BERBA 2009

BERBA 2009 Datum: 27.09.2009.


Veselimo se vinu tijekom cijele godine


Prošlog su vikenda vinogradari diljem cijele Hrvatske berbe priveli kraju. Urod i sladori su vrlo dobri, berba je u skladu s globalnim zatopljenjem dosta uranila. Sunčano i sušno vrijeme za vinograde nije loše, a ostale kulture svakako će sušu negativno osjetiti, čak i kukuruz koji ne voli prisilno zreti, a da se ne govori o jesenskim sjetvama.
Vinari se nadaju dobrome godištu, jer za sada nema razloga da i ne bude tako, no o tome zna se kada – oko sv. Martina.
Može se reći da su vinogradi sve veći, berbe traju i tjednima, ali je beračke razbibrige, veselja i pjesme manje.
No vinu se veseliti, vinoljupci sada mogu tijekom cijele godine, pa i iz blizine vidjeti težačke muke, jer većina značajnih vinogradara imaju svoje kušaonice, vinotočja, seoske turističke objekte i druge primamljive sadržaje. Pravo je čudo da u ovako lijepe jesenske dane sve ne vrvi od urbanih posjetitelja na našim vinskim cestama, koje imaju s čime dočekati. Pijmo vino i veselimo mu se tijekom cijele godine!
Mi smo se prošetali od Plešivice (obitelj Ciban, Šember) do Zeline (Ljubekov gaj) i ponešto zabilježili kamerom.

Rajko Polić

Dragutin Ciban - bralo se gotovo mjesec dana na Zdihovu Otkup grožđa - Obitelj Šember Otkup grožđa - Obitelj Šember, najmlađi i najstariji izmjenjuju iskustva Obitelj Šember - Otkup grožđa Obitelj Šember(ica),uz vrhunska vina i domaći kruh: - Na kraju berbe sve uglove u podrumu i vinotočju gazdarice nose Sve duži redovi trsja - Plešivicu češljaju Zelinski vinogradi, slika ista - Berači pod Ljubekovim gajem Dragutin Ciban: - Uz berbu ništa bolje od mirisa kotlovine med trsjem Obitelj Ciban: - Berba rosi čelo znojem, rosno vince iz podruma snagu vraća