Pokušalište Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta Zagreb

Pokušalište Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta Zagreb Datum: 24.05.2012.

 
Vrt u kojem i profesori kopaju, a mladi agronomi stasaju

Pokušalište je oveći povrtnjak za praktičnu nastavu studenata te istraživački rad znanstvenika. Iz njega su nikle mnoge generacije agronoma od kojih se danas neki krase titulama i znanstvenim radovima. U njemu su ispitane nove vrste i sorte te uvedene u našu proizvodnju. Također je kroz njega prošlo uvođenje novih tehnologija u povrćarstvu, te kultivara, opreme, hranjiva i drugih svjetskih dostignuća. Introducirane su egzotične vrste, u domaćim ekološkim uvjetima testirani zanimljivi hibridi prve generacije za profesionalnu proizvodnju, a nerijetko je to provedeno na poljima i u zaštićenim prostorima proizvođača.
Ovih proljetnih dana zatekli smo tako voditelja pokušališta prof. dr. Brunu Novaka, kako sadi presadnice batata, koji je upravo odavde već osvojio dio domaćih potrošača (dobar za šećeraše zbog niskog GI) bilo iz zdravstvenih ili gurmanskih razloga. Sadio se i divlji krastavac Cyclanthera pedata, zanimljiv u miksanju salate i napitaka. Istraživana je i već dobro poznata, također već introducirana stevia – prirodno antidijabetičko sladilo, jam, te maka – afrodizijak s Anda, sličan rotkvici koji se s visine od tri tisuće metara dobro „prizemljio“ u Maksimiru. Dio sadnica povrća doniran je povrćarima-amaterima.
Studenti (Papak iz Iloka, Filip s otoka Paga, Marija iz Makarske) i drugi, uglavnom imaju već obiteljske predispozicije i svoje ambicije za proizvodnju hrane i turizam vezan za nju.
Zanimljiv je i pokus s planinskom arnikom (brđanka) doc dr. Ivanke Žutić koja je tu dragocjenu ljekovitu ali osjetljivu biljku razmnožavala i na Žumberku, a sada u matičnjaku pokušališta upravo cvate.
Kao laici i dugogodišnji promatrači djelovanja naših profesora-povrćara dopuštamo si procijeniti, da je prekomjerno ulaganje u uvoz povrća, a nedovoljan osjećaj za strategiju vlastite sjemenske i merkantilne proizvodnje ostavio i ovdje dosta traga. Reklo bi se, projekte te vrste pogodila je elementarna nepogoda suše novca i pomanjkanja razumijevanja i znanja među onima koji u Lijepoj Našoj odlučuju, a ne znaju da se uvozom nikada ne dobiva najbolje - strateško. Ne manjka jedino profesorskog i studentskog žara i rada. Moglo bi se dogoditi, da s otvaranjem granica, najbolje „biljke“ iz našeg pokušališta, mladi agronomi, krenu u suprotnom smjeru, pa da u budućnosti budemo ovisno do kraja.

Tijekom godina imali smo profesionalnu sreću nazočiti mnogim pokusima naših profesora povrćara, pa uz aktualne fotografije donosimo i neke iz prošlih, ali ne davnih vremena. Tu su umirovljena voditeljica prof dr Lešić, aktualni predstojnik Zavoda prof dr Josip Borošić, koji je veliki znanstveni trud uložio i ulaže u uvođenje novih tehnologija u proizvodnji povrća,  docentice dr sc Nina Toth i Ivanka Žutić, dr sc Božidar Benko, agronomice Sanja Fabek i Renata Baričević, tehničari Franka Cince i Damir Petrinc, a nema novoprimljene mr inž Sanje Stubljar, koja  se bavi ljekovitim biljem.
Od naših nesebičnih znastvenika povrćara uvijek rado učio vaš reporter

Rajko Polić

agr povrtnjak - studenti okapaju rane sorte brokule - u orvom planu Papak iz Iloka fo rajko polić agr povrtnjak - Marija iz Makarske i Filip s Paga u plasteniku s batatom
fo rajko polić agr povrtnjak - snimili smo i zanimljiv patent ručne sadilice za kontejnirane sadnice
fo rajko polić agr povrtnjak - jedna od porvih rajčica u hidroponskom uzgoju na imanju celić - projekt prof borošić
fo rajko polić agr povrtnjak - kroz pokušalište su prošli najbolji hibridi i sorte povrća, te su praćeni u pokusima        fo r polić agr povrtnjak - prof dr b novak s batatom
 fo r polić agr povrtnjak - prof.dr. b. novak sa zeelenim prakom stevije za zaslađivanje
fo r polić agr povrtnjak - znanstvenici su nazočni od sjetve do berbe fo r polić agr povrtnjak - arnika (brđanka) u pokušalištu fo i. žutić agr povrtnjak - pokus s važnom ali ugroženom arnikom (brđanka) na žumberku
fo rajko polić agr povrtnjak - mnoge su zanimljive vrste i kultivari kroz pokušalište prošli pa ki rabarbara   fo rajko polić agr povrtnjak - sjeme novih kultivara ovdje je isprobano  fo rajko polić agr povrtnjak - za prikazati rad Zavoda potrebne su cijele bibliotke, a mi smo samo zabilježili jednu slavljeničku sličicu s umirovljenom prof. Lešić (usredini) i predstonikom prof. dr. Borošićrm (lijevo) fo r polić agr povrtnjak - rad znanstvenika i studenata na terenu - komorač
fo rajko polić