  visokim kriterijima struke, a u skladu s optimalnim ekološkim uvjetima, rekao nam je g. Enjingi - ne zaboravimo, naš najtrofejni vinar u svjetskim okvirima, njegovatelj, kolekcionar, zaljubljenik i mentor,  čije žuljevite ruke cijeloga života, jednako  uspješno mrve tlo ispod trsa i elegantno zibaju krhku časicu s čarobnim aromama i mirisima.

Kuleni iz Slavonije, bijela debela slanina i konjske salame iz Samobora....nepravedno je naplatiti skupo štandove, pa onda i ulaznicu posjetiteljima, da ne mogu više nešto potrošiti i na kupnju, čujemo kod izlagača  županjske mesnice AS......Što se tiče kušanja, rekli bismo da je najgalantniji i s obzirom na vlasništvo podruma, sirana, mesne industrije i td. bio je Agrokor što su posjetitelji željni dobre hrane dobro prepoznali i štand stalno imali na oku.

Vidjeli smo i "egzote" poput dimljene (ne sušene) ribe BEK-pušnica iz Kaštel Novog i  već dobro poznatih slanih ili mariniranih fileta bijele i plave ribe Arbacommerc - sve delicije za primjer.

Među dosta visokokvalitetnih autohtonih sireva po cijeni je prednjačio koziji iz Istre...........pasteizirano mlijeko, kontrolirani proces zrenja, nasađena plemenita plijesan zbog postupnosti sušenja..koluotvi do tri kilograma, zrioba do dvije godine, primjerice u Belgiji po kilogramu postiže i 400 kuna

Uživanje u hrani bez mesa spremno i spretno je ponudila Vegetarijana, a trendu sirove hrane silnim watima i sofisticiranim strojevima za profi i kućnu uporabu pridružio se samoborski (američki) Vitamix. Ponuda alternativne hrane i nove tehnike za pripravu hrane ima sve više pobornika, ali značajnu ulogu i zbog toga što mnogima može pomoći da sačuvaju ili povrate zdravlje, a istovremeno u hrani uživaju.

Najbolje od svega je, da je  sve bolja obrazovanost ugostiteljskih učenika, kuhara, a i potrošača u prepoznavanju pravih sirovina za spravljanje jela. Sajmovi delicija moraju se razlikovati od dućanskih polica pretrpanih proizvodima s nečitljivim deklaracijama. Tako ćemo sačuvati naše komparativne prednosti.  Prispodobite sami: primjerice obarene ćimulice (mladi pupni izbojci na kupusnjačama) s lešo krumpirom i djevičanskim uljem (maslacom i sl) i deklaraciju (broj E šifri) s  najobičnije krem juhe iz vrećice.

Tekst i slike: Rajko Polić Zeleni-list.net

 

HRFHV - Kuhar Branko Ognjenović svojim nastupima zaista je zaslužio mali odmor HRFHV - Jedna od zvijezda festivala bio je (osobno na štandu)  i Dobri Duh hrvatskog i svjetskog vinarstva g. Ivan Enjingi svojim tipičnim srdačnim i nesebičnim nastupom HRFHV - autohtone delicije koje su se poput Dida Bože ogledale i na svjetskim nastupima sve češće prezentiraju školovani nutricionisti poput Lovorke Šplajt HRFHV - Prvi vinopisec u nas Suhadolnik s revijom Svijet u čaši dobiva po malo pomoćnicu i nasljednicu, kćerku Ivu......pa razumljivo je da prvo vinsko pero ne može uvijek biti "suho" HRFHV - kuharski treenovi, rječju: jednostavna domaća  hrana, ali sa ulaznim sirovinama provjerene kakvoće HRFHV - Vegetarijana je zaista dokazala da  su užici u jelu mogući i na drugi način HRFHV - Svemogući  mikseri mijenjaju svijest o hrani i piću a ovdje je moćno zamiješala Nina Ćaćić iz samoborskog Vitamixa profi strojevima HRFHV - istarski kozji sir Kumparička ovisno o dužini zriobe postiže cijenu i do 400 kuna za kilogram, posebice u Evropi HRFHV - Vino kao kompletan životni užitak nude samo za to potpuno  opremljene vinske  kuće poput Vuglec brega i Bolfanova Vinskog vrha HRFHV - pršut u živo najbolje se kao i obično može vidjeti na istarskim bancima...ručno reže Valentino Zgrablić predstavnik Pisiniuma u Zagrebu HRFHV - zagorska Lojzekova hiža također spada u već spomenutu ponudu....da uz vrhunsku hranu i vina idu i prateći turistički sadržaji HRFHV - Kuća Režek i praktično i teoretski jedan je od glavnih stupova plešivičkog vinogradarstva, vinarstva, ali i rasadničarstva HRFHV - u VIP šatoru (ako je već potreban) najbolji su bili kuhari i konobari HRFHV - ko budući neki šefovi i ugostitelji vrlo su se lijepo iskazale i najmlađe generacije od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta HRFHV - otočani uvijek donose mirisni duh Jadrana ....od mravinac (origano) do paste od maslina, marinirane ribe......