5.dani mladoga maslinovog ulja Vodnjan

5.dani mladoga maslinovog ulja Vodnjan Datum: 26.11.2009.

5. dani mladog maslinovog ulja Vodnjan

U Vodnjan najbolja maslinova ulja probati

Zaista je Vodnjan na putu da postane jadranska Meka maslinara i ljubitelja maslinovog ulja. Ulja su već tu, ove godine oko 150 uzoraka od pedesetak proizvođača. Broj posjetitelja vikend-sajma popeo se na 18 tisuća, a «gastro-pobočnici», Gastronomadi (osebujan restoran iz zagrebačke Jurišićeve 1 na čeli s Robertom Riplijem, tel 4820 200) podvorili su čak 75OO porcija raznih specijaliteta s maslinovim uljem. I sam šef organizacije i «uljarski vizionar» Sandi Chiavalon izrazio je oduševljenje – povratka više nema.
Održana su zanimljiva i važna predavanja, te objelodanjen novi maslinarski kalendar za 2010. (pod stručnom i organizacijskom palicom) agronoma Franka Raguža iz Agroturista 052/381 967 i mob. 091/2020-933. Pokazana je specijalna mehanizacija.
Uljarski mag Marco Oreggia istakao je nekoliko stvari koje treba zapamtiti - imamo bogatstvo, treba ga sačuvati. Specijalno za naše čitatelje odgovorio je na neka pitanja, pa je opasnosti od patvorenja ekstra djevičanskog ulja ponajprije vidio u uvozu iz nepouzdanih destinacija i miješanju nižih kategorija s EDMU. Na to je uvaženi kolega i gastronom Rene Bakalović istakao da se razvija i sofisticirana zaštita od patvoritelja, pa se najopremljeniji i najsposobniji laboratorij za kontrolu nalazi u Munchenu.
Dakakao, mogućnsti rušenja kakvoće je bezbroj, pa i nekotroliranim gnojenjem ili zalijevanjem, jer, maslina ne može bez vode, ali ne treba previše.
Istaknuta je važnost odabira trenutka berbe. Strpljive stoljetne i milenijske masline ove su godine početak berbe čekale «na kronometar», jer je godina toliko bila klimatski posebna. Tko je pogodio ima izvrsna ulja.
Otprema u uljare i prerada također se već svodi na desetak sati, a koliko se želi postizati vrhunsku kakvoću najblje govori činjenica, da neki vlasnici novih uljara opet obnavljaju i dodaju tehnička poboljšanja, samo da bi ulje bilo još bolje.
Istarska priča o ulju došla je do najzanimljivijega dijela: kakvoća nije upitna, ide se na gurmanske nijanse. Mekša, pikantnija ili na razne načine pomiješana ulja uza što dopadljiviju hranu. Deseci uzoraka u malim bočicama (otrovi i skupocjenosti) najzanimljivije su polje za gurmansko otkrivanje. Prije toga savjetujemo stalno imati bar koju litrenku standardnog extra djevičanskog maslinovog ulja, za dizanje onog prosjeka po glavi... 

Rajko Polić  Zeleni-list.net

Uljara San Lorenzo, ulje marke Brist - za vrhunsku kvalitetu sve na jednom mjestu znade klapa kud će - ulja Sandija Chevalona, vizionara, koji od mladih evoluira u avangardu sve s ovog popusa prva je liga - stvar je u  ukusima i nijansama kroz gastronomadovu kuhinju prošlo je tisuće znalaca - evo jednog domaćeg recepta za dinstane bikovske odreske s umakom od zelenog bibera o masrketinškoj obradi mnogi naši eko-etno proizvođači imali bi što naučiti u Istri - ne može nešto biti "lipo i likovito" iz rabljene plastične boce belci - znanje, strast, prestiž dobre stvari s Klisa - autohtoni kolač sličan soparniku maslina kao rekreacija, domaći par na popodnevnoj rekreaciji - najlipša je, kažu, žlica maslinova ulaj na tanjur variva od ječma na pusto godine treniranja potrebne su za dobra kušača, ne rabim kozmetoku i mirise, ne pušim, a večer prije probe usta perem samo vodom. neka se ulja odmacuju na miris da se ne "zamažu" usta, jer proces čišćenja je težak, inače dvije su - glavne osjetilne točke u dnu jezika, jedna za gorčinu, a druga za pikantnost, kaže d. Oreggia ponosno stoje uljarske familije - svaka ispred svoje manufakkture s pravom očekujući komplimente kušaonica Chiavalon - ozbiljan rad s kupažama struka, malsinari, uljari i lokalna uprava - napravili su svoje od Rapca do Fazane, u znaku koloriranog koda - vrhunska ulja, jeinstveni sokovi i gurmanski začini u zadruzi meko i pikantno - litra 90 kuna i za fešte gnojile su se masline - na gospodarstvu gdje plod otkupljuje Chiavalon i oni idu po ulike - a masline idu u hladni postupak