Vinski svijet u Zagrebu

Vinski svijet u Zagrebu Datum: 06.07.2009.

U Zagrebu je uspješno održan kongres svjetske vinogradarske i vinarske organizacije OIV. S obzirom na brojnost (287) prihvaćenih radova, te zanimljivost i raznovrsnost tema o njemu će se iz znanstvenih pera dosta čuti u slijedećem razdoblju, također i u našoj zemlji, jer su čak 53 hrvatska znanstvena rada pozitivno ocijenjena i prihvaćena.


I teme su nam bile bliske: vino kao hrana, vino i ruralni razvoj, turizam i ponuda autohtonih sorti, a glavna je tema bila vino i globalizacija. Tu novosti očekuju jednako najvećega proizvođača Španjolsku i malu Hrvatsku s milijun hektolitara godišnje, primjerice internetska prodaja, ponuda autohtonoga vina kao ogledala regije i sl.


Iako omiljeno milenijima, vino i dalje plijeni pažnju, a proizvođačima poručuje da više nije vrijeme za razgovore o kakvoći (jer ona mora biti neupitna) nego o finesama. Najčešće po formuli: putujući otkrivamo nove krajeve i autohtona vina. Očekuje se i prihvaćanje trendova, vezanih primjerice uz boju vina (ili kupaže) i sl.


Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija i Grad, te eminentni proizvođači dali su sve od sebe, pa je organizacija dobila čestitke. Sudionici su na kraju imali prilike posjetiti hrvatska vinogorja, od Kutjeva, Međimurja do Zeline i Plešivice.


Fotografski smo zabilježili posjet vinsko-vinogradarstkom gospodarstvu Šember, a gosti, iako su imali još puno sadržaja (Tomac, Korak) nisu otišli ravnodušni.

Vinski svijet u Zagrebu - Fotoprilog Vinski svijet u Zagrebu - Fotoprilog Vinski svijet u Zagrebu - Fotoprilog Vinski svijet u Zagrebu - Fotoprilog