KRUH 2009. PETA GIMNAZIJA

KRUH 2009.
PETA GIMNAZIJA Datum: 23.10.2009.Slano, slatko, mljac-mljac... Pet aaaaa...

Lijep sajam i zabavu za Dan kruha priredila je zagrebačka Peta gimnazija. Najpoznatija zagrebačka gimnazija nosi mnoge naj-epitete i to s pokrićem. Tako smo je i odabrali za naš Dobar primjer. Mnogi današnji prvaši i drugaši, među brojnim zvanjima bit će i stručnjaci za prehranu, proizvodnju dobre hrane, očuvanje naše prirode i planeta i td. Po domaćem kruhu, te slanim i slatkim, kolačima koje su donesli i servirali na izložbene stolove očito je da su im obiteljske zasade dobre, a u budućnosti, znanje će pomoći da se dobra tradicija prenese i na nove generacije.
Znademo li da je kruh bolji od dijelova žitarica koji nose vitamine i minerale (integralno brašno), te koje u sebi imaju više bjelančevina a manje škroba, manje će biti važno njegovo marketinško ime (domaći, seljački, mlinarski, lovački i sl), a više je li možda bojan bojama za hranu da bi se baš tako mogao zvati.
Deklaracija mora govoriti o stvarnome sastavu (pšenični, raženi, kukuruzni), kao i o dodanim aditivima, koji danas uglavnom služe za brzo kvasanje kruha.
Toplo pecivo, masno, filano (često masama koje se zovu punila) zamke su na koje (navikama i zdravljem) padaju upravo školska djeca, za velikog odmora u neprimjerenim kantinama i dućanima.
Za nadati nam se jedino, da će ta djeca ako su ambiciozna, kada steknu profesije, zvanja i znanja, upotrijebit ih za širenje dobra a sprečavanje pogubnih trendova u ljudskoj civilizaciji. Željeli bi da se u njihovo vrijeme kruh ne dijeli na crni i bijeli, nego na prirodan i dobar, te na neprihvatljiv, a da o tome ne odlučuje samo tržište, nego i neovisna i poštena znanost.

Rajko Polić Zeleni-list.net

Peta gimnazija - tko nije probao domaće roščiće od dizanog tijesta, pa još slane, s kimljanom, sa sezamom i td Peta gimnazija - kruha je bilo manje, a prevladali su kolači i drugi oblizeki-u skladu s uzrastom pekara Peta gimnazija - bilo je i nepodopština, gladni su krali s tuđih štandova, a neki su duboko ogrezli u grijeh s domaćom salamom i kečapom Peta gimnazija - Mnoge su stare civilizacije opstale na žitaricama i svježem i sušenome voću. mladiću i curama (pogodite koja je raska i profesorica matematike) dajemo da za popravak nađu izabelu, kraljevinu, noju, belinu, graševinu i drugo domaće grožđe Peta gimnazija - dvorana je bila puna, sajam je uspio Peta gimnazija - tko u svijetu zna što su to makovnjače, orehnjače, kuglofi, zlevanke, gibanice i sl tko im je kriv Peta gimnazija - momci su se iskazali u dopremi stolova, ali same kreacije i kombinacije izložaka radile su djevojke Peta gimnazija - tikvice imaju posebnu ljepotu na stolu, a slast u bučnici Peta gimnazija - bend Lačni Petak otvorio je sajam jednom prostoproširenom rečenicom - pa sve je jasno