Mato Kaleb mr.agr.

Mato Kaleb mr.agr. Datum: 07.12.2009.


Šjor Mato opet nas pretekao

Hvala internetu. Omogućuje nam da novine dorađujemo i poprvaljamo. Već davno smo htjeli uvesti rubriku «osobe» ili bolje rečeno «ličnosti» iz ove naše domene. Ne tako mali broj je ljudi, koji su biljkama, životinjama i hrani općenito posvetili cijeli svoj život. Znanjem i vještinama unapređivali su i poboljšavali gdjegod su stigli. Znanošću su baratali i svoje vještine njoj dodavali. Ako su k tome i zelenu ruku imali – ni čudesa nisu bila nemoguća.
Gospar ili šjor Mate Kaleb iz doline Neretve upravo je takva ličnost. I danas sa sedamdesetak  ljeta. Jedna od najznačajnijih uloga mu je u razvoju proizvodnje agruma, za koje je plemke novih sorata i interkontinentalnim avionskim linijama dobivao zabodene u krumpir ili jabuku, svojim privatnim vezama.
Pritisnuti dnevnim obvezama i ograničenjima portala u tehničkome smislu, priču o šjor Mati još nismo objavili, a on nas je svojom svježinom i aktivnošću opet pretekao, napravivši članak o agrumima iz Neretve za našu rubriku Voćarstvo.
Eto tako je vitalni agronom još jednom bio brži od nas tobož mlađih. Lani nas je pretekao na jednom izletu u Prigorje, gdje je također radio kao mladi agronom. Brže se je penjao uzastranu nego se mi spuštali nizbrdo.