Drago Ciban: trs je milenijima opstao, i dalje će

Drago Ciban: trs je milenijima opstao, i dalje će Datum: 08.07.2009.

Iako se (dobar primjer) plešivičkog vinara i poslovnog čovjeka Dragu Cibana spremamo temeljito predstaviti, naročito u skladu sa smjernicama nedavnoga vinogradarskog kongresa «autohtono, lokalno, izvrsno, na svjetski način, pa i Internetom, ponudi turizmu i svijetu da užije», jer je on odavno na tome putu, preduhitrila nas je slučajna «vižitacija» trsju ovih kišnih dana. Travanj je bio sušan, a zadnjih tjedana stalna kiša i pripeka – vinograd se svakodnevno kontrolirati mora.
-Trsje je milenijima opstalo i dalje će, kaže zaljubljenik u plešivičku tradiciju i gorice Drago Ciban. Samo u staro doba nije se trsje «nabrijavalo» umjetnim gnojivima. Tko je znao za mikro elemente ili prihranu preko lista. Ja ovaj cijeli mladi vinograd i danas držim tako. Neka nam sama priroda najprije dade smjernice, trs koji ima bolju životnu snagu i za život se izbori prirodnim putem, u daljem periodu u eksploataciji vinograda, pokazat će pravu vrijednost. Ne možemo pomiriti količinu i kakvoću, pa ja ovo mlado trsje nisam još niti ozbiljno pognojio. I sortiment nije sračunat na količine vina. Imam primjerice dvije tisuće komada loze zobatica, pa i egzotičnih rijetkih mirisnih muškata, kaže gospodin Ciban, ističući kako je prvi cilj vrhunska kakvoća.

Na slikama: domaće žene prikraćuju mladice, D.Ciban obilazi trsje s prijateljima iz (plešivičke) mladosti, usred vinograda Cibanov je raj, zatvorenoga tipa, ali otvorenoga srca. Tu se može gurmanski jesti, u sobama spavati i iznad svega u vrhunskoj kapljici uživati.
Zabilježio: R.Polić

Trs je milenijima opstao, i dalje će - Drago Ciban Trs je milenijima opstao, i dalje će - Drago Ciban Trs je milenijima opstao, i dalje će - Drago Ciban Trs je milenijima opstao, i dalje će - Drago Ciban Trs je milenijima opstao, i dalje će - Drago Ciban Trs je milenijima opstao, i dalje će - Drago Ciban Trs je milenijima opstao, i dalje će - Drago Ciban Trs je milenijima opstao, i dalje će - Drago Ciban