MLIJEKO - VRHOVCI ČETIRI GENERACIJE POSVETILI KRAVICAMA

MLIJEKO - VRHOVCI ČETIRI GENERACIJE POSVETILI KRAVICAMA Datum: 19.02.2012.

Poslovno uspješna farmerska obitelj objašnjava zašto podržava seljake Je li sve oko mlijeka crno? Nije ali bi moglo biti, ako se neke elementarne i strateške stvari ne riješe, čuli smo na dvorištu jednog od najnaprednijih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj, obitelji Vrhovec iz Zagrebu i Zaprešiću nedaleke pitome i pašnjačke Pluske. Na to dvorište kao novinari i dobili smo pristup zbog dugogodišnjega praćenja struke, a... Opširnije »

VETERINARSKI DANI 2011.

VETERINARSKI DANI 2011. Datum: 19.11.2011.

   O CEHOVSKIM I EVROPSKIM PERSPEKTIVAMA “VETERINARSKI DANI 2011.”- znanstveno-stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanjem, najveći godišnji skup hrvatskih veterinara, ove godine održani su od 26. do 29. listopada 2011. u “Hotelskom naselju Solaris”, Šibenik, u organizaciji Hrvatske veterinarske komore, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta. Savjetovanje je održano pod visokim pokroviteljstvom... Opširnije »

BUMBARI IZ LIKE VRIJEDNI OPRAŠIVAČI

BUMBARI IZ LIKE VRIJEDNI OPRAŠIVAČI Datum: 03.10.2011.

Mirko Milković - uzgoj bumbara pčelarstvo upotpunjuje Znanstvenim prikazom bumbara počastila nas je dipl.inž.biol. s PMF-a Andreja Brigić, koja će doktorirati na osebujnoj skupini trčci Red: Hypocrita - opnokrilci Porodica: Apidae – pčele Rod: Bombus U svijetu postoji preko 250 opisanih vrsta, koje uglavnom naseljavaju Sjevernu polutku. No, pojedine vrste dolaze i na Novom Zelandu i Tasmaniji. Uglavnom dolaze na viši geografskim širinama i... Opširnije »

Marijan Mihalinec: proizvodnja i prerada mesa

Marijan Mihalinec: proizvodnja i prerada mesa Datum: 30.01.2010.

Baby beef – hrvatski san, koji je ponegdje postao stvarnost "Zemljišta Mihalinčevih mirišu po stajskom gnoju, a dvori s klaonicom po svježem mesu" Daleko bi nas odvela priča o hrvatskome baby beefu. Za one mlađe: to meso sočno i slatko poput maslaca, masovno se i iz Hrvatske izvozilo u Evropu. Na tisuće i milijune grla mlade junetine posebne kakvoće nastale po formuli: hrvatski simentalac + domaća hrana = prvorazredan izvozni proizvod. Svjetski... Opširnije »

Zagorski purani Ivana Šćurica

Zagorski purani Ivana Šćurica Datum: 20.12.2009.

  I iz velikoga jata, zagorska je purica  slatka Mora li za marku ili brend sve biti propisano i precizirano kao na receptu. Vjerujemo da je glavni uvjet, da nešto postane (prihvaćena) marka, dobro gospodarsko ponašanje. Izađete li u Sv. Križu s autoceste i krenete starom za Krapinu, u Švaljkovcu ispred kuće 33 sigurno ćete zastati. Zagorski purani je krase i poput srebrnasta broša uljepšavaju cijelu veliku i urednu okućnicu.... Opširnije »

Male životinje: Uzgoj općenito je važan

Male životinje:
Uzgoj općenito je važan Datum: 14.08.2009.

Nečiji amaterski uzgoj malih životinja neće prehraniti pučanstvo, ali posredno je važan za regulaciju lanca proizvodnje hrane. Mala jata, stada i krda prvenstveno čuvaju autohtone i autentične vrste i pasmine, tako se produžuje biološka raznovrsnost – prirodno bogatsvo, ali i osnovica za križanje ili hibridizaciju. Zato bi (uglavnom hobistički) uzgoj malih životinja trebao biti uzoran, odabir vrhunski, higijena i zdravlje besprijekorno. Posebna je priča... Opširnije »

Kolostrum, dragocjeno prvo majčino mlijeko

Kolostrum,  dragocjeno  prvo majčino mlijeko Datum: 06.07.2009.

Nakon poroda sisavaca naročito je važno da ne izgube prvo majčino mlijeko – kolostrum. U njemu su svi važni sastojci za zdrav početak života, od koncentriranih bjelančevina do spojeva koji jačaju imunitet i vlastitu otpornost organizma. Stočari to znaju, pa kod koćenja paze na svako mladunče, da ne izgubi majku ili da ga ona ne odbije, ako u međuvremenu poprimi miris drugih životinja. Tako smo i ovih dana u dobro njegovanome stadu obitelji Bunčić imali priliku snimiti kozu,... Opširnije »

Na Zagrebačkoj gori aukcija rasplodnih bikova pasmine charolai

Na Zagrebačkoj gori aukcija rasplodnih bikova pasmine charolai Datum: 05.06.2009.

Na 6. aukcijskoj prodaji rasplodnih bikova (organizacija AFZ i HSC-agencija) ponuđeno je 12 grla, polučena je cijena od prosječno 22 tisuće kuna, a jedno je grlo ostalo neprodano. Zagrebački znantsvenici prof. dr. Mladen Knežević, doc.dr. Goran Perčulija, dipl. inž. Vesna Bulić izrazili su zadovoljstvo transferom svježe krvi direktno u proizvodnju te istakli da je to u ovoj sezoni već druga skupina rasplodnih bikov-a charolai.  Auckiji su nazočili i bikove kupili ... Opširnije »