BOLFAN VINSKI VRH

BOLFAN VINSKI VRH Datum: 02.03.2015.

Bolfanov Vinski vrh – eko proizvodnja grožđa i vina

TRSJE SE U MUCI IZAŽIMA

Ekološka proizvodnja grožđa i vina u svijetu raste, i zbog odabranih potrošača, ali i svjesnih i savjesnih znalaca koji su već dokazali da raubanjem eko sustava modernom tehnologijom skraćujemo opstanak vlastite populacije. Povratak u ravnotežu, rijetki hrabri i misleći ljudi pokušavaju na nekoliko načina a ovo je jadan od primjera totalnog opredjeljenja i angažmana kako u duhovno filozofskoj sferi, tako i u obradi tla.

SMJEROM RUDOLFA STEINERA

Za medijski prikaz vinara, tehničkog poduzetnika i kozmičkog duhovnjaka Tomislava Bolfana, zbog njegove egzotičnosti i ekstravagancije, zaista ima nebrojeno razloga i povoda, a ovaj puta neka to bude obljetnica rođenja (27.veljače 1861. U Donjem Kraljevcu) filozofa, pisca, ezoterika, vidovnjaka i td. Rudolfa Steinera, utemeljitelja antropozofije te kreatora biodinamičke poljoprivrede, „složene“ u glavi prije nepuna stoljeća u vrijeme početaka kemijskog zagađenja tla (čišćenje bojevih glava i sl) a koju danas Bolfan, zacijelo naš najodlučniji „vinski eko filozof“ provodi u djelo. Isto tako, nešto je pokazala i klimatski vrlo nepovoljna godina za ekološku proizvodnju za koju je konvencionalna struka rekla, da eko vinoggradari nisu imali što brati.

SAMO OPĆA LJUBAV I RAVNOTEŽA U PRIRODI DRAGOCJENOM SE KAPLJICOM ZNOJE

Iz Steinerove ideje o prožetosti duhovnog i materijalnog u životnoj snazi tla, biljaka i drugih faktora bitnih za razvoj i opstanak života proizašla je i Bolfanova konkretna današnja ekološka i biodinamička proizvodnja grožđa i vina na 20 ha predivnog vinskog imanja znakovita imena Vinski vrh. Dok je prijevremeni (pa i današnji) Steiner zbog svojih disciplina imao grdih problema s etabliranim „pravovjernicima“, ekskluzivni vinar i sin veleposjedničkog vincilira Timislav Bolfan danas najviše brine kako do nezatrovane kravlje balege, kako do dopuštenih sredstava za zaštitu u eko proizvodnji jer država nije odradila svoje, a ježi se na plastiku u produhovljenom drvenom vinskom domu u kojem je stara uzrečica, da milijunaš na vinu može postati samo onaj, tko je najprije bio milijarder, zaista potvrđena. Jer ne radi se samo o otrovnosti zaštitnih sredstava ili količini sumpora u vinu nego i o zaokruženju samodostatnosti gospodarstva izažimajući primjerice prosječno 0,75 kg po trsu, ali kapljice zaista posebna sastava.

ZEMLJU VRATITI SELJAKU A VINARSTVO U DOBA KRISTA

Iako tehnički precizan, što je vidljivo od (i vegetarijanskog) jelovnika do nepogrješivog internetskog cjenika za prefina vina opterećena jedino svjetskim priznanjima, ili biranih vanjskih i unutrašnjih detalja, Tomislav Bolfan vinski filozof reći će kako zemlju treba vratiti seljaku, vinogradarstvo u doba Krista, a trs u muci izažimati čašicu blagotvornog soka koji se u gutljajčićima uživa i kao lijek djeluje upravo zbog onih dobrih isprepletenih silnica duhovnoga okruženja i materijalne stvarnosti. Zato odlaskom s ovog mjesta, ovaj put zaodjenutog bjelinom, iz istih razloga zbog kojih se pod zvjezdama i plima i oseka, javljaju, ostaje jedno uže silnica kao čvrsta cima kojom ste se negdje ukotvili.

Tekst i slike: Rajko Polić

BOLFAN EKOLOŠKA VINA - TREZOR NAJFINIJE  KAPLJICE bolfan vinski vrh - vinski vrh zs dušu i sva čula Bolfan Vinski vrh - vrhunska priznanja  za biranu kapljicu BOLFAN VINSKI VRH - vISOKI STANDARDI U SVIM SEGMENTIMA BOLFAN VNSKI VRH - između lapora i neba slatki znoj izbijs BOLFA VINSKI VRH - Tomislav Bolfan i Veonika Ujević - promocija i prodaja BOLFAN VINSKI VRH - 20 ha vinograda okrunjeno ekstravagantnom drvenom kleti za veći broj gostiju posebna ukusa BOLFAN VINSKI VRH - eko proizvodnja, zahtjevna je u podrumu kao i u vinogradu BOLFAN VINSKI VRH - za užitak u okusima i aromama nije tu samo prestižna vinska ponuda nego i dojmljivi ciljani jelovnici BOLFAN VINSKI VRH - brdo na kojem se "silnice dobra" sigurno križaju