Kruške ljetne - uživanje u ranom voću

Kruške ljetne - uživanje u ranom voću Datum: 19.07.2010.

Kruške ljetne – uživanje u ranom voću

Tko ne bi poželio probati rano voće, posebice ako je u užitnoj zrelosti, a ne da ju je stjecalo u «buksama» brodova, hladnjača, šlepera i vagona. Za rane trešnje, šljive, jabuke, kruške, stoga se uvijek nađe poneko mjesto na okućnicama i voćnjacima. Posebna su priča ljetne kruškice, naročito ako su slatke sočne i aromatične poput nekih novih, ali i dobro poznatih starih sorti........


Ljetne kruške dolaze već u lipnju, a kod nas je najpoznatija lipanjska ljepotica (It), tikvica, okrugla kruškica veličine oraha koju zbog crvena mesa zovu «lubeničarka» i druge. Dakako za plantažnu proizvodnju priča je druga, ali i okus je drugačiji od naših kruškica s okućnice, na kojima su mnoge naše kumice otškolovale svoju djecu.
Kako se prije kruška cijepila uglavnom na podlogu od divlje kruške, stabla su velika i kada je rodna godina, tih finih plodova bude «kao šuge», a vrijeme im brzo prolazi. Tako su poneki gospodari nastojali spasiti nepotrošeni ili ne prodani rod pečenjem rakije, marmelade ili sušenjem.


Najzanimljivija nam se ipak čini ideja poznatog rasadničara i voćara, dipl. inž agr. Branka Cara, da se primjerice od fine i mirisne kruškice tikvice načini pasterizirani kompot od cijelih plodova s peteljkom, a praktičnu potvrdu našli smo i na gruntu u Gornjem jarku kod Bistranskog Ivanca. Kruškice, zdrave i čiste, slože se u zaslađenu vodu u staklenku s patent zatvaračem, staklenske se omotaju i složene u posudu s vodom te u kotlu ili pećnici pasteriziraju na oko 80 stupnjeva i usporeno se rashlade. Iz finoga soka, konzumiraju se kao svježe voće.

Rajko Polić, Zeleni-list.net

kruške ljetne - "lubeničarka" crvena mesa kruške ljetne - tikvice s gornjega jarka kruške ljetne - poznati cjepljar, napredni voćar amater cijepi rane kruške gdjegod stigne kruške ljetne - kruškice koje zore već u lipnju ne stignu "nastradati" od bolesti i nametnika kruške ljetne - i  pravilna agrotehnika doprinosi kakvoći plodoca, da primjerice ne budu bezlični, brašnavi i sl.