Bjelovarski sajam:

Bjelovarski sajam: Datum: 14.09.2009.


Nema biznisa bez pogleda u oči i pljeska o dlan

Još jedna bjelovarska sajamska priredba (17. međunarodni stočarski i gospodarski sajam) pokazao je da je sajmovanje svakome potrebno. Neka teoretičari standardnog jezika riječ sajmovanje ne ocjenjuju prestrogo. Sigurni smo da ona znači i promociju i posao i folklor i društvo, pljuckanje i pljesak dlana o dlan, šepirenje i ponos uza prvoklasna grla, susret prijatelja uz koltovinu, zagledavanje djevojaka i momaka, u turobnim i kriznim danima u svakom slučaju znači veselje, pa i naš dobar primjer. Priređuju nam ga dakako proizvođači i izlagači, oni donose novosti, plaćaju izložbene prostore, ali i sajamske uprave i gradovi, koji to sve organiziraju na svome prostoru. Stimulira i država. Zato je za agrar svaki sajam veliki, pa i bjelovarski, ali i poljoprivredni sajmovi u okruženju: slavonski sajmovi, radgonski, novosadski i t.d.
Na bjelovarskome sajmu zaista se ima što vidjeti, od natjecanja šampionskoga blaga, njegovanja tradicionalnih poljoprivrednih vještina do najsuvremenije tehnike (traktora, vođena satelitom, vrijednosti dva milijuna kuna) ili seoskog pomlatka, koji čim prohoda za ular i povodac hvata.
Državni dužnosnici također su se okupili u velikome broju i o agraru govorili emocionalno i naklono. Oni doduše dolaze ležernije od seljaka, koji uza svoje blago spavaju na balama sijena, očekuju nagrade, drhte nad eurima (hoće li ih ispravno uložiti u dalju proizvodnju) i očekuju dobru strategiju državne agrarne politike.
Bitno je, kako nam usput napominju i upravitelj sajma Zlatko Salaj, voditelj marketinga Tihomir Čauš, šef službe za odnose s javnošću Tugomir Pemper i drugi domaćini, da Bjelovar ostane i postane još bolje mjesto gdje će bitni ljudi iz hrvatskoga agrara ostvarivati neposredne kontakte, poslovati gledajući se u oči, jer bez toga  poslovni su odnosi  sterilni i manje uspješani.
Sve sajamske priredbe (jesenski, proljetni, pčelarski, lovački, konjski, te male životinje) širit će se i razvijati, a izložbeni prostori još bolje privoditi svrsi, uređivati i još bolje infrastrukturom podržavati.

Iz sajamske torbe o agrarnim temama i zanimljivostima ćemo i slijedećih dana, a za vas je sajam razgledavao i šarane s rašalja lovio: R.P. Zeleni-list.net

Zlatko Salaj: Bjelovarski sajam središte za agrar između Drave i Save - - kakva će panorama biti slijedeće godine Tihomir Čauš: - Nema trgovine bez neposrednoga kontakta - na sajmu Tugomir Pemper: - Na usluzi smo svim medijima i dostavljamo sve informacije no ugođaj poljoprivrednoga sajma moguć je samo ovdje u Gudovcu Od vrhunske mehanizacije - do malih životinja. Konji hladnokrvni i sportski jednako privlače: - šampionski pastuh s ergele Vjekoslava Posarića iz Vlodera što je posavac u zapregi bez urešena repa: - svaki uzgajivač veže na svoj način Mato Čačić pregledao je sve izložene konje: - nagrade od međimirskih konja do ponija rogate frajlice prije piste dobivaju sav kozmetički tretman: - gazdarice manje paze na svoj "look" je li zdravo ležati poslije obroka: - prosudite po ovim kapitalkama jedna od kraljica: - ne ističemo zvona, diplome i nagrade jer je tu malo loših grla dobar primjer na kvadrfat: - ribići su šarane na rašljama pripremili vrhunski i vol je bio profesionaklno pečen: - i nije imao okus politike ove "papke" evo besplatno reklamiramo: - zanimanje je potrebno, a oni duhoviti podolci, istarsko govedo, zagorski purani, magarci, crne svinje.... - i drugi dokazi na očuvanju autohtonog genoma za smještaj uz svoje blago seljacima ne trebaju kreditne kartice: - čudno kako se naši sindikati bar onih dužnosničkim ne bave