Bjelovarski sajam: SKOK - sajam konja i opreme za konje

Bjelovarski sajam:
SKOK - sajam konja i opreme za konje Datum: 04.11.2009.


Konji u Hrvatskoj bit će ozbiljna gospodarska grana

U organizaciji Bjelovarskog sajmaHrvatskog centra za konjogojstvo - Državne ergele Lipik, održan je 2. SKOK (sajam konja i opreme za konje), suorganizator je bila Bjelovarsko bilogorska županija i Grad Bjelovar, a pokrovitelj Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.
U okviru sajma održana je uzgojna smotra arapskih konja, izložba haflingera Hrvatske, te smotra gidran pasmine Hrvatske uvezenih iz Mađarske za potrebe bjelovarske gradske straže – Husara. Prikazani su i predstavinci još dvadesetak teških i sportskih pasmina konja, a mogla su se pratiti predavanja, radionice i okrugli stolovi, te zabava uz vještine s konjima i zapregama.
Vrijedna arapska grla pokazali su: Pegaz Čepin, DE Lipik, Damir Jurković Otočac, Mario Jaklić Četekovac i drugi.
Zapažene haflingere imali su Snježana Zeni Andraševac, Marijana Ač-Repčan Vinkovci, Blaž Mikić Trnava, Krunoslav Dugorepec Špičkovina, Janko Vešliga Donja Stubica, Anđelka Baliban Mirkovci i drugi.
Sajam je bio odraz hrvatske slike o konjogojstvu: papirologija o uzgoju konja pod vodstvom HCK i našeg konjarskog tate-Mate Mr.sc Čačića sve je preciznija i transparentnija a i broj konja među sportskim pasminama, gospodarskim pasminama i ponijima raste. Precizna evidencija, dobra selekcija i kvalitetno osvježavanje krvi zaista su preduvjet da se od ruralnog i sezonskog konjogojstva krećemo prema suvremenoj konjičkoj industriji. 
Tekst i slike: Rajko Polić    Zeleni-list.net

Mirko Majsec Krapina s percheronom Tornado- - bebač od 2 i pol godine uvežen je iz Francuske za osvježenje krvi hladnokrvnim linijama Bjelovarski husari - uvoznici gidrana iz Mađarske stručnjaci HCK mjere, pregledavaju - te opisiju, upisuju i označavaju konje svečane zaprege - tko je veći kicoš jašili su se i teški konji - a publika ih voli gledati kao i sportske šarci su lijepi - ali ne standardni pravi kibiceri - s desna: direktor Sajma dr.vet med. Salaj, ravnatelj HCK mr.sc Čačić... stručna suradnica HCK Kristina Gošek - s kolegicom upisuje novoga konja AGRO-HIT izdaje već godinu dana zapaženu reviju o agraru - prisutni smo svugdje gdje nas trebaju, kaže uprvaiteljica Zadruge Branka Kulić Mirko Majsec iz Krapine krupni je uzgajivač krupnih konja - za čiji će veći okvir biti zadužen i uveženi  mladi pastuh percheron Tornado