Kolostrum, dragocjeno prvo majčino mlijeko

Kolostrum,  dragocjeno  prvo majčino mlijeko Datum: 06.07.2009.

Nakon poroda sisavaca naročito je važno da ne izgube prvo majčino mlijeko kolostrum. U njemu su svi važni sastojci za zdrav početak života, od koncentriranih bjelančevina do spojeva koji jačaju imunitet i vlastitu otpornost organizma. Stočari to znaju, pa kod koćenja paze na svako mladunče, da ne izgubi majku ili da ga ona ne odbije, ako u međuvremenu poprimi miris drugih životinja. Tako smo i ovih dana u dobro njegovanome stadu obitelji Bunčić imali priliku snimiti kozu, koja se okotila već drugi puta, te prve korake njezina nesigurnog mladunca. Sise i kolostruma dočepao se uz pomoć gazde, pa je već sat vremena nakon koćenja čvrsto stao na noge.


Kolostrum raznih životinja danas već značajno rabi humana medicina i farmacija, pa ga prepariranog prodaje za smanjenje tegoba i liječenje ljudi. Dobro pomaže pri mnogim bolestima, a olakšava invazivne i teške pretrage i terapije. Koristi se primjerice za vrijeme i poslije kemoterapije.

Na slikama: put do spasonosne sise, od nesigurnog posrtanja do majčine «potvrde» o prepoznavanju pažljivim njušenjem.

Autor: Rajko Polić

Kolostrum - Kozarstvo Kolostrum - Kozarstvo Kolostrum - Kozarstvo Kolostrum - Kozarstvo Kolostrum - Kozarstvo Kolostrum - Kozarstvo Kolostrum - Kozarstvo