Djeca - ličnosti

Djeca - ličnosti Datum: 14.01.2010.

 Djeca i zemlja međusobno se oplemenjuju

Mnogo je zanimljivih tema iz prošle godine ostalo neuvršteno – viša sila! Nasreću, većina je aktualna i sada, pa ćemo to nastojati nadoknaditi. Najbolje je da počnemo s djecom, iako ona nisu bila direktni povod za odlazak na teren. Ovakvi dobri primjeri svakome bi zapeli za oko.

Gospođa Martinčić iz Jablanovca, Stubička 226 na tržnici nas je oduševila lijepo uređenim štandom sa gotovo svim vrstama bobica koje se uzgajaju u nas. Bilo je tu raznobojnog ribiza, više sorti malina, američke borovnice, joste.... Još smo se ljepše iznenadili na obiteljskome imanju. Iako je uzgoj bobica (uz ozbiljno poduzetništvo) dopunska zabava (i zarada) sve je složeno kao po špagi, a i četvoro djece od sedam do trinaest godina prelijepo se uklapa u voćnjak. Ne samo da se zabavljaju i igraju, nego nastoje i pomoći u berbi, pažljivo sabirući malim prstićima svaku bobicu.

Obitelj Jandrijević (048/851-551) svoje je proizvode cijelo prošlo ljeto izlagala uz glavnu prometnicu Vrbovec-Bjelovar ispred obiteljske kuće, a sve upute zainteresiranima bile su napisane na kartončiće. Tata i mama Siniša i Sonja, svoju djecu Petru, Viktoriju i Dajanu najviše su zainteresirali za uzgoj tikava, buča i tikvica. Po malo se usavršavaju i u spravljanju prerađevina od domaćeg voća i povrća. Brinemo se jedino zbog nesigurnog zaustavljanja automobila uza njihove izloške.

Djeca legende zaprešićkog placa Brankice Požarić i njezina supruga Franje su Nikola i Doroteja, koji njeguju tradiciju zagorskog tradicijskom vrta i voćnjaka te svoje domaće proizvode već donose na tržnicu. Obiteljsko gospodarstvo je u Luki, Vadinska 26. Pitate li ih za bilo koju sortu voća, posebice za stare sorte, nepogrešivo će je determinirati, a naročito su ponosni na svoje zimske jabuke i kruške, koje prodaju u periodu užitne zrelosti, usred zime, poput ovih sa slike.

Zašto su ova djeca važna na poljodjelstvu. Oni znaju da će zemlja, ako je njeguješ ipak nagraditi. Osim što stječu poljodjelske vještine, koje će opet na nekoga prenositi, i korektor su u potrošačkoj kulturi. Bar onima, koji već generacijama misle da povrće i voće raste u najlonskoj ili papirnatoj vrećici.

Djecu slikao i njihove proizvode rado kupuje:
Rajko Polić Zeleni-list.net

Djeca - ličnosti - Martinčići iz Jablanovca Djeca - ličnosti - Martinčići iz Jablanovca DJECA - LIČNOSTI - ŠARENE BOBICE ZANIMLJIVIJE OD CRTIĆA ličnosti - djeca - Martinčići, uz biljke i životinje od najmanjih nogu ličnosti - djeca - obitelj Jandrijević ličnosti - djeca - obitelj jandrijević sa svojim izloženim tikvama ličnosti - djeca - obitelj jandrijević sa svojim tikvama ličnosti - djeca - obitelj legendarne kumice (voćarice) Brankice Požarić ličnosti - djeca - mladi požarići uz roditelje sami načuli proizvoditi i nuditi domaće zagorsko voće i povrće