Konji - Smotra hrvatskih pastuha

Konji - Smotra hrvatskih pastuha Datum: 22.04.2010.

Konji – smotra hrvatskih pastuha

Na zagrebačkom hipodromu ponovno je viđena konjska (rasplodna) muškost i to u organizaciji HCK(Hrvatskog centra za konjogojstvo – Državna ergela Lipik). Smotra je po konjima i publici bila skromnija, ali, uzme li se recesija i gospodarski problemi u obzir i optimističnija – ostali su oni što misle ozbiljno i koji sebi i svojim konjima priželjkuju dobru perspektivu.

Sportaši preuzimaju vodstvo
Konjogojstvo je u Hrvatskoj perspektivno i broj se konja može uvećati još nekoliko puta, kaže mr.sc. Mato Čačić, koji se u sistematizaciju i obnovu konjogojstva uložio sve svoje napore, a dosta se toga može i vidjeti u Lipiku obnovljenom središtu hrvatskoga konjogojstva.
Svakako da je atraktivniji uzgoj sportskih konja. Oni za razliku od hladnokrvnjaka za klaoničku obradu postižu više cijene, a nakon dobrih sportskih rezultata i prava bogatstva. No o tome opredjeljenju i samome poslu mogu odlučivati sami konjari, a znanstvene i državne institucije mogu dati stručnu i organizacijsku pomoć, ali ne i riješiti gospodarsku bilancu pojedinog uzgajivača.

Magarci konje vode
Zanimljivo je bilo da su na smotri pravi dojam ostavili i smotru otvorili  magarci. U Dalmaciji je sve popularnija proizvodnja mlijeka od magarica. Svježe se smrzava u briketiće od 100 grama i prodaje za lijek, ljepotu i pojačanje imuniteta. Magarci Štef II, Arijon i Čupko došli su iz Šestanovca, Moro i Billi iz Svetvinčenta, a Toni iz Poljica.
Od konja viđeni su arapski i engleski punokrvnjaci, pastusi HUUŠK-a, Holstein, HŠK, trakeneri, lipicanci, Paint Hortse, haflingeri, kasači, poniji, hrvatski i poljski hladnokrvnjak, te vjerojatno najveći konj u nas, percheron Tornado Des Bois Mirka Majseca iz Krapine. On ga je kao ždrijebe uvezao iz Francuske, a ovog će ljeta nazad u Francusku u «seksi turizam» na oplodnju francuskih kobila. Uzgajivači hrvatskih posavskih konja nisu nastupili.

Rajko Polić Zeleni-list. net

6. smotra - rasplodnih pastuha 6. smotra - rasplodnih pastuha 6.smotra - rasplodnih pastuha 6. smotra - rasplodnih pastuha 6. smotra - rasplodnih pastuha