USKRS-uživanje u dobroj hrani

USKRS-uživanje u dobroj hrani Datum: 01.04.2010.

Obrok može biti skup, ali i totalni neuspjeh bez dobrih ulaznih sastojaka

Ako se već dajete u trošak, da se o blagdanu bolje jede, svakako sugeriramo, kao i uvijek, birajte namirnice, koje idu na stol. Bez dobrih ulaznih sirovina usprkos kuharskom umijeću i skupim dekoracijama gozbe neće biti.

Uskrsni zalogajčić

Iskusni (i stariji) obično kupuju jaja s okućnice, ne samo zbog onečišćenosti lijekovima, hranom i sintetičkim preparatima, nego i zbog okusa i gurmanskog užitka, te tvrđe kore za bojanje i tucanje. Jaja se (može i med ljuskama kapule) malo posole i kuhaju višestruko duže nego obično. Jaje dobiva finu aromu, a žumanjak postaje pastozan.
«Uskrsni zlogajčić» od pločice (polumasne) šunke, osmine jajca i malo hrena ili mladoga luka, te mrvica kod kuće ispečenog kruha, prvi je zapamćeni dječiji doživljaj uskrsnoga stola. Sve kasnije dodato i oduzeto su varijacije na temu. Bože, daj to  i svoj današnjoj djeci! 
Svega  zajedno po malo, tek veliko jelo jest

Šunka je obično prosušena plećka oslobođena kračice i donjih okrajaka. Prije kuhanja se opere, kuha sat po kilogramu težine ili senzorski, te hladi u vodi od kuhanja. Oni koji ne znaju da aromu daju masne hlapive tvari, a ne krto mišićno vlakno, koji svaki čvarčić slanine tobože iz dijetetskih razloga guraju na rub pladnja, mogu kupiti iprimjerice i šunke u ovitku i sl.
Mladi luk je dobar, ako je dobro strukturiran i čvrst, ali ne žilav. Među mnogim kultivarima danas o Uskrsu se njačešće jede mladi crveni luk, proljetni luk, a sve manje najdelikatniji ljutika ili škanjola, koji raste u «društvu». Hren, ako slažete sami, naribanoga je dobro pofuriti vrelom juhom da se smanji ljutina.
Kako je glavni uskrsni obrok doručak, tko voli, na kraju uživa u bijeloj kavi i finom domaćem kuglofu.

 Post je danas isto gozba
Posebice, ako se radi o sušenome bakalaru ili skupoj kapitalnoj ribi. Ako nije vrijeme za ponudu svježe ribe možemo i ignorirati hrpe uvozne sa uglavnom redovito samo «svježim» deklaracijama i ledom na ribi, koji je razmače i «umara». No može se ponešto dobro naći i u svakodnevnim dućanima. Tako smo primjerice spravili salatu od kvalitetnog fileta tunjevine konzerviranoga pasterizacijom bez E dodataka, ali i od isto tako spravljene mrkve i celera. Dodali ED maslinovo ulje i malo fileta slanih unčuna te zaista uživali u tome.

Evo i kontinentalnog odgovora. Gospođa Marija Strojnik dimljenog i sušenog zaista uređenog i ugođenog šarana divljaka iz Slavonije očisti od glava i peraja, izreže na komade veličine manjega odreska te dvadesetak minuta kuha u zaoctenoj vodi. Ocat fini, voćni. Vrelo se, samo, ili kao složenac s krumpirom još vrelo  zalije  jako dobrim uljem, primjerice bučinim, maslinovim i sl.

Na nedavnom sajmu proizvoda sela imali smo prigodu snimiti i dimljenu, a ne sušenu ribu (iz tradicije sjevernih mora).. To radi karlovački obrt Marko sa pušnicom u Dugoj Resi. Svježa se riba filetira ili ostaje u komadu, te pasterizira vrelim dimom. Jede se uglavnom na sobnoj temperaturi uza hren i druge fine začine.

Rajko Polić  Zeleni-list.net

uskrs - harmonija jaja, šunke i luka uskrs - nakon ovakvog doručka, ručak je bolje zamijeniti šetnjom uskrs - vrhunski dimljeni i sušeni šaranu u rukama g Marija Strojnik uskrs - dimljeni i sušeni šaran i maslninovo ulje voli uskrs - strojnici sa sušenim šaranima uskrs - salata od pasterizirane ribe i povrća uskrs - salata od pasteriziranog filea tune i pasasteriziranih rezanaca mrkve i celera (začini iz trezora) uskrs - delikatesna dimljena riba iz karlovačkog obrta Marko uskrs - delikatesna dimljena riba