Konji i turizam - Lipik u novome sedlu

Konji i turizam - Lipik u novome sedlu Datum: 14.04.2010.

Konji i turizam - Lipik u novome sedlu

Na lipičkoj ergeli otvorena je suvenrnica, a u gradu turistički ured. To nisu veliki gospodarski događaji, ali su znak da je turistički biser Lipik ponovno u sedlu, da će njegovi posjetitelji osjetiti čari tradicionalnog kupališnog i rekreacijskog središta, ali i konjičkog centra za sport i rekreaciju. Posebno se to vidi u gradu i okolici, koji su po ukupnom dojmu sve bliži, a po nekim detaljima i nadišli nekadašnja zlatna vremena. Zahvaljujući pučanstvu željnom posla i ambicioznoj lokalnoj upravi. O tome lijepo i slikovito govori i nova monografija Duška Kličeka Tvoj i moj Lipik. Dakle u Lipik dođite, monografiju u novome turističkom uredu kupite, konje obiđite i eventualno uzajšite, a i ostala je turistiočko-ugostiteljska ponuda je tu. Svakako dobar primjer, kako mi u našim člancima obično kažemo.

-Lipik je preko ergele i HCK (Hrvatskog centra za konjogostvo) središte hrvatskog konjarstva, kaže ravnatelj mr.sc. Mato Čačić. Svakako da je važna proizvodnja mesa hladnokrvnjaka, ali to je ipak iza sporstskog konjogojstva za što imamo sve preduvjete, a treba se samo uključiti u svjetsku utakmicu. Cijena sportskih konja ne formira se u štali nego na sportskim terenima. Sami uzgajivači trebaju znati što hoće i na čemu će ostvarivati dohodak, a krovne organizacije dat će podršku u stručnim i strateškim stvarima, poput očuvanja autohtonih pasmina ili primjerice sada, uvođenja putovnica za svako konjsko grlo, čipiranja i td, kaže Tata Mata Čačić, vjerujući da će hrvatska  «konjska industrija» s postojećih 17 tisuća konja, narasti na optimalnih pedeset tisuća.

Teskt i slike: Rajko Polić
Zeleni-list.net