Jesen u Lici 2009.

Jesen u Lici 2009. Datum: 05.10.2009.

 

Dobri duh i slasni zalogaji Like

Gospodarsko-turistička manifestacija s prizvukom ličkoga etnosa i obilježjem obiteljskih manufaktura dobre domaće hrane, Jesen u Lici, odbrojila je jubilarnu dekadu i prešla u tradicionalne. I to svake godine u sve privlačnije i veselije predstavljanje dobrog duha Like. Nudi se i roba profesionalnih sajamskih trgovaca, ali sve više prevladava produkt autohtonih i autentičnih obiteljskih gospodarstava od plavih do zelenih dijelova Ličke-senjske županije, pa i gostiju od Dalmacije do Slavonije.
Geografska raznolikost kraja, od mediteranske do planinske klime očituje se i na tezgama, od originalnih aranžmana od degradirane šume, prerađevina od divljih voćkarica, tradicionalnih mliječnih proizvoda i prerađevina, proizvoda od vune do jestvina i specijaliteta po autentičnim (uglavnom jednostavnim) receptima, ali zdrave, ukusne hrane, koja nerijetko i gastronomskim hitovima postaje.
Uobičajenoga pitanja, "hoće li nam se isplatiti sudjelovanje na sajmu?", ovdje kao da nema. Izlagači dobro prodaju, ako su donesli pravu robu, a šetači ne odu ni gladni ni žedni nakon mnogobrojnih nesebičnih degustacija na kojima nitko ne škrtari.
Angažman i domaćinski odnos lokalne uprave, državnih poduzeća poput Šumarije i dobrih gospodara, proizvođača tipičnih lički proizvoda, zasigurno neće ostati bez još boljeg odaziva, pa ne bi blo čudo da Jesen jednom i procvjeta.

Sabrao: Rajko Polić

Ministar zdravstva domaćin i turist br.1, sasvim su se dobro osjećali izvan protokola - pa su kušali i domaći orahovac s finim začinima na štandu  s delicijama iz prirode Na pozornioci vrti kolo naokolo - a pod šatorom živa muzika stari zanati - uvijek u originalu u krivom putu cure imaju - dosta vremena, ali i prirodnih sirovina za lijepe aranžmane lavanda se već nudi - u mnoštvu proizvoda, pa je i iz Bistre došla u Gospić Dragica Rogić sa  pletiljama, veziljama i tkaljama  iz Otočca - zaista ima što pokazati, ali zainteresirane i naučiti na tečajevima lika ima dosta vune, kreativno je osmišljena, ali i izvor mnoštva ideja - tehnološki je najteže s pranjem Lun dolazi s najboljim što ima, uljem iz lunjskih maslinika i uljare Badurina, konzerviranom ribom, - kolačem od smokava, pečenim bademima........Sve je egzotično poput toga vrška otoka Paga plitvice kao najturističkije mjesto ima i darovite pojedince - plitvički štrudl(a) Gordane Radaković ima tijesto od poznate ličke maslenke, a živopisne nadjeve od domaćega voća Babin Potok, zapadna vrata u Plitvice ne razlike se danas ambulantnoj ponudi doćaih proizvoda u zapadnoj evropi - Zahvaljujući obiteljima, koje su se potpunoma posvetile preradi domaćih i samoniklih pldova prirode mali plitvički pčelari nadaleko su poznati - i proizvodima i znanjem i po učitelju koji ih vodi Cura sa izvora, Jasna Ilić iz Sinca, kojoj i odora i opanak dobro stoje - nošnju i folklor, ali i djecu iz svog kraja s kojom radi jednako voli Perušićanke miješati dobro znaju, a tko je tek oblizeke probao.... - u inproviziranoj kuhinji na sajmu snalaze se kao kod kuće slavonci i u Lici slaninu prodaju - a Ličani je cijeniti znaju.... prolazi "bika", a žilavu rjeđe traže... Obitelj Mate Butorca sasjmu štih daje što se tiče najpoznatijih ličkih proizvoda: - krumpira, rakije šljivovice i pršuta....sve se može vidjeti, probati i kupiti Samouka slikarica i sakupljačica etnoloških suvenira Slavica Vraneš; - lički etnos rukom na papiru Ivanić Grad - Putevi seoskog turizma