Vrijeme za.... Cijepljenje loze u zeleno

Vrijeme za....
Cijepljenje loze u zeleno Datum: 17.07.2009.


Donosimo još jedan dobar primjer, kako u tijeku ljeta, cijepiti lozu u zeleno, a uči nas gospodin Zdenko Hribar, jedan od onih gruntovčana, kojima su i ruke i prsti «zeleni», pa i kolac kad zabode u zemlju on prolista. Temeljito ćemo ga predstaviti u temi o podizanju travnatih voćnjaka, starih sorti na divljoj podlozi, te o uzgoju divljaka za podlogu, u čemu surađuje sa isto takvim zaljubljenikom Dragom Mikanom. To će biti u kolovozu u vrijeme cijepljenja voća okuliranjem.

S ovim savjetom malo kasnimo, najbolje je cijepiti do 15. lipnja. (sv. Vida), no to je samo dio naših porođajnih muka. Idemo dalje po onoj: «što nas ne ubije, to nas ojača....». Žednima znanja i vještina na raspolaganju smo non-stop (e. adresa je na zaglavlju, a telefon je 098/192 1350), pa nas i vi na vrijeme podsjetite na teme, koje vas zanimaju.

Postupak smo snimili za stolom, ali radi se na živoj grani (ovdje je podloga bila Riparia). Podloga se zarezuje dijagonalno između lijevoga i desnog (spavajućeg) pupa i to tako da se na strani budućega spoja pup odstranjuje. Na plemki obrnuto, strana se zamjenjuje, a kvrga s pupoljkom ostaje. Mladice moraju biti podjednako debele, prerez zelen, rez podudaran, a sve se skupa spretno i točno zaveže (fiksira) cjepljarskom gumicom. Plemki se prije cijepljenja odstrani lišće, a ona brzo potjera zaperak. Naš instruktor prakticira cijelu granu podloge povaliti u zemlju, te dobije novi, dobro ožiljeni trs. Ovakvo trsje svoju životnu snagu pokaže već kod prvoga roda, a postižemo do da među svoje grožđe nacijepimo i nešto dobro što smo negdje zapazili (i probali), a nije u redovnoj rasadničkoj ponudi.

Zabilježio: P.F.

cijepljenje - u zeleno cijepljenje - u zeleno cijepljenje - u zeleno cijepljenje - u zeleno cijepljenje - u zeleno cijepljenje - u zeleno cijepljenje - u zeleno