Hrvatski festival maslinovih ulja 2009

Hrvatski festival maslinovih ulja 2009 Datum: 19.11.2009.I Zagreb se predao božanskim užicima

Treći hrvatski festival maslinovih ulja u Zagrebu (16.-19.studenog 2009.) zaista je bio događaj vrijedan pažnje. Lijepe i važne maslinarske priče, misleći ljudi, hedonistički ugođaj....
Najbolja maslinova ulja Hrvatskom se šire

Dvije fešte od mladog maslinovog ulja koncem studenoga postale su već tradicionalne, ali i znakovite za položaj tog važnog hrvatskog proizvoda na svjetskoj ljestvici. Manifestacije su Hrvatski festival maslinovih ulja u WGA (Vinskoj i gastronomskog akademiji) Siniše Šare u Kaptol centru Zagreb, te Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, kojima je pokroviteljstvo dao i sam Predsjednik Republike. Rekli bismo (iako ne isključivo), da je prva usmjerena na potrošnju i popularizaciju, a druga na proizvodnju tog Božjeg dara. Međusobno se prožimaju i upotpunjuju, povezuju maslinike i stolove diljem domovine. Nadamo se, djeluju u smislu dizanja onog sramnog postotka potrošnje mu po glavi u Hrvatskoj.
Ovo su povijesni trenuci za hrvatsko maslinarstvo i uljarstvo. Već se značajan broj maslinara naše male zemlje vijori na ljestvici najboljih svjetskih ulja, ali i na cjenovnim svjetskim ljestvicama. Dostignemo li količine, Hrvatska će biti među samo nekoliko elitnih lokacija najboljih maslinovih ulja na svijetu.
A elitu prati elita. Najvažniji svjetski vodič Extra Vergine i njegov tvorac i utemeljitelja Marco Oreggia, koji je i u svojim istupima samo potvrdio svijetlu perspektivu hrvatskih maslinovih ulja i maslinara, nikada svoju čašicu za kušanje, ne drže daleko od naših ulja.
Najvažnije viđeno na obje manifestacije je to da više nema loših ulja. Sve što je tamo došlo prigovora ne može imati, a o ukusima se može razgovarati (i degustirati).

Oksidi i masne kiseline, koji se mjere laboratorijski, za nove agrotehničke mjere i tehnologiju prerade nisu upitni. U Istri se primjerice već obnavljaju i moderniziraju neke uljare hladnoga postupka, gotovo jučer kupljene i postavljene. Sve u cilju većeg zadovoljstva maslinara. Maslinari se pak brinu o kakvoći ploda, pravom trenutku berbe, te periodu od nekoliko sati od berbe do cisterne, a da se o klimi u spremištima i ne govori.
Pojedine sorte maslina daju dosta različite okuse, pa se ulja od mekanih do pikantnih, s mirisima trave do čokolade, isto tako kombiniraju s raznim vrstama hrane.
Želja kvalitetnog maslinara (kao i kuhara) je to silno blago različitosti imati u nizovima malih bočica, pa eksperimentima nikada kraja. Najnapredniji, dakako već komercijalno rade kupaže i vlastite recepture miješanja, za obostrane užitke. Maslinari postaju pravi gurmanski kreatori.

Na slikama redom: hostesa zanešena mirisima i aromama, slatke i slane delicije s maslinovim uljem, predsjedavajući na čaelu s kustosom Bakalovićem i uljarskim magom Marcom Oreggiom, kušaonica desetaka najboljih hrvatskih ulja, Oreggia s "akademkinjama" i istarskim maslinarima, samo ili sljubljeno u hrani posjetitelji su mogli kušati  po najboljim recepturama,  tati mati ništa ne promiče, zagrebačke masline obitelji Gelo iz Brdovca spremljene za zimu

Rajko Polić   Zeleni-list.net

 

Maslinova ulja - WGA maslinova ulja - wga maslinova ulja - wga maslinova ulja - wga maslinova ulja - wga maslinova ulja - wga maslinova ulja - wga maslinova ulja - wga maslinova ulja - wga maslinova ulja - wga