Obitelj Majsec udomila Hrvatsku peruniku

Obitelj Majsec udomila Hrvatsku peruniku Datum: 16.07.2009.


Tiha i samozatajna obitelj Stjepana Majsec iz Donje Stubice, malo priča o ekologiji, ruralnom razvoju, seoskome turizmu, ali kuda prođe, krajolik se iz šikare u bajku pretvara. Jedan cijeli brijeg s potokom i pripadajućim cestama uredili su gotovo u etnografski park, tri drvena objekta napravljena su u stilu nekadašnje seoske gradnje, obnovljen je mlin, koji radi na vodu iz potoka, ali su pridruženi i turističko ugostiteljski sadržaji, koji mogu opslužiti veće skupine gostiju.
Tako je i bilo koncem svibnja, kada je HŽ iz Zagreba u Donju Stubicu, u posjet rascvjetanim perunikama, dovezla cijeli jedan vlak posjetitelja. Na cjelodnevnom druženju, zabavi i uživanju u prelijepome cvijeću, ljubitelji prirode, sela i dobra jela, našli su se naime zato, što su Majsecovi sa svojim lijepim imanjem i Turistička zajednica na čelu s promicateljicom hrvatskoga irisa, gospođom Marijom Krušelj, ujedinili snage da svoj stubički kraj učine turistički još zanimljivijim.
Kako je i poznato, posebna i lijepa perunika, koje u nas samoniklo raste 12 vrsta, 2000. godine na cvjetnoj izložbi u Japanu proglašena je hrvatskim irisom. Opisali su se još 1962. botaničari Ivo i Marija Horvat, a u suradnji s Marijom Krušelj, Ljerka Regula osmislila je Hrvatski vrt perunika. Vrt je našao najbolje mjesto, na imanju Majsecovih gdje raste u geografskom obliku Hrvatske i sigurno će ga vidjeti mnogi posjetitelji Hrvatskoga zagorja.

Na slikama: Supružnici Majsec na svom lijepom imanju s perunikama gospođe Marije Krušelj

Rajko Polić

Hrvatski vrt perunika - Supružnici Majsec Hrvatski vrt perunika - Supružnici Majsec iz Donje Stubice Hrvatski vrt perunika - Lijepi sadržaji za turizam na selu perunike: - i cvijeće može obogatiti turističku ponudu perunike: - egzotična ljepota perunike: - jednostavno lijepe perunike: - jednostavno lijepe perunike: - naše cvijeće tropskih boja perunike: - jednostavno lijepe perunike - tropskih boja perunike - ukras zeneom okolišu perunike - plijene jednostavnom ljepotom