Rajčica na kraju ljeta

Rajčica na kraju ljeta Datum: 22.08.2010.

Od rajskoga  ploda božanstveni sok

Isplati li se na okućnici konzervirati rajčicu, spravljati zimnicu, uz obilje jeftinih industrijskih prerađevina a i mogućnost smrzavanja u ledenici?
Svakako da, opet ćemo ponoviti, ako je sirovina dobra! Ako je rajčica dobre sorte, optimalno uzgojena, dobrog odnosa kiselina i slada, te ako je potpunoma zrela, sok od nje bit će vrlo ukusan i višestruko upotrebljiv.
Ako vam rajčica mršti lice probate li je svježu, ne mećite je niti u zimnicu ni u salatu i obrnuto, mesnat, sočan, sladak i ukusan plod za sve je upotrebljiv.
Svakako da je mnogo dobrih hibrida (F1) i sorata, posebice namijenih kuhanju, od kojih se može napraviti dobra zimnica, ali to ne znači da i u domaćim vrtovima nema izvanrednih rajčica, a nisu u masovnu reprodukciju ušle samo zbog nekih praktičnih nedostataka (sukcesivno sazrijevanje, pretanka kožica za transport i čuvanje, preskroman urod i sl). No nos i nepce  ljubitelja ove rajske biljke uglavnom su  nepogrješivi. 
Podsjetit ćemo samo na neke detalje kod spravljanja: rajčicu uzimamo samo zrelu, zdravu i potpunoma razvijenu – od škarta se dobije samo škart; usitnimo i očistimo od drvenastih dijelova i žila; sada već postoje strojčići za odjeljivanje mesa i soka od kožica i koštica, ali podsjećamo da postupak valja ponoviti zbog bolje iskoristivosti; dobijeni se sok može procijediti kroz platnenu krpu, tada je kuhanje kraće, ili kuhati dok ne dehidrira; vrući se sok nalijeva u sterilne staklenke, koje se neko vrijeme iskrenu na poklopac, pa onda zajedno ušuškaju u veću posudu na paterizaciju.......Užitak je ako ovo sve možete raditi na dvorištu, na ognjištu ili plinskome plameniku bez straha od mazanja kuće,
Kuhana rajčica rabi se na mnogo načina, u ajvarima, ljutušama, satarašima, satarašima s kuhanim mladim grahom, što je posebno zanimljiv prilog mesnim jelima i sl.
Vrhunska vrijednost rajskoga ploda kao delikatese, međutim, izostaje ako zaboravimo ono s početka – odabrati prave plodove bez obzira na jesensku retoriku o cijenama povrća za zimnicu. 
Tekst i slika: Rajko Polić Zeleni list

rajčica - kao i za konzumaciju i za kuhanje su potrebni najbolji plodovi rajčica - danas je pasirku za kuhanu rajčicu zamijenila mašinica za odvajanje kožica i sjemenski svježe
rajčice rajčica - već vrutak žitkoga, ali pastoznog soka daje naslutiti kakvoću nektara rajčica - teglice se nalijevaju vrelim sokom rajčica - staklenke se najprije slože naopako da toplina sterlira i gornji dio  teglice