Ivanić Grad -putevi seoskog turizma

Ivanić Grad -putevi seoskog turizma Datum: 20.04.2010.

Okoliš i oblizeki jednako privlačni

Ivanićki vinari, turistički radnici, a ponajviše vlasnici objekata za seoski turizam na najbolji mogući način otvorili su vinske, pješačke i biciklističke pute svojim krajem. Nevelik ali Bogom dani prostor između triju rijeka, zvani otok, ili oko općine Kloštar Ivanić i Grada Ivanić Grada te prirodnog prostora Marča, pruža velike mogućnosti i užitke, a sve nedaleko metropole u najdoslovnijem smislu riječi.
Blagi reljef i raznovrsna vegetacija, male udaljenosti po dobrim cestama i bijelim putevima, a ponajviše odlučnost domaćina da vrhunskim vinima i domaćim specijalitetima, ali isto doslovce iz vlastite kuhinje,  pojedinačne ili grupne posjetitelje podomaći  dočekaju i zadovoljne isprate. O tome je tiskano i dosta promidžbenog materijala, a sam projekat Putova seoskog turizma podržalo je Ministarstvo poljoprivrede i Turistička zajednica Zagrebačke županije. Najveća vrijednost ovako organizirane ponude je u njezinu stvarnom sadržaju. Objekti su prave seoske starinske ladanjske kuće, ali s modernom opremom i komforom. Jelovnici su zaista iz bakinih kredenaca, a sirovine za spravljanje autentičnih delicija s obližnjih su polja i seoskih gospodarstava. Turistička zajednica Ivanić grad (Ankica Dević) ima zaista dobar promidžbeni materijal u prospektma i na WEB, pa se lako možete opredjeliti za itinerer, turističe pute, objekte seoskoga turizma ili pirmjerice posjet vinskim podrumima.

Vinsku udrugu Brenta osnovali smo 1999. godine i dana okuplja preko 190 članova, kaže predsjednik  Krešimir Škrinjar. Sortiment je svojstven sjeverozapadnom podneblju, a značajan broj vinara ima i vrhunsku kakvoću te primjerene kušaonice. Lagan se pregled s adresama i brojevina telefona takođe vidi na web stranicama TZ Ivanića. Manje je poznato da se mogu kušati egzote poput bermeta, muškata žutog mirisnog i sl.

Najduže iskustvo i najveći angažman oko prijekta seoskog turizma ima Dragutin Kezele iz Šumečana, na čijem se imanju od nekoliko hektara nalazi sve potrebno, od parkirališta za autobuse, do sportskih terena, ladanjskih sojenica, a o domaćoj kuhinji da se i ne govori. Na uvodnoj slici njegovi su lisnati roščići (rukom miješeni)  punjeni sirom i koprivom - s okolnih polja.

Novi u tome poslu, ali ne i u ugostiteljstvu su ambiciozni Damir i Sanja Pavlić, koji su u lijepi razvedeni objekat uložili dva milijuna kuna vrijedan Ladanj kod strica u Sobočanima. Pri ruci su i prijatelji i kumovi vinari i proizvođači prvorazrednik konjskih salama Luka Duvnjak (i sam ima seoski turizam u Ivaniću) i Josip Tučkorić predsjednik udruge uzgajivača hladnokrvnih konja.

-Zaista smo sve predvidjeli i organizirali da bude pravi seoski turizam, prvenstveno po čašici i pladnju - vrhunska hrana (ali i poznato podrijetlo) na seoski način, kaže  ambiciozna gazdarica.

U Staroj Marči je istoimeno imanje (bivši Janković), koje zaista treba vidjeti, od ribnjaka do brijega s jelenskom divljači ili podruma pod zemljom. Vrata su izletnicima i turistima otvorili "dotepenci" iz grada, koji su, kad su vidjeli kraj, odlučili i ostati u njemu.

Putovima putovao: Rajko Polić  Zeleni list.net