Sv. Martin - Martinje - Krštenje mošta

Sv. Martin - Martinje - Krštenje mošta Datum: 12.11.2009.Siniša Šoškić: Vinska kuća k nebu teži

Sveti Martin (elokventni i duhoviti Milan Ivančić uz pomoć Malog Pere) pomogao je na sam svetac još jednome vinaru da otvori vrata i to teška vrata reprezentativne kuće. Najbolje bismo je mogli nazvati  kombinacijom modernog ovećeg podruma i vinske kuće-dvorca u koju se po vino dolazi, ali se u njoj, i u njemu uživa. Gazda je mladac (45) Siniša Šoškić, domaći plešivički i jaskanski dečko gotovo slučajno stečena prezimena, pa se više smatra Krcivojima po supruzi Dijani s upravo ovoga Krcivoj brega, iznad kojega su slučajno i Šošti.
G. Šoškić vinom se bavi dvadesetak godina, a svoju vinsku kuću i okolne vinograde započeo je saditi i graditi prije pet godina. Prizemlje je podrum s drvenim i celičnim bačvama, te kušaonicom za stotinjak ljudi, iznad toga je reprezentativna višenamjenska dvorana, a opet iznad stambeni prostori. Sam objekt dominira prostorom, ne zna se je li ljepši pogled na njega ili s njega. K nebu teži, pa je valjda zato i sv. Martin u povodu prvoga otvaranja vrata «preporučio» tako dobru martinjsku feštu.
A o vinima samo usput – probali smo dva vrhunska,  dok se «zločesti» mošt znojio u svojoj pokori. Probali bi i još poneko da nismo povjerovali u lažnu uzbunu o prometnoj policijskoj kontroli. Jer, kako reče velečasni na takvome mjestu, kristalnu, čistu i bistru vinsku kaplicu, ne patvorenu vodom i inim, treba samo piti.
Ni sam sv. Marin ne bi mogao povjerovati da se s 35 tisuća trsja neće nešto božansko moći odabrati. Čut će se još na velika zvona o Sinišinim i Dijaninim vinima a i o Vjekoslavovim, Leonardovim (po kojem se i današnja firma zove), te Laninim, ako budu znali nastaviti  živjeti na Krcivoj bregu.

Sv. Martina uživo slušao:
Rajko Polić Zeleni-list.net

Biškup Martin i Mali Pere - Blagoslov su dali i cijeloj obitelji: Siniši, Dijani, te djeci Vjekoslavu, Leonardu i Ladi Nije se otkrivala "topla voda" nego zdjele s gulašom i pečenkom - Novinari :B.Sušanj, V.Andrić, R.Polić, Ž. Suhadolnik i D. Dajić, zamjenici gradonačelnika Z.Novo-sel i S. Bučar s domaćinom Siniša sa suradnicima - dvije desen i dvije lijeve ruke. Prvi s lijeva je podrmar i vincilir Josip Jelak rostfraja kao u priči (za lepršava mlada vina), ali ima suđa   za "ozbiljna, zaokružena, puna, odležala i td...i td" - - kao da vina treba opisivati a što drugo reći nego- - svak je znal svoj posel i to dobro veliko zdanje - toplinom odiše G. Šokić u razgovoru sa stručnjacima - Željkom Suhadoplnikom novinarom i vlasnikom Svijeta u čaši i prof. Ivanom Dropuljićem direktorom Međunardodnog festivala vina i kulin arstva kuća u visinama - pod kontrolom sve. Martina... o buteljama s Krcili brega - tek će se čuti slavonski kulen adama zvonarevića - ovdje u komori ni čaruga ne može ući