ROBOTI I NA MLJEKARSTVO VRHOVČEVIH STIGLI

ROBOTI I NA MLJEKARSTVO VRHOVČEVIH  STIGLI Datum: 15.11.2017.

Danas na zadružnom principu zasnovana proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u modernoj staji i mljekari, obiteji Verhovec u Luci, koju smo opisali kroz sada već pet generacija,sabrano je sve iskustvo potrebno za proizvodnju visoke kakvoće za potrošače  i držanje životinja u skadu za zakonom o dobrobiti. Rezutat su prvi mljekomati današnjih voditelja Božice i Stjepana, cijela paleta vrhunskih sireva i drugih prerađevina, a možda  najvažnije je da se potrošači educiraju i privikavaju na okus domaćeg i svježeg na industrijski način neobrađivanog mijeka.

Vrhovci su uvijek bili ukorak sa suvremenim zbivanjima u stočarstvu, od opskrbe potrošača "konta"  s kantama koje su u metropolu putovale jutarnjim cugom do današnjih dana kada će gazdaricu  Božicu i druge zaposenike u mužnji zamijeniti roboti. Oni rade potpunoma sofisticirano, a krave se snube na mjesto hranidbenim oblizekima te se izmuzaju više puta dnevno i to temejitije s višim prinosima.

Da se nažalost  rano preminui deda Ivan probudi robota bi možda po  snahi zvao Božica, a sina Štefa pomno bi sušao o svim tajnama modernog  mljekarstva koje se kriju u Štefovoj glavi. Jedino je ostao isto da kvaitetni i sigurni proizvođači ne mogu do dovoljno objedinjenih pojoprirednih površina pa imaju veće trokove transfera nego spremanja hrane.

rajko polić

mlijeko vrhovec - mlijeko vrhovec vrhovrc - vrhovrc vrhovrc - vrhovrc vrhovci - vrhovci