Ledena berba na Plešivici

Ledena berba na Plešivici Datum: 05.06.2009.

Reprezentativni podrum i vinogradi Mladina u Plešivičkom vinogorju imali su ovih dana prave uvjete za zimsku berbu i to nakon punih petnaest godina u kojima su zime bile preblage.

Sedamdesetak hektara vinograda, danas u sastavu Agrokora po posebnim ekološkim i klimatskim uvjetima (broj sunčanih sati i raspored oborina), ali i tehnologiji, predisponirani su za predikate, proizvodnju vrhunskih vina, a u perspektivi za pjenušce šampanjskom metodom.

Primjerice, traminac izborna berba već je četiri godine šampion, a broj i izbor sorata određen je kvalitativnim, a ne količinskim kombinacijama, pa se ovdje može kušati najfinije od najfinijega.

U tu (prebogatu) vinsku priču ovoga kraja bit će uključen tristo godina stari vinski podrum na plešivičkoj vinskoj cesti, ali s dodatnim vinskim sadržajima od Slavonije do Istre gdje Agrokor na svojim vinogradima i podrumima ustrajno radi na podizanju kulture uživanja vina.

Ledena berba? Priča je znana – jedan grof u zimskome lovu naišao na neobranu parcelu u svojim vinogradima. Naredio pobrati zaleđene bobice.... Danas se one prešaju na temperaturi nižoj od minus sedam. Smrznuta voda, led, ostane u bobici, a aromatični sirup s više i od 40 posto voćnih šećera lagano se i gusto cijedi. Nakon delikatne i duge fermentacije nastaju posebna vina za male bočice i rafinirane vinoljupce.

Upravo brojnost najkvalitetnijih sorti, a reprodukcija certificiranog sadnog materijala pod ravnanjem Dragice Režek već je osovljena na vlastite noge, omogućit će Mladini (u skladu s njezinim površinama) usmjerenje prema predikatima i pjenušcima, da se Božiji dar u što boljem obliku i užije.

Tekst i slike: Rajko Polić

Ledena berba na Plešivici - Ledena berba Ledena berba na Plešivici - Ledena berba Ledena berba na Plešivici - Ledena berba Ledena berba na Plešivici - Ledena berba Ledena berba na Plešivici - Ledena berba Ledena berba na Plešivici - Ledena berba Ledena berba na Plešivici - Ledena berba