EKO-ETNO 2009.

EKO-ETNO 2009. Datum: 19.10.2009.

 

Organizatorima hvala, a izlagačima, kako kome...


Prošlog su vikenda Zagrepčani i drugi posjetitelji u već legendarnoj Areni zaista imali prilike vidjeti veliku izložbu domaće autohtone hrane i etnosa hrvatskih županija, ali i međunarodnih gostiju. Eko-etno!
Kako smo novina Dobrih primjera, a vjerujemo da ih je i ovaj puta zaista bilo u izobilju, hvala na ustrajnosti: organizatorima, potpori i hrvatskim ministarstvima, da nam ovakvu sajmišnu priredbu spravljaju svake godine.
Svjesni smo da tržište ponekad tjera na kompromise, te sudjelovanja velikoga dijela «sajamskih profesionalaca» i to «tipa preživljavanja» i «tipa zarade pod svaku cijenu». Naravno da se (n)eko-(spr)etno, (n)eko-(nespr)etno, ne može preko noći pretvoriti u idealno, ali  treba raditi na tome da Eko-etno ne podsjeća na druge masovne jesenske sajmove.
U duhu eko principa, dobroga proizvođačkog gospodarenja, turističkog odgoja i znanja, u duhu dobrog domaćinskog ponašanja i sl. trebalo bi sve izlagače, uvjetno za nastup, provesti «ispod povećala» glede autentičnosti proizvoda, njegove kakvoće, količine, koja se nudi (i proizvodi), pa doslovce i higijene, uređenja štanda i sl. To je potrebno zbog toga da, zbog manjka ekskluziviteta ne apstiniraju najbolji, koje imamo, a oni znaju kako je teško održati jednu takvu proizvodnju i od njih se ima što naučiti.
Zato stimulans treba dati ambicioznima, primjerice, koji pršut znaju rezati nožem, ispričati priču o proizvodu, educirati potrošača kad proba ili možda izdiktirati recepte znatiželjnima. Zar nije različito da delikatesni proizvod vidimo vakumiran u najlonu primjerenijem za čavle ili u posebno dizajniranoj i umjetnički izrađenoj ambalaži. Moramo znati razliku između kruške vilijamovke umetnute kroz dno boce ili odnjegovane u staklenci na grani, a o ispravnosti voćnih rakija, pekmeza, džemova da se i ne govori...
Pa i u redovnoj prodaji i velikim robnim centrima imamo primjerice već kiseli kupus kiseljen «prirodnim putem» iako mu je vijek produžem kalijevim sorbatom,  inače konzervansom, koji se kao takav obvezatno ističe na ambalaži.

Tekst i slike: Rajko Polić  Zeleni-list.net

eko etno - od zemlje se možeživjeti,
svoje proizvode volim eko etno - suhe smokve ovog skorog agronoma mame i okusom, a inponiraju ambalažom eko etno - na štandu brodske županije sve je bilo dobro pa i sir iz Kutjeva eko etno - na štanu poljoprivrednog ministarstva svi na broju i usluzi eko etno - mala sirana i sir gligora kolanskih postali su veliko ime - kakvoćom eko etno - deda i ujak su pčelari - to je naša tradicija eko etno - i aroma je bolja, kada izgled inponira eko etno - kaljski fileti iz ribarske zadruge Sloga - najboljem pršutu ravni eko etno - nastup kuhara -slavonski bez kotlića i čobanaca ništa eko etno - za kakvoću deklaracija, degustacija za gušte eko etno - inčuni s lastova, soljeni i  marinirani u kvasini i(li)  limunu eko etno - jedna zaista lijepa kombinacija rakije i ploda u boci eko etno - najviše zanimanja za slaninu - avo jedne od najboljih eko etno - ovo su zaista bakini čvarci i pogačice - samoborske, izvrsne eko etno - negdje je sve privlačno i "apetitlih",
a negdje nisu morali štedjeti na ponuđenom