Autohtoni poljoprivredni proizvodi:

Autohtoni poljoprivredni proizvodi: Datum: 12.09.2009.

Katin sir, lički škripavac iz Bužima

O ličkome škripavcu  uglavnom se znade sve, jer je vrlo jednostavan proizvod. Siri se od svježeg mlijeka, jutarnje ili večernje mužnje, nekada sa telećim želučićem, danas s industrijskim sirilom. Blago se tiska i blago soli, pa je i blagog okusa s dosta masnoće.
Mlijeko prije sirenja može malo i odstajati na sobnoj temperaturi, a tako se i sir konzumira – odmah nakon sirenja.Dok njegova gumasta struktura za žvakanja proizvodi karakterističan zvuk – škripanje. Očekivalo bi se da ima više bjelančevina a manje masnoće no obratno je – zbog voluminoznog i kabastog hraniva s planinskih pašnjaka.«Mladi sir» škripavac zato je i omiljen u obiteljima, te se svojom popularnošću izborio i za opstanak kao autohtoni i autentični seoski proizvod. Usprkos tome što odudara od suvremena tehnologije proizvodnje sira od termički obrađenoga mlijeka. 
Tako smo našli još jedan naš dobar primjer  u obitelji Kate i Ivice Serdar iz Gospića, koja emocionalno održava i očevinu u pitoresknom podvelebitskom selu Bužimu. Nezadovoljni  otkupom mlijeka, a vezani za blago,okrenuli su se siru. I to onome koji se u Lici odvajkada jeo. 

-Išli su članovi obitelji i na državne tečajeve za sirarstvo, koje su vodili stručnjaci, no mi najradije proizvodimo škripavac, kaže gazdarica Kata. Znademo, da je higijenski izuzeto zahtjevan zbog sirenja nekuhana mlijeka, pa o tome i vodimo računa. Krave su uredne i zdrave, a higijena u mužnji takva da štetnih mikroorganizama ne može ni biti. Pa i naša djeca na njemu odrastaju.

Koliko sela i obitelji toliko i vrsta škripavca. Radi se uglavnom nešto veći od kilograma, klasična oblika. U nekim se obiteljima gruš usitnjava (jednom ili dva puta), ali se uglavnom skuplja rukama u surutki, kada kuglice liče na sireve tipa mozzarela, cijedi se u gazi ili kalupu, te lagano soli. Tko ima uvjete u hladovitoj prostoriji sir na čistoj daski i uz oplahivanje svježom slanom surutkom traje duže vrijeme.

Na slikama:

Gazdarica Kata Serdar, njezine krave, sirevi, planinska sjenokoša te unučad i djeca, koja na siru škripavcu odrastaju
R.P. «Zeleni-list»

za sirenje svježega mlijeka - čistoća blada i suđa za dobro mlijeko - vlastiti odabir junica voluminozna hrana s podvelebitskih pašnjaka - daje masno i aromatično mlijeko kata gruš skuplja rukama - kao nekada Mljekarica Kata dobro zna tehnologiju trajnih sireva - ali najčešće se pravi škripavac od svježa mlijeka škripavac karakterizira gumasta struktura - ali i fina topivost i žvačnost zbog visokog postotka masnoće djeca na seoskom gospodarstvu
nisu željna sira - ali škripavac bake Kate uvijek razveseli prenoćište slapnica - nedirnuta priroda