IV.međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb

IV.međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb Datum: 01.12.2009.

 

 U hotelu Esplanade pravi zagrebački štih

i užitak svim čulima

...Festival je osim gurmanske umjetnosti i vinskih maglica odisao ladanjskom atmosferom, jer ovdje se nije došlo zaraditi nego pokazati i ...

Metropola i vina zaista se vole t(r)ajno. Zagreb je kao i Hrvatska oduvijek bio vinski grad. Kupice i kaplice. Samo se povremeno pojavi neko pomodarstvo, poput «stojećih pića» primjerice žestice s kolama i sl. Vina, biramo li pravu kategoriju, više i nema loših, u pitanju su samo užici u «višim sferama». Piju se sve bolja i sve više (je li tempo optimalan – vjerojatno ne), ali uglavnom uz jelo.

Onako bez razloga, uzeti lijepu čašicu u ruku i i popiti decilitar ili dva vrhunskoga, u javnosti gotovo da  nemamo gdje. Danak je to bivšim vremenima (patvorenja i smotanih paragrafa), pa su navike prešle u gemište, s nekoliko standardnih otvorenih vina. Ali do vrhunskih doživljaja (na čašice) još se teško, odnosno samo prigodno dolazi.

Zato je IV. Međunarodni festival vina i kulinarstva osim kultnog događaja, podizanja kulture jela i pića i prigoda da se vide ljudi s čašicama u ruci s jedne, a ponajbolji domaći i neki strani vinari s druge stane stolova prepunih butelja i čepova. Tako je festival DROPI P.Z. (vino.com.hr.) i Ivana Dropuljića Regent hotelu Esplanade dao nekadašnji sjaj, a metropolom su zalegli  fini mirisi i maglice s gurmanskih vrhunaca, kakvi Zagrebu i pristaju.

Zeleni list bira Dobre primjere iz agrara i proizvodnje hrane. No ne zapada u grijeh oholosti, dopustivši si ocjenjivanje i procjenjivanje «prvoga», «najboljega» i slično. Jer za to su potrebna pravila, stručni timovi, te tehnika. Na taj način neki najbolji mogu steći dojam da ih se gura u prosječnost. Reći ćemo zato ovako: na festivalu ponuđeno iće i piće djelo je mislećih, kreativnih, poštenih i sposobnih proizvođača ili obrađivača vina, meda, sira suhomesnatih i biljnih prerađevina, koje spadaju u sam vrh današnje gastronomske ponude u svijetu. Hrvatska može biti ponosna na te proizvode, kao i na manifestaciju poput ovoga Festivala, koja privlači slične proizvode, ali i ličnosti-znalce iz svijeta k nama.

Tekst i slike: Rajko Polić  Zeleni-list.net

IV. međunarodni festival vina i kulinarstva - Mnogo mladih ljubitelja vina, ali i poklonika najboljih graševina u nas IV.međunarodni festival vina i kulinarstva - Ivan Dropuljić, prof direktor je i tata-mata Festivala IV.međunarodni festival vina i kulinarstva - Festival je privukao uvažene svjetske vinoznance ali i mnoge gurue i poklonike poput djevojke iz SAD IV.međunarodni festival vina i kulinarstva - Enologica iz Fera vina sa svojom frankovkom nije se prestrašila velikih malih plavaca IV.međunarodni festival vina i kulinarstva - u šatoru s jelima neki niosu trebali niti stići do gusjih jetara, tartufa zalogajčića od mesa i povrća - dosta su bikli pršuti, sirevi, masline IV.međunarodni festival vina i kulinarstva - Pršutarnica Slavka Ćoze Puntica stoji kao svjetionik u Vinjercu povrh Maslenice i gleda  u masiv Velebita-pršut, panceta i šokol (vratina) pacana u crnom vinu i začinima nose to u sebi IV.međunarodni festival vina i kulinarstva - Prof Dropuljić s glavnom suradnicom (gđica Kolak) pobrinuo se za vrhunsku organizaciju IV.međunarodni festival vina i kulinarstva - vrhunski vinari Šemberi plešivički, dok muži brinu za kakvoću vina mlada gazdarica Ivana n eumorna je na štandu IV.međunarodni festival vina i kulinarstva - Dukat uvijek ugodno iznenadi - ima se tu što vidjeti, još više probati IV.međunarodni festival vina i kulinarstva - na festivalu su radile kuharske radionice i održana stručna vinska predavanja. Prikazana je i knjiga koja konačno objašnjava ulogu plavca maloga u svjetskim razmjerima