Zagorski purani Ivana Šćurica

Zagorski purani Ivana Šćurica Datum: 20.12.2009.

 I iz velikoga jata, zagorska je purica  slatka

Mora li za marku ili brend sve biti propisano i precizirano kao na receptu. Vjerujemo da je glavni uvjet, da nešto postane (prihvaćena) marka, dobro gospodarsko ponašanje.
Izađete li u Sv. Križu s autoceste i krenete starom za Krapinu, u Švaljkovcu ispred kuće 33 sigurno ćete zastati. Zagorski purani je krase i poput srebrnasta broša uljepšavaju cijelu veliku i urednu okućnicu. Domaćin Ivan Šćurec, koji godišnje gospodari i s tri tisuće ptica ne skriva ponos:

-Početničke boljke su prošle. Najprije smo trebali shvatiti da malim purekima treba 33 stupnja topline kad se izvale iz jajeta. Poslije smo imali gubitke i četrdesetak životinja mjesečno od divljih žuvotinja, dok nismo za prenoćište uredili štalu s rampom i skelama za ležanje na visokome. Slično je bilo i s hranom, dok te poludivlje ptice nisu dobile dobar balans bjelančevina životinjskoga (iz pregonskih pašnjaka) i biljnoga podrijetla iz domaćih ratarskih proizvoda. Danas valimo, uzgajamo i prodajemo bez problema, te procjenjujemo da bi s uzgojem od pet do deset tisuća komada mogla, kao od glavnoga posla živjeti cijela obitelj, kaže dobri domaćin Ivan Šćuric, koji drži i agro- trgovinu – tel: 049/228-875.

Šćuric je inače s puranima krenuo kada i svi drugi zagorski i varaždinski uzgajivači, nakon što su znanstvenici odabrali, obilježili i DNA metodom utvrdili genetsku pripadnost autentičnim, autohtonim neskrižanim jatima. Posao, koji je obuhvaćao i valenje autentičnih zagorkih purana prof. dr. Stjepan Mužic i prof.dr. Zlatko Janječić sa Zavoda za hranidbu Agromskog fakulteta u Zagrebu, okončali su vraćanjem zagorskog purana kao visokovrijednog prehrambenog proizvoda na naše tržište.

I ta priča iz povijesti uglavnom je poznata. U prošlim stoljećima u Evropu s Balkana se uvozilo dosta purana, ali na najvišoj je cijeni zbog kakvoće i sočnosti mesa bio zagorski puran. I danas su te, pa i ostale karakteristike, primjerice «žvačnost mesa» ostale kao prave i poželjne. I iz velikoga jata (ako ima "ime i prezime"),  zagorska je purica slatka. Narod kaže da je i pečenje važno. Pekal je i kraj rora sjedio japa s bocom domaćeg vina velikom kao purica. Kad bi gucnuo vina, podlio bi sokom iz pleha i puricu u pećnici. I tako sve do kraja...
To i vama za Božić želimo!

Autor: Rajko Polić Zeleni-list.net

zagorski purani ivana šćurica - znanstvenici Mužic i Janječić polako i strpljivo do genetski čistih jata zagorski purani ivana šćurica - svaki ima kupca i to po poželjenoj cijen i zagorski purani ivana šćurica - čim se gazda pojavi na pašnjaku purani zauzimaju stav za neku od "točaka" po dnevnome protokolu zagorski purani ivana šćurica - Šćuric sam leže u inkubatorima i podiže piliće u  grijanim gajbama zagorski purani ivana šćurica - svaki već skoga kupca ima i to za dobru cijenu