Vina zaprešićkog prigorja

Vina zaprešićkog prigorja Datum: 10.03.2010.

Plemići novoga  vremena - Gotovo dječačka igra prije desetak godina dovela je do ozbiljne momačke borbe za što kvalitetnije vino i to na području Samoborskog vinogorja u podregiji Plešivica, ali u naravi u savsko-sutlanskom prigorju od Zaprešića do granice sa Slovenijom. Stariji (Joža Bočak) i mlađi (Zvonko Prišlec) šmekeri diskusiju oko toga tko ima bolje vino pretvorili su u okladu. Skupljeno je tridesetak uzoraka, organizirana je degustacija i izložba te revizija pokojnog dr. sc. Gerharda Šuberta. Tako je, te 2001. nastala vinska udruga Trsek, koja sada broji oko 140 članova, te nudi respektabilna vina sortimenta svojstvenog Zagrebačkoj županiji.

Sikirom na direktore
-Ovaj kraj uz mnogobrojne dvorce i grofovska imanja imao je dosta plemenite loze u 19. stoljeću i na prijelazima, ali lakoća održavanja direktora (direktnorodećeg trsja) presudila je mnogim plemenitim vinogradima, rekao nam je tada, u narodu omiljeni, ali sada nažalost pokojni dr. sc. Šubert, koji je kao fakultetski znanstvenik najznačajniji bio po transferu znanja na terenu te velikoj sposobnosti senzorskog (pr)ocjenjivanja vina. Od direktno rodećih hibrida i klonova nema kvalitetnog vina, ne samo zbog opasnih alkohola, nego i zbog kumulativnog otrova opasnog za moždane stanice malvidina (malvindiglukozid ako smo tada dobro zapisali) i drugih nedostataka. Protiv direktora može se jedino sikirom, šalio se tada pok. Dr. sc. Šubert.

Nova era bez delanaca
Počinje natjecanje u sparvljanju što kvalitetnijih vina, a hibridi i delanci postaju sramota vinara i podrumara. Tako su uza Savu i Sutlu u posljednjih desetak godina postale po kakvoći poznate kapljice Željka Gašparinčića iz Šenkovca, Vlade Kosmata (predsjednika udruge) iz Laduča, Dubravke i Slaveka Glogovića , te Zdenka Hribara iz Prigorja, Branka Dujmovića iz Brdovca, Ivana Makovića iz Zaprešića, Marija Kolarića iz Kraja Donjeg, Kreše Viduke iz Laduča i brojnih mladih vinogradara, koji svoje adute nisu još ni ozbiljnije pokazali. Neki vinari imaju već lijepo uređene kušaonice. Poljoapoteka Branka Dujmovića Gračec u Brdovcu cijelo vrijeme širi kvalitetnu novu tehnologiju u vinogradu i podrumu, a dolaze i znastvenici-predavači.
Trsekove «vinologije», ocjenjivanja i skupštine održavaju se redovito, sve u cilju vrhunske kakvoće kakvu jamči položaj uza dvije spomenute rijeke a djeluju vinski plemići novoga vremena.

Teskt i slike: Rajko Polić Zeleni list

Počeci prije desetak godina- - i dr.sc. Šubert s članovima Trseka skupština Trseka ovih dana- - nikli novi vinogradi, obnovljeni stari, kapljica najbolje kakvoće Vlado Kosmat predsejdnik udruge Trsek - Kušaonica lijepa i funkcionalna, a vina mogu i u njabolje lokale jedan od najvrednijih vinogradara Slavek Glogović - - neumorni inovator Zdenko Hribar poznati voćar, cjepljar i vinogradar - - veliki je ljubitelj domaćega grunta